Αρχική πολιτική «Σκανδαλώδης» ψήφος, η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ

«Σκανδαλώδης» ψήφος, η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Η ψήφος μας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, στις 25/5 είναι «σκανδαλώδης» ψήφος (για να παραφράσω τον Μπενσάιντ). Κι αυτό γιατί με αυτή εκφράζεται η συνεχής, επί τέσσερα χρόνια, αμφισβήτηση του καθεστώτος λιτότητας, γιατί σε αυτή εμπερικλείεται το αίτημα για ανατροπή των δεδομένων που δημιούργησαν στην Ελλάδα και την Ευρώπη οι πιο αυταρχικές, νεοσυντηρητικές ηγεσίες. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «σκανδαλώδης» γιατί δημιουργεί πολιτικό γεγονός, γιατί φοβίζει εκείνες τις ηγεσίες που μας τρομοκράτησαν επί τέσσερα χρόνια. Η ψήφος μας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «σκανδαλώδης» γιατί επαναφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής το μείζον ιστορικό αίτημα, αυτό της κοινωνικής δικαιοσύνης και επικαιροποιεί όλες τις αξίες με τις οποίες μπόλιασε η Αριστερά την Ευρώπη. Η ψήφος μας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «σκανδαλώδης» γιατί διεκδικεί την αποκατάσταση του κατακερματισμένου χρόνου της κοινωνίας, της κατακερματισμένης συνοχής της κοινωνίας, κατακερματισμός που διευκόλυνε την περιθωριοποίηση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. Η ψήφος μας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «σκανδαλώδης» γιατί σηματοδοτεί την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία.

Οι ιδέες της Αριστεράς έχουν βαθιές ρίζες στην Ιστορία και στις κοινωνίες, γι αυτό και η αγωνιώδης προσπάθεια των νεοφιλελεύθερων, νεοσυντηρητικών ηγεσιών να τις κόψουν, να εξαλείψουν την ιστορική διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς, να αποδομήσουν τους πυλώνες της νεωτερικότητας, τους πυλώνες της δημοκρατίας: το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος. Οι ιδέες της Δεξιάς (και της νεο-Δεξιάς) δεν βυθίζονται στις κοινωνίες, αντιθέτως τις εκμαυλίζουν και τις εκφοβίζουν, γι αυτό οι ιδέες της Δεξιάς φτιάχνουν άρρωστα δέντρα με άρρωστους καρπούς.

Η Χρυσή Αυγή είναι ένας από τους καρπούς αυτής της ελληνικής νέο-Δεξιάς (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ). Η σύμπραξη με τους φασίστες της Ουκρανίας είναι ένας άλλος καρπός της ευρωπαϊκής νέο-Δεξιάς (Μέρκελ και ακόλουθοι). Η Μεσόγειος, νεκροταφείο της Ευρώπης, είναι επίσης ένας από τους καρπούς αυτών των ηγεσιών. Το καθεστώς λιτότητας, η ανέχεια και η φτώχεια, η απόγνωση και η μιζέρια, η αναξιοπρέπεια, η ταπείνωση και εντέλει η υποταγή της ελληνικής κοινωνίας είναι καρπός της σύμπραξης, της συναίνεσης και των πελατειακών σχέσεων της ελληνικής νέο-Δεξιάς με την ευρωπαϊκή.

Την Ιστορία της νεωτερικότητας τη διατρέχει η διαιρετική τομή Δεξιάς-Αριστεράς, μια τομή που οι νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές ηγεσίες στην Ελλάδα και την Ε.Ε προσπαθούν να σβήσουν, παρουσιάζοντας την πολιτική ως μονόδρομο, ως «θεϊκή επιταγή» (δηλαδή οι αγορές θεοποιούνται). Ωστόσο, στις 15 Μαΐου στο ευρωπαϊκό ντιμπέιτ ο Τσίπρας ξαναθύμισε στην Ευρώπη ότι οι ρίζες της είναι βαθιές, ότι δεν της αξίζει να είναι ένα άρρωστο δέντρο. Ξαναθύμισε ότι η διαιρετική τομή υπάρχει, ότι ο Γιούνκερ και ο Σουλτς δεν ευαγγελίζονται μια «αλήθεια», αλλά μια νεοσυντηρητική ιδεολογία. Ξαναθύμισε ότι μια άλλη Ευρώπη είναι δυνατή, ξαναθύμισε ότι η Αριστερά δεν είναι αντιευρωπαϊκή δύναμη αλλά ότι διεκδικεί μια αριστερή Ευρώπη, με κοινωνικό πρόσωπο και δημοκρατία.

Ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ έδειξε ότι για να μας σεβαστούν πρέπει πρώτα να μας φοβηθούν. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό γιατί αυτός ξαναδίνει τα «όπλα» στην κοινωνία για να αντισταθεί, της ξαναδίνει τη δύναμη να σταθεί όρθια. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι η διασφάλιση του κατώτατου μισθού είναι δικαίωμα, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών είναι δικαίωμα, η ασφάλιση για όλους είναι δικαίωμα, η ισότητα εν ολίγοις απέναντι στη ζωή και το θάνατο είναι δικαίωμα όλων μας, και όχι προνόμιο που μας χαρίζεται ενίοτε και χαριστικά από κάποιους. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι η ισότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι δικαίωμα, η δημοκρατία στην Ε.Ε. είναι δικαίωμα, η ειρήνη είναι δικαίωμα, η ανθρωπιά εν ολίγοις είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο κάποιων ισχυρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ τέλος υπενθυμίζει ότι, όταν τα δικαιώματα δεν είναι αυτονόητα, τότε τα διεκδικούμε, τότε ανατρέπουμε αυτούς που μας τα στερούν.

Σε μας απομένει να ψηφίσουμε στις 25 Μαΐου «σκανδαλωδώς», να ξαναφτιάξουμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα δύο ιστορικά μέτωπα: Αριστερά εναντίον Δεξιάς. Να τους υποχρεώσουμε να αποδεχτούν ότι η Ευρώπη ποτέ δεν φτιάχτηκε από «μονοδρόμους». Η ψήφος μας πρέπει να είναι «σκανδαλώδης», γιατί η Αριστερά είναι το μόνιμο «σκάνδαλο» της Ιστορίας, γιατί η Αριστερά είναι αυτή που διεκδίκησε και διεκδικεί με τον πλέον ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό τρόπο την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, τη δημοκρατία.

 

* Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

 

Σχόλια

Exit mobile version