Αρχική διεθνή Μαφιόζικες τιμωρίες σε νεοχιτλερικό φόντο

Μαφιόζικες τιμωρίες σε νεοχιτλερικό φόντο

Πανηγυρίζουν για τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν.
Του Γιώργου Τσίπρα

Έχει μικρή σημασία τι ακριβώς συνέβη στις 2 Μάη σε μια έπαυλη στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν και σε συνέχεια, αν και περισσεύουν οι αντιφάσεις όσων πληροφοριών δίνονται στη δημοσιότητα κατά δόσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ δηλώνουν πως πραγματοποίησαν μια γκανγκστερικού τύπου επίθεση στο έδαφος μιας ξένης χώρας, ότι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις με την υποστήριξη πολλών εναέριων μέσων εισέβαλαν και εξόντωσαν προσωπικό ασφαλείας και μέλη της οικογένειας του Μπιν Λάντεν στο σπίτι που διέμενε, ότι μετά δολοφόνησαν τον ίδιο εν ψυχρώ και, τέλος, ότι άρπαξαν το νεκρό και εξαφάνισαν το σώμα του στα βάθη μιας θάλασσας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά αλλά… «με όλες τις τιμές που προβλέπει το Ισλάμ», όπως διευκρίνισαν σε ένα κρεσέντο θρασύτατου εμπαιγμού της διεθνούς κοινής γνώμης.
Η αμερικανική ένοπλη πολιτική συνδυάζει όλο και περισσότερο νεοχιτλερικές πρακτικές, όπως η ισοπέδωση της ιρακινής Φαλούτζα ή η τελευταία ισραηλινή κτηνωδία στο Λίβανο με μαφιόζικες επιδρομές, δολοφονίες και «παραδειγματικές» τιμωρίες. Από το δικτάτορα του Παναμά, Νοριέγκα, που συνέλαβαν το 1989 αφού εξόντωσαν χιλιάδες Παναμέζους και είναι ακόμη φυλακισμένος για… εμπόριο ναρκωτικών, μέχρι τον Μιλόσεβιτς που έσβησε στη φυλακή της Χάγης (υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες…) αφού πρώτα είχε ουσιαστικά απαχθεί μαφιόζικα και παράνομα από το Βελιγράδι με τη συνέργεια της σερβικής κυβέρνησης, τον Σαντάμ που απαγχονίστηκε-λιντσαρίστηκε -αλλά εδώ το βίντεο έκανε το γύρο του κόσμου προς παραδειγματισμό- και μέχρι τη Λιβύη όπου πρόσφατα δολοφόνησαν το γιο του Καντάφι και τρία εγγόνια του, ψάχνοντας να δολοφονήσουν τον ίδιο. Απ’ την άλλη, οι γκανγκστερικού τύπου δολοφονικές επιδρομές και ιδιαίτερα όσες τα τελευταία χρόνια γίνονται με τα drones, τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα, σε τρίτες χώρες με τις οποίες δεν υπάρχει καν εμπόλεμη κατάσταση, όπως η Υεμένη, η Σομαλία, το Πακιστάν, με τη θρασύτητα αιτιολογία της… αυτοάμυνας των ΗΠΑ!
Η δολοφονία Μπιν Λάντεν συνδύαζε τα δύο αυτά στοιχεία της παραδειγματικής τιμωρίας και της γκανγκστερικής επιδρομής. Η, επιπλέον, εν ψυχρώ εκτέλεση που, μάλιστα, δηλώνεται ευθαρσώς, η εξαφάνιση του πτώματος καθώς και η «ενημέρωση» των πακιστανικών Αρχών να… κάτσουν φρόνιμα όσο θα διαρκούσε η επιