Κινδυνεύουν οι συντάξεις από την έλλειψη πόρων

Καμπανάκι πλήρους κατάρρευσης του συστήματος καταβολής των συντάξεων κρούουν οι Εργαζόμενοι του ΙΚΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), ο οργανισμός «θα χρειαστεί πρόσθετη κρατική επιχορήγηση έως 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου για να είναι σε θέση να καταβάλει πλήρεις τις συντάξεις στους συνταξιούχους του, ενώ το 2013 το ταμειακό πρόβλημα θα γίνει οξύτερο αν τα έσοδα εξακολουθήσουν να μειώνονται εξαιτίας της υφεσιακής πολιτικής και της αναμενόμενης αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων, στο οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2012 τα έσοδα του ΙΚΑ είναι μειωμένα κατά 18-19% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι μηνιαίες εισφορές φθάνουν τα 522 εκατ. ευρώ, ποσό που αναγόμενο σε ετήσια βάση φθάνει τα 6,24 δισ. ευρώ. Αν προστεθεί η κρατική επιχορήγηση των 4,19 δισ., τότε τα συνολικά έσοδα του οργανισμού θα φθάσουν τα 10,43 δισ. Όμως με βάση τις προβλέψεις τα χρήματα που θα απαιτηθούν για συντάξεις το 2012 φθάνουν τα 11,08 δισ., δηλαδή θα υπάρξει ένα σοβαρό έλλειμμα.
Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, μέχρι το Σεπτέμβριο το ΙΚΑ ΕΤΑΜ έχει απορροφήσει το 87,9% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης! Αν μάλιστα από την κρατική χρηματοδότηση αφαιρεθεί και η προκαταβολή των 650 εκατ. ευρώ που δόθηκε στα τέλη του 2011 έναντι της χρηματοδότησης του 2012 για να καλυφθούν οι τότε ανάγκες για πληρωμές, το έλλειμμα γίνεται απειλητικό για τη συνέχιση καταβολής των συντάξεων.
Όπως δηλώνουν οι συνδικαλιστές του ΙΚΑ, χωρίς κρατική επιχορήγηση και με την κατάρρευση των εσόδων από τις εισφορές, οι συντάξεις κινδυνεύουν να πέσουν στα 400 ευρώ το μήνα το 2013. Δηλαδή, κοντά στο «εγγυημένο» βοήθημα των 360 ευρώ, που προέβλεπε για το 2015 και μετά ο ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου (3862/2010).

Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!