Γράμμα στον Χανς, τη Φρανσουάζ, τον Τίμο, τη Βανέσα, τον Σαλβατόρε και τη Στόιν

α Νομίζω ότι θα φυσήξει άλλος άνεμος στην Ευρώπη, είτε η Αριστερά βγει πρώτη είτε δεύτερη στις εκλογές! Οι πολίτες που βλέπουν και απεχθάνονται τη χρεοκοπία, την παρακμή, τη σαπίλα και τη βαρβαρότητα, αλλά δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί, γιατί διστάζουν ή δεν τους εκφράζουν οι υπάρχοντες πολιτικοί φορείς, είναι πολύ πιθανό, με τη νίκη μας να ανοίξουν τα φτερά τους, να αντισταθούν, να ανατρέψουν!
Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός! Εμείς τώρα υλοποιούμε το σύνθημα-ευχή που άρεσε και διαδόθηκε σαν έκφραση ελπίδας και σημαία του αγώνα πριν από δέκα χρόνια, αλλά μάλλον ατόνησε μέσα από τη φαινομενική ασυνέχεια του κινήματος που ξεκίνησε από το Σιάτλ και τη Γένοβα.
Στην ευχή δίνουμε σάρκα και οστά. Όλο και περισσότεροι Έλληνες αναλαμβάνουν για άλλη μια φορά το μεγάλο άλμα προς το μέλλον, όπως έχουν κάνει στις πιο δύσκολες φάσεις της ιστορίας στην Ευρώπη.
Δεν πήραν μόνο τη Δημοκρατία, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, το Θέατρο, την Αρχιτεκτονική και την Γλυπτική από την Ελλάδα, οι λαοί της Ευρώπης. Πήραν και το μήνυμα από τους αγώνες μας, από τον αγώνα της ανεξαρτησίας, το 1921, ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, ενάντια στην αγγλοκρατία και την αμερικανοκρατία, έως τον αγώνα εναντίον της δικτατορίας, το 1967-74. Κι αυτός ο αγώνας που διεξάγουμε σήμερα είναι προέκταση του διαρκούς αγώνα για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και δικαιοσύνη, δηλαδή των αξιών που αποτελούν τον πυρήνα του πολιτισμού μας. Όσους Εφιάλτες κι αν βγάλει ο τόπος, όσους προδότες και μεσάζοντες κι αν χρησιμοποιούν οι κατακτητές, όση πλύση εγκεφάλου κι αν κάνουν τα παπαγαλάκια των εργολάβων της διαπλοκής και της διασπάθισης του δημόσιου πλούτου, αυτός ο τόπος θα σείεται, σεισμογενής εκ φύσεως, κι αυτός ο λαός θα αντιστέκεται, αδούλωτος εκ πεποιθήσεως.
Εμείς, στο νότο, οι τυχεροί, με φως, ήλιο, θάλασσα, βουνά και κάμπους, κακοπέσαμε στα χειρότερα χέρια, που οι κυβερνήσεις σας ενισχύσανε και στηρίξανε τόσα χρόνια. Φταίμε κι εμείς, που δεν αντιδράσαμε πιο νωρίς, ζαλισμένοι από την ευρωπαϊκή ιδέα, εξαγορασμένοι από τον εύκολο πλουτισμό, παραμυθιασμένοι από την κατανάλωση ή απογοητευμένοι από διαψεύσεις και ήττες.
Αλλά, τώρα, όλοι νιώθουμε πού μας πάνε, πώς μας μεταχειρίζονται, πώς μας αξιολογούν οι ισχυροί, αυτή η μειοψηφία των τραπεζιτών, των ολιγαρχών και των πολιτικών τους μαριονετών. Αν στην Ελλάδα, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά, το ίδιο γίνεται και στην Ισπανία που ψάχνουν στα σκουπίδια για πεταμένα τρόφιμα, όπως και στην Αγγλία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία κι αλλού. Ενοχοποιούν την Ελλάδα, ελέγχοντας τα ΜΜΕ, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών της Ευρώπης, που ακόμα κι αν δεν πεινάνε ή έχουν δουλειά, δεν θα ήθελαν να ζουν σε μια Ευρώπη που οι μισοί λιμοκτονούν, η εγκληματικότητα εξαπλώνεται, οι ηθικές αξίες έχουν γίνει κουρέλια, η μάθηση υποβαθμίζεται σε αποστήθιση και ο πολιτισμός είναι προ-κατ.
Πολίτες της Ευρώπης, μπορεί να βλέπετε ανέμελα τη Γιουροβίζιον, αλλά μην αφήσετε να σας ισοπεδώσουν, να σας γιουροβιζιονοποιήσουν! Πλούτος με πόλεμο, βόλεμα με τοκογλυφία, αγαθά με βαρβαρότητα, ανέσεις με ισοπέδωση, δεν είναι πολιτισμός. Είναι παρακμή, είναι ξεπεσμός, είναι η αρχή του τέλους.
