Παλαιστίνια ξεψυχά από τα δακρυγόνα του ισραηλινού στρατού. Με ίδιου τύπου χημικά ψεκάζει η ΕΛΑΣ τους Έλληνες πολίτες.

Ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς στην πόλη Μπιλ’ιν της Δυτικής Όχθης όπου πραγματοποιούνταν μια από τις δεκάδες πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στο τείχος του αίσχους που έχει υψώσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η 36χρονη διαδηλώτρια Τζαουχέρ Αμπου Ραχμάν μεταφέρεται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και την επομένη αφήνει την τελευταία της πνοή. Αιτία, όπως υποστηρίζουν οι παλαιστινιακές Αρχές, η μαζική χρήση δακρυγόνων τα οποία έριξε ο ισραηλινός στρατός στην προσπάθειά του να καταπνίξει τη διαδήλωση. Τραγική ειρωνεία: ο αδελφός της το 2009 είχε σκοτωθεί επίσης από δακρυγόνο του ισραηλινού στρατού που τον είχε χτυπήσει στο στήθος.

Σύμφωνα με πανεπιστημιακές και επιστημονικές έρευνες, οι χημικές ουσίες των δακρυγόνων (CS, CN, DN) είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία όσων έρχονται σε επαφή ή τα εισπνέουν. Μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, δερματικές παθήσεις και βλάβες στα νεφρά μέχρι χημική πνευμονίτιδα, οίδημα, αποβολές και καρκινογενέσεις. Οι γιατροί λένε ότι μπορούν να καταστούν μοιραία ακόμα και για κάποιον που έχει έστω και ελαφρά επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Τα συγκεκριμένα χημικά αέρια είναι τόσο ισχυρά που μπορούν να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα του αστικού περιβάλλοντος από λεπτά έως και μήνες. Εξάλλου τα δακρυγόνα δεν παύουν να είναι όπλο πολέμου το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ σκοτώνοντας 689 άτομα.

Χημικά από το Ισραήλ χρησιμοποιεί και η ΕΛΑΣ
Μακρινό γεγονός; Όχι και τόσο. Αγοραστής δακρυγόνων από το Ισραήλ είναι και η Ελλάδα, που μπορεί να μη διαθέτει λεφτά για μισθούς, αλλά διαθέτει μπόλικα όσον αφορά τα μέσα καταστολής και τα όπλα. Η ελληνική αστυνομία, εφοδιασμένη με αυτά τα δακρυγόνα, κάνει τόσο συχνή χρήση τους που έχει καταντήσει πια συνηθισμένο οι κάτοικοι του κέντρου αλλά και όσοι κινούνται σε αυτό να αναπνέουν δακρυγόνο παρά καθαρό αέρα! Όσον αφορά τους διαδηλωτές, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους, έχουν ψεκαστεί εκατοντάδες φορές απευθείας και απρόκλητα από την ελληνική αστυνομία, που δεν διστάζει να ρίχνει τόνους χημικών μετατρέποντας την Αθήνα σε θάλαμο αερίων.
Τι και αν ακόμα και οι εταιρίες παρασκευής και τα στρατιωτικά εγχειρίδια αναφέρουν ότι τα δακρυγόνα απαγορεύεται να ρίχνονται σε κλειστούς χώρους, κατοικημένες περιοχές, από πολύ κοντινή απόσταση και στο πρόσωπο, πάμπολλες φορές έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων ψεκασμών από τους επικίνδυνους αστυνομικούς των ΜΑΤ που προφανώς δεν γνωρίζουν καν τη «σωστή» χρήση τους.
Τα απαγορευμένα για χρήση, λοιπόν, από διεθνείς συμβάσεις (Γενεύης 1925, ΟΗΕ 1969, Παρισιού 1993) εν καιρώ πολέμου χημικά αέρια χρησιμοποιούνται και μάλιστα απεριόριστα από το κράτος εναντίον των ίδιων των πολιτών, εν καιρώ ειρήνης, όπου η δημοκρατία «βασιλεύει». Κι ας υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ σοσιαλισμό και όχι βαρβαρότητα και ας δήλωνε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ότι θα απαγορευτούν τα χημικά. Επί κ. Παπουτσή, από την Κερατέα και το Μενίδι ως τις απεργίες της 6ης και 15ης Δεκεμβρίου, άλλα βιώσαμε και τα γεγονότα τούς διαψεύδουν πανηγυρικά.
Ως πότε, λοιπόν, θα χρησιμοποιούνται τέτοια επικίνδυνα για την ατομική και δημόσια υγεία μας χημικά αέρια; Ή μήπως θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα όπως η 36χρονη Παλαιστίνια για να καταλάβουμε ότι τα χημικά σκοτώνουν;

Κατερίνα Καραβία

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!