Με απόφαση Αρείου Πάγου που εκδόθηκε στις 12 Ιουνίου οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν εκτός εργασίας για άλλους τρεις μήνες. Την απόφαση ανέλαβαν να… εκτελέσουν οι δυνάμεις καταστολής, εξαπολύοντας άλλη μια βάρβαρη επίθεση έξω από το κτίριο του υπουργείου, στην οδό Νίκης.
Οι απολυμένες καθαρίστριες έχοντας διανύσει ένα εννεάμηνο αγώνων ενάντια στη μαζική διαθεσιμότητά τους συνεχίζουν κατασκηνωμένες στην οδό Καραγεώργη Σερβίας να διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους. Το υπουργείο, αγνοώντας προκλητικά να εφαρμόσουν την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που διέτασσε την άμεση επαναπρόσληψή τους, έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσής της στο ανώτατο δικαστήριο, ένα δικονομικό μέσο που χρησιμοποιείται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι των καθαριστριών. Το πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου, μάλιστα, έκανε δεκτή την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου μέχρι να συζητηθεί η παραπάνω αίτηση στις 23 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, το υπουργείο έχει παρατείνει για άλλο ένα τρίμηνο το καθεστώς διαθεσιμότητας των καθαριστριών.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου αντί να κάμψει το φρόνημα των καθαριστριών πυροδότησε τις αντιδράσεις τους με νέα συγκέντρωση έξω από το κτίριο του υπουργείου, στην οδό Νίκης, όπου η διαμαρτυρία τους αντιμετωπίστηκε με άγριο ξυλοδαρμό, για δεύτερη φορά στην ίδια εβδομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους να καταλήξουν στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.
Η συνεχιζόμενη αδικία κατά των καθαριστριών και η συνεχής χρήση βίας έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από δεκάδες εργαζόμενους, σωματεία, συλλογικότητες που πυκνώνουν την παρουσία τους στο χώρο όπου έχουν εγκατασταθεί οι καθαρίστριες. Μαζί τους βρίσκονται κατασκηνωμένοι απολυμένοι σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί, των οποίων έληξε η διαθεσιμότητα. Την Πέμπτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε άλλη μια συναυλία συμπαράστασης έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ χθες, Παρασκευή, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στον ίδιο χώρο.
Ο αγώνας των καθαριστριών έχει αποκτήσει εμβληματικό χαρακτήρα και αποκαλύπτει το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής. Χιλιάδες «διαθέσιμοι» από το χώρο της Παιδείας, της Υγείας, των ΟΤΑ αφού έχουν δεχθεί μείωση των αποδοχών τους και σύρονται σε μια ατέρμονη διαδικασία αναμονής και κάλπικων υποσχέσεων, δεχόμενοι παράλληλα δημόσιο διασυρμό, στοιβάζονται στην ανεργία απλά για να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Οι συνεχείς κινητοποιήσεις των καθαριστριών, αλλά και άλλων κλάδων, όπως οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, έχουν δοκιμάσει την αντοχή των αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό προσπαθούν με χειρισμούς να αποφύγουν να χρεωθούν επώδυνες λύσεις που κληρονόμησαν, ενώ ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν νέα επώδυνα μέτρα, όπως ήρθε να τους υπενθυμίσει η έκθεση του ΔΝΤ.
Η καταφυγή στη γνωστή μέθοδο της καταστολής δεν προσφέρεται για λύση, αφού δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στη συρρικνωμένη σχέση της κυβέρνησης με το λαό, αλλά και στη δημόσια εικόνα της, όπως έδειξαν χαρακτηριστικά τα διεθνή πρωτοσέλιδα.
Γιώργος Κατερίνης