Αρχική πολιτική οικονομία Πρόταση Νόμου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού

Πρόταση Νόμου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού

Πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των μέτρων για την κοινωνική ανακούφιση

Δόθηκε στη δημοσιότητα η Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ «για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του δικαίου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας». Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ανέφερε κατά τη Συνέντευξη Τύπου ότι η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνεται στο πακέτο των προτάσεων άμεσης κοινωνικής ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονομίας που είχε παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, και δεν αναστέλλει τις πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες για την ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονιακών της πολιτικών.
Ο Δημήτρης Στρατούλης, ως υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας, ανέφερε ότι «επιλέχθηκε συμβολικά, να κατατεθεί η συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου τη σημερινή ημέρα, που η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα την ακόμα μεγαλύτερη κατεδάφιση της εργατικής νομοθεσίας» και ότι κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών και αντιδημοκρατικών νομοθετικών ρυθμίσεων 2010-2014, που επέφεραν βαρύτατα πλήγματα και αφάνισαν σχεδόν ολοκληρωτικά το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, ο επανακαθορισμός του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κ.ά. είναι απλώς μια «δημοκρατική τομή» και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους.
Ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος περιέγραψε τις καταστροφικές διαστάσεις των μνημονιακών εφαρμοστικών νόμων και τη συρρίκνωση του κατώτατου μισθού με την κατάργηση επιδομάτων και προσαυξήσεων. «Ο κατώτατος μισθός έχει ακραία συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε, ανέκαθεν, ο «άτλαντας» του ιδιωτικού μισθολογίου, πάνω του επί δεκαετίες χτιζόταν όλο το σύστημα μισθών στη χώρα μας. Γι’ αυτό, η τριαρχία των δανειστών και οι μνημονιακές κυβερνήσεις τον έβαλαν εξ υπαρχής στο στόχαστρο. Για την τρόικα ο κατώτατος μισθός αποτελεί τη «μητρική ρήτρα της διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης και της βίαιης αποσάθρωσης των μισθών», ανέφερε, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει την «καρδιά» του Μνημονίου και τον εξτρεμιστικό, αρπακτικό νεοφιλελευθερισμό που επέβαλαν οι δανειστές στη χώρα.
Η συντονίστρια του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Σπανού, παρουσίασε με στοιχεία και αριθμούς τον εργασιακό μεσαίωνα που διάγουμε ως χώρα, τις μνημονιακές νομοθετικές και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που «έχουν στόχο να καταστήσουν τον εργαζόμενο πραγματικά δούλο» και κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει ούτε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στην παρέμβασή του ο καθηγητής του Παντείου στις εργασιακές σχέσεις, Γιάννης Κουζής, διευκρίνισε ότι «η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού δεν θα αυξήσει την ανεργία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα επαναφέρει την κοινωνική ισορροπία και θα τονώσει την οικονομία».
Στις τοποθετήσεις τους, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ Θανάσης Βασιλόπουλος και Ζώης Πεπές ανέφεραν ότι η Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει σύμφωνη και τη ΓΣΕΕ.

Σχόλια

Exit mobile version