Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.106

Πολιτισμός & βαρβαρότητα τ.106

Του Ηρόστρατου. Έφτασε, επιτέλους, η ώρα. Οι «ανησυχούντες» διανοούμενοι, τώρα δικαιώνονται! Ο «ανανήψας» Θανάσης Βαλτινός, εις εκ των 32 προσωπικοτήτων που ζητούσαν από το ΠΑΣΟΚ να «τολμήσει», έγινε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Αντιπρόεδρος ορίστηκε η Άντα Γκίβαλου-Κατσίκη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και γραμματέας ο Αργύρης Καστανιώτης, εκδότης, γιος του Θανάση Καστανιώτη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «η επιλογή της νέας ηγεσίας του οργανισμού έγινε με κριτήριο τη δυνατότητα συμβολής της, με βάση τη γνώση και την εμπειρία της στις προτεραιότητες της νέας πολιτικής που υλοποιείται για το βιβλίο».
Φαντάζομαι ότι η ιδιότητα «γιος μεγαλοεκδότη» είναι σημαντικό διαβατήριο για να κατευθύνεις την πολιτική στο χώρο του βιβλίου Όταν, μάλιστα, είναι η «νέα πολιτική» του Γερουλάνου.

Το Κοινωνικό Θεατροπωλείο
Ενώ άλλοι υλοποιούν τη νέα πολιτική στο χώρο του βιβλίου, κάποιοι… παράξενοι τύποι ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική πολιτική στο χώρο του θεάτρου. Είναι οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που αποφάσισαν να δημιουργήσουν το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο-Θέατρο Αλληλεγγύης από τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «…Ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, συσπειρωμένοι απέναντι στις κρίσιμες στιγμές, προτείνουν, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν αγαπημένα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου.
Οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύματα…
Στο πλαίσιο του Κοινωνικού Θεατροπωλείου θα παρουσιαστούν, καταρχήν, από το ΚΘΒΕ πέντε παραγωγές που θα φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου στο νέο Υπερώο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Τις παραστάσεις θα σκηνοθετήσουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Γιώργος Ρούφας, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσάτσαρης, Γιώργος Σφυρίδης και Εβελίνα Παπούλια».

…κι ένα σημείωμα του Σωτήρη Χατζάκη
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ σημειώνει: «Σε εποχές σκοτεινές και δυσοίωνες, όπου κυοφορείται το αναπάντεχο και ο άνεμος της ιστορίας ερημώνει τις πόλεις και τις ψυχές των ανθρώπων, το μεγάλο στοίχημα του καθενός μας είναι το ζύγισμα του εαυτού του, πού ανήκει, ποιους αγαπά και σε ποιους εναντιώνεται, με ποιους θα πάει.
Από τη μία, ο προσκυνημένος, ο αμοραλιστής, ο κερδοσκόπος.
Από την άλλη, ο άνθρωπος όρθιος φωτισμένος από το κερί της εφημερίας του και από τις αξίες του ανθρωπισμού και της συλλογικότητας. Διαλέγεις και παίρνεις.
Εμείς, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ -το πρώτο πληθυντικό το διεκδικώ, γιατί είναι τιμή μου να είμαι ένας από αυτούς- ανοίγουμε το Κοινωνικό Θεατροπωλείο και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για το συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας. Οι ηθοποιοί αυτού του θεάτρου, αντικρούοντας τις εύκολες και «χρήσιμες» συστημικές κατηγορίες περί αργόσχολων του Δημοσίου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το τεχνικό και διοικητικό μας προσωπικό και προτείνουμε την τέχνη ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος.
Δεν ζητάμε χρήματα για τις παραστάσεις μας. Ζητάμε από τους θεατές μας τρόφιμα μακράς διαρκείας για να τα προσφέρουμε σε Κέντρα Φιλοξενίας συνανθρώπων μας. Στη βία των επαγγελματιών του κέρδους ας αντιτάξουμε την εφημερία μας, τη διαθεσιμότητα και την παρηγορία. Είθε ο άνθρωπος, κάποια στιγμή, να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται, όπως το ηθικό και η ψυχική δύναμη των πολλών».

Κι άλλοι απρόθυμοι για τη «νέα πολιτική»
Από το χώρου του θεάτρου και πάλι η απροθυμία να αγκαλιαστεί η «νέα πολιτική» του υπουργείου Πολιτισμού. Ο Θανάσης Παπαγεωργίου του πετάει, κυριολεκτικά, 20.000 ευρώ στη μούρη. Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρη την απάντησή του προς τον πρόεδρο της γνωμοδοτικής επιτροπής του ΥΠΠΟΤ, Δημήτρη Τσατσούλη, σχετικά με τις επιχορηγήσεις των θεατρικών ομάδων.
Εδώ ένα μικρό απόσπασμα:
«Αγαπητέ κύριε, αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η νοοτροπία “να τελειώνουμε με τους παλιούς”, νοοτροπία που υπηρετείτε με ιδιαίτερο ζήλο και που τώρα δεχτήκατε να υπηρετήσετε και επισήμως χάριν ενός αδιάφορου και αδαούς υπουργού και των άσχετων περί αυτόν, επιθυμώ να σας συμπαρασταθώ σε αυτήν τη δύσκολη θέση που σας φέρνουν αιτήσεις θεάτρων σαν και το δικό μου που, για κάποιο δικό σας λόγο, σας είναι κάρφος στο μάτι σας…
Θα αρνηθώ αυτά τα χρήματα και θα σας τα επιστρέψω. Επειδή είμαι αξιοπρεπής και έτσι πορεύτηκα σε όλη μου την καριέρα».

Η «νέα πολιτική» για το Φεστιβάλ Αθηνών
Η «νέα πολιτική» Γερουλάνου για το θέμα είναι μάλλον το κλείσιμο του Φεστιβάλ, μετά από 50 χρόνια. Ούτε επιχορήγηση υπάρχει, ούτε πρόγραμμα, οι αρμόδιοι άφαντοι… Φήμες για τεράστια χρέη διασπείρονται. Βλέπω να το πουλάνε σε ιδιώτες!

Ο «Κανένας» ηγέτης του ΠΑΣΟΚ!
Σε ηλεκτρονική ψηφοφορία της εφημερίδας Το Βήμα για το «ποιον προτιμάμε ως ηγέτη του ΠΑΣΟΚ», προηγείται ο «Κανένας» με 54%. Ακολουθεί ο Βενιζέλος με 33% και ο Παπουτσής με 6,5%! Απολύτως άδικο. Ο άνθρωπος που -σύμφωνα με δηλώσεις του- μας έσωσε από το αστυνομικό κράτος, γιατί να δέχεται τέτοια απαξίωση; Τη «νέα πολιτική» εφάρμοσε κι αυτός. Νομίζω πως πρέπει, αν μη τι άλλο, να βγάλει την αυτοβιογραφία του στον Καστανιώτη με επιχορήγηση του ΕΚΕΒΙ!

 

Σχόλια

Exit mobile version