Αρχική κοινωνία Πληρωμές και σε… είδος στη μνημονιακή Ελλάδα

Πληρωμές και σε… είδος στη μνημονιακή Ελλάδα

Μακαρόνια και ρύζι αντί μισθού στον Κάμπο της Μεσσαράς. Του Μάριου Διονέλλη

Τραγικές ιστορίες 52 υπαλλήλων διαδραματίζονται σε μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Κρήτης και όλης της Ελλάδας. Στον άλλοτε κραταιό κάμπο της Μεσσαράς, που πλούτιζε από την εξαγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, σήμερα δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για να πληρωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής.
Συνολικά οκτώ μήνες παραμένουν χωρίς μισθό οι εργαζόμενοι της Ένωσης, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα λαμβάνουν ως «αντίδωρο» επιταγές προς εξαργύρωση από το σούπερ μάρκετ της Ένωσης στην περιοχή Μοίρες. «Οι επιταγές αυτές μας εξασφαλίζουν ένα πιάτο φαγητό, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια για να μην πεθάνουμε της πείνας», λέει στον Δρόμο ο πρόεδρος των εργαζομένων Αντώνης Αθουσάκης και συμπληρώνει: «Κάποια στιγμή ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Υπάρχουν και ανάγκες που δεν πληρώνονται σε είδος. Το ενοίκιό μας, τα φροντιστήρια των παιδιών μας και οι δόσεις των δανείων που τρέχουν δεν μπορούν να πληρωθούν με όσπρια, μακαρόνια και κουτιά γάλα».
Ως απάντηση στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, οι εργαζόμενοι προχώρησαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σε κατάληψη του κτιρίου και του σούπερ μάρκετ της Ένωσης, διεκδικώντας άμεσα την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η αρχική πρόταση της διοίκησης για καταβολή τριών μισθών άμεσα δεν απέφερε καρπούς, καθώς οι εργαζόμενοι ζήτησαν να τους καταβληθούν όλοι οι μισθοί τους.
Τελικά σε νέα συνάντηση επετεύχθη συμβιβασμός με την καταβολή τεσσάρων μισθών και την υπόσχεση δεδομένου χρονοδιαγράμματος για την καταβολή των υπολοίπων. Η απεργία έληξε στις 7 Νοεμβρίου, με τα προβλήματα των εργαζόμενων όμως να παραμένουν, εφόσον τους χρωστούν ακόμα τέσσερις μήνες και ήδη τρέχει και ο πέμπτος. Στο πλευρό των εργαζομένων στη Μεσσαρά τάχθηκαν τόσο το ΠΑΜΕ όσο και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, εκδίδοντας σχετικές ανακοινώσεις.
Το θέμα της Ένωσης Μεσσαράς αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα και την έλλειψη πολιτικών που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος αγροτικός κόσμος. Δεν είναι τυχαίο ότι η απεργία των εργαζομένων έγινε όταν ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η καταβολή μιας μεγάλης δόσης των επιδοτήσεων προς τους αγρότες. Στα ποσά των επιδοτήσεων γίνονται εδώ και χρόνια μεγάλες κρατήσεις υπέρ των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών. Η κακοδιοίκηση οδηγεί ενώσεις, όπως της Μεσσαράς, να φυτοζωούν και να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε το προσωπικό τους. Εξάλλου οι αγρότες υφίστανται ταυτόχρονα, τόσο τις κρατήσεις όσο και την έλλειψη παροχής υπηρεσιών από την Ένωση.

 

Σχόλια

Exit mobile version