Το ξέρετε ότι είμαστε φιλόξενοι. Μην ξεχάσετε ότι είμαστε και μαχητές. Σταθείτε στο πλευρό μας, τώρα, που μας χρησιμοποιούν σαν πειραματόζωο και προσπαθούν να κατασκευάσουν ομοιώματα της πεινασμένης Αφρική στην Ευρώπη. Μην γίνεστε συνένοχοι μιας εγκληματικής μειοψηφίας που λεηλατεί όχι μόνο τον πλούτο που παράγουν οι πολίτες, αλλά λεηλατεί και τις ψυχές τους!
Σήμερα εμείς, αύριο εσείς. Ας μην αφήσουμε την Ευρώπη να την κάνουν ξανά ένα μεγάλο σφαγείο, όπως έκαναν το 1914-18 και το 1940-45 με δύο πολέμους  που κόστισαν τη ζωή σε 70 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον και τον πολιτισμό. Γιατί η σφαγή δεν γίνεται μόνο με πυραύλους και αέρια. Σφάζουν και με δάνεια, τόκους και μνημόνια. Μην τους αφήσουμε να προκαλέσουν ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ξεκινώντας από την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιρλανδία, όπως ξεκίνησαν από τη Βοσνία ή την Τσεχία στο παρελθόν.
Η κρίση που προκάλεσε η μειοψηφία των τοκογλύφων δεν εκδηλώθηκε μόνο στην Ελλάδα με την υπερχρέωση, με λεφτά που εν γνώσει των πολιτικών και με τη συνενοχή των τραπεζιτών σπαταλήθηκαν σε μίζες ή στάλθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους και σίγουρα δεν πήγαν στις συντάξεις και τους μισθούς, ούτε στα υποχρηματοδοτημένα νοσοκομεία και σχολεία μας. Η σφαγή εκδηλώνεται με διάφορες μορφές που έχουν κοινό παρονομαστή. Η άνοδος του νεοφασισμού, ο σφαγέας Μπρέβικ στη Νορβηγία και οι χιλιάδες θαυμαστές του στα νεοφασιστικά κόμματα στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Βρετανία κι αλλού, είναι άμεσο παράγωγο αυτής της κρίσης, που είναι οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική. Γιατί η διακυβέρνηση βρίσκεται στα χέρια επικίνδυνων κακοποιών, με κοστούμια, πούρα και φουλάρια πολυτελείας. Προθύμων για όλα. Σήμερα εμείς, αύριο εσείς. Μην παρασύρεστε από την προπαγάνδα τους και μην εφησυχάζετε. Κι ό,τι έχετε αποκτήσει με το μόχθο σας, δικαιώματα, θέσεις και περιουσιακά στοιχεία, απειλούνται από την απληστία τους. Δεν θα σας εξαιρέσουν όταν θα έχουν ρημάξει εμάς. Γι’ αυτό, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας το ταχύτερο δυνατό. Πριν μας αφαιμάξουν εντελώς. Ούτε να νομίζετε ότι προσπαθούμε να σώσουμε τους εαυτούς μας ή να απαλλαγούμε από τις ευθύνες μας. Εμείς, έτσι κι αλλιώς, είμαστε μαθημένοι στα εύκολα και τα δύσκολα. Θα τα καταφέρουμε, αλλά μαζί σας πιο εύκολα. Όμως, γιατί να χάνουμε χρόνο, δυνάμεις και ενέργεια, όταν συντονισμένοι, με σεβασμό, αλληλεγγύη και αγάπη, μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα που μας προδιαγράφουν οι εθνοπατέρες και ευρωπατέρες;
Πολίτες της Ευρώπης!
Από εδώ, από τη γη του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Περικλή, του Αριστοτέλη, του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη, αλλά και του Μακρυγιάννη, του Υψηλάντη, του Καζαντζάκη, του Ελύτη, του Τσιτσάνη, του Θεοδωράκη και του Γλέζου που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη χωρίς να υποστείλει τη δική του, σας στέλνουμε ένα θερμό μήνυμα αισιοδοξίας, όχι από αλαζονεία, αλλά από εμπιστοσύνη στον πυρήνα του ανθρωπισμού που ενυπάρχει μέσα μας και πάντα σώζει τις κοινωνίες στην πιο κρίσιμη στιγμή. Και σας ζητούμε να παλέψουμε μαζί κόντρα στη νέα βαρβαρότητα, για μια Ευρώπη που δεν θα την κυβερνούν οι τραπεζίτες και οι έμποροι όπλων και ελπίδων, αλλά οι πολίτες! Μια Ευρώπη ισότητας, αλληλεγγύης και ειρήνης. Μια Ευρώπη των πολλών, μια Ευρώπη των ονείρων!
Και τέλος, με τη μακρόχρονη εμπειρία μας, σας βεβαιώνουμε ότι τίποτα απ’ αυτά τα θαυμαστά που έχουν συλλάβει οι άνθρωποι με τη διάνοιά τους δεν είναι εξωπραγματικά και ανέφικτα. Ένας καλύτερος κόσμος αξίζει σε όλους μας!

Στέλιος Ελληνιάδης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!