«Η παιδεία, η εκκλησία, οι θρησκευτικές αντιλήψεις για τον κόσμο και οι επεμβάσεις της εκκλησίας και των παραθρησκευτικών οργανώσεων στο χώρο της παιδείας συνυπάρχουν σε ένα συνταγματικά και λογικά μη νόμιμο τρόπο», γράφει ο Ευτύχης Μπιτσάκης στο νέο του βιβλίο «Από την πυρά στον άμβωνα» (εκδόσεις Τόπος) στο οποίο, βασικά, πραγματεύεται τις σχέσεις της θεολογίας με την επιστήμη, με έμφαση στη στροφή της επίσημης δυτικής εκκλησίας από τη σκληρή δίωξη των επιστημόνων στην προσπάθεια προσαρμογής των επιστημονικών ανακαλύψεων στη μεταφυσική της θρησκείας.

Προηγείται η εκλογίκευση με το «φιλοσοφικό εξελληνισμό» του εβραϊκής προέλευσης χριστιανισμού, με ευρεία «αξιοποίηση» του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη από τους πατέρες της εκκλησίας, αν και, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας, Φυσικής και Μαθηματικών, ακτιβιστής, εκδότης του περιοδικού «Ουτοπία» και αγρότης, η θεολογική εκδοχή της δημιουργίας του κόσμου εκ του μηδενός δεν βρίσκει έρεισμα στην αρχαία ελληνική κοσμογονία.

Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, ο Μπιτσάκης καταγγέλλει την υποβάθμιση -έως αποσιώπηση- της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών στα σύγχρονα ελληνικά σχολεία, όπου ακόμα γίνεται προσηλυτισμός που είναι ρητά απαγορευμένος από το Σύνταγμα. «Οι δύο “αλήθειες”, η εγκόσμια και η υπερβατική, είναι ασύμβατες. Κανένα λογικό τέχνασμα δεν μπορεί να τις συμφιλιώσει… Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο μαθητής καταλήγει σε ένα γνωσιολογικό σχετικισμό, σε βάρος και του σχολείου και της επιστήμης και της θρησκείας».

Προϋπόθεση για να εξυγιανθεί ο χώρος της παιδείας, γράφει ο Μπιτσάκης, είναι ο χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Και το πρόβλημα της πίστης να μετατραπεί, επιτέλους, σε πρόβλημα προσωπικής επιλογής. Η κοσμοαντίληψη του παιδιού πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τα δεδομένα των επιστημών και συνολικά της έλλογης γνώσης και όχι με «τις αλήθειες των Γραφών», που βασίζονται σε μύθους.

Αντί επιλόγου, ο συγγραφέας υπενθυμίζει ότι η επίσημη κρατική θρησκεία ήταν πάντα με τους ισχυρούς, ευλογώντας την ιδιοκτησία και τα όπλα, κηρύσσοντας την υποταγή με αντάλλαγμα τη βασιλεία των ουρανών και υποθάλποντας την υπέρμετρη ανθρώπινη αλαζονεία ότι «το σύμπαν κατασκευάστηκε τέτοιο που είναι για να υπάρξει ο άνθρωπος!».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!