Πολιτισμός & Βαρβαρότητα

Του Ηρόστρατου

Η κυβέρνηση καταπολεμά την κακή συνήθεια του διαβάσματος!

Το βιβλίο, για την κυβέρνηση της πρωτογενούς αναλγησίας, είναι ένα προϊόν. Ένα προϊόν επικίνδυνο! Τουλάχιστον όταν υπάρχει η περίπτωση να αφυπνίσει συνειδήσεις. Τα παιδιά πρέπει από μικρά να μάθουν να αποφεύγουν την κακή συνήθεια του διαβάσματος.
Γιατί να χάνουν ώρες από την τηλεόραση που τους διδάσκει τόσα χρήσιμα πράγματα; Γιατί να μην αχρηστεύουν τον εγκέφαλό τους παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή; Κατάλληλα βιβλία είναι μόνον αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα του υπουργείου (Παρα)Παιδείας και Θρησκοληψίας…
Έτσι, πρέπει το αρμόδιο υπουργείο (Α)Πολιτισμού να ξεριζώσει αυτή την κακή συνήθεια με οργανωμένο τρόπο και στοχευμένες ενέργειες, ώστε να αποθαρρύνονται τόσο οι συγγραφείς, όσο και οι αναγνώστες.
Μ’ αυτό τον τρόπο τα μεν σχολεία μετατρέπονται σε εξεταστικά κέντρα, οι δε βιβλιοθήκες κλείνουν ή μαραζώνουν και έτσι διαλύονται οι όποιοι μηχανισμοί στήριξης του βιβλίου…
Τη Δευτέρα, ξεκίνησε η Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια της Ιταλίας «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίας χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας», όπως σημειώνει ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και συνεχίζει: «Ποιος πήρε την απόφαση να υποστείλει την ελληνική σημαία σε έναν τομέα που διακρινόμαστε; Ποιος αποφάσισε ότι για 10.000 (τόσο στοίχισε η συμμετοχή της Κύπρου) αξίζει να απέχει η Ελλάδα από την κορυφαία έκθεση παιδικού βιβλίου; Φτάνει πια η εξόντωση του παιδικού βιβλίου. Εμείς, όλοι οι άνθρωποι του παιδικού βιβλίου, πρέπει να αντιδράσουμε…».
Δεν είναι, όμως, μόνο η Διεθνής Έκθεση. Η επίθεση του «κόκκινου Πάνου» είναι ολομέτωπη.
Η πολυβραβευμένη και αγαπημένη συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, με αφορμή τη στάση του υπουργείου απέναντι στο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Bιβλίων για τη Νεότητα (Internarional Board on Books for Young People-IBBY) που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διάδοση του καλού παιδικού βιβλίου, εντός και εκτός Ελλάδος, γράφει μεταξύ άλλων: 
«…Τα κρατικά βραβεία παιδικού βιβλίου είναι άσκοπα, κύριε υπουργέ, και μάταιες οι πολυδάπανες επίσημες τελετές απονομής και τα παρόμοια, όταν τα προγράμματα φιλαναγνωσίας καταργούνται, όταν οι βιβλιοθήκες κλείνουν, όταν οι φορείς που υποστηρίζουν τη διάδοση του βιβλίου κατασυκοφαντούνται και διαλύονται και όταν ο βασικός φορέας που συνετέλεσε στην άνθηση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας περιφρονείται…».
Κάπως έτσι δημιουργείται το ψευδεπίγραφο… πρωτογενές πλεόνασμα.


 

 

Για τον Λευκάδιο Χερν

Τιμώντας τα 110 χρόνια από τον θάνατο του Λευκάδιου Χερν (1850-1904), το Kέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Βeton 7 διοργανώνει, σε συνεργασία με την ιαπωνική πρεσβεία, σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο Λευκάδιος Χερν –Ένας σκιώδης Έλληνας, σε επιμέλεια του Δημοσθένη Αγραφιώτη.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη και θα διαρκέσουν έως τις 16 Απριλίου και περιλαμβάνουν διαλέξεις, εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια, performances, ταινίες, βίντεο, ραδιοφωνικές εκπομπές.
Αυτή την εβδομάδα μπορείτε να παρακολουθήσετε ομιλίες της Shoko Koizumi, συζύγου του δισέγγονου του Λ. Χερν (Δευτέρα 31/3, 18.30), του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, με θέμα Εργοβιογραφία του Λευκάδιου Χερν – Μια αποτίμηση (3/4, 18.30) και του Σωτήρη Χαλικιά με θέμα Ο Λευκάδιος Χερν στην Ιαπωνία (4/4, 18.30). Το Σάββατο, 5 Απριλίου, στις 18.00, θα γίνει ανοικτή συζήτηση με θέμα: Lafcadio Hearn. Ένα ορόσημο για το μέλλον; με τη συμμετοχή των: Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Σωτήρη Χαλικιά και Συντονιστή τον Δημοσθένη Αγραφιώτη.
Πληροφορίες: Πύδνας 7, (στάση μετρό Κεραμεικός) Βοτανικός, τηλ.: 210-7512625


 

 

Χαρτογράφηση της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι

«…Σας καλώ να συμμετάσχετε, περπατώντας και καταγράφοντας την προσωπική σας διαδρομή, στη χαρτογράφηση των μονοπατιών της Ρεματιάς Χαλανδρίου. Απαραίτητα εφόδια: παπούτσια πεζοπορίας, μακρύ παντελόνι, αγαπημένο μολύβι ή στυλό ή μαρκαδοράκι, μπουκαλάκι νερό. Προαιρετικά αλλά ευπρόσδεκτα: Φωτογραφική ή άλλη μηχανή καταγραφής…».
Με αυτά τα λόγια η εικαστικός Δάφνη Λιαναντωνάκη καλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν και να χαρτογραφήσουν τη Ρεματιά. Έναν μοναδικά όμορφο και αναπάντεχο κόσμο… Ένα χώρο που εξακολουθεί να υπάρχει χάρη στους αγώνες των κατοίκων που είχαν αποσοβήσει την καταστροφή της, ερχόμενοι σε σύγκρουση με την τότε δημοτική Αρχή…
Την Κυριακή, στις 11.30 το πρωί, όσοι έχετε διάθεση για εξερευνήσεις μπορείτε να βρεθείτε κι εσείς στην Πεζογέφυρα, στο δασάκι κάτω από την οδό Προφήτη Ηλία, όπου είναι η συνάντηση για τον περίπατο…
Επικοινωνία: stirematia@gmail.com

Σχόλια

Exit mobile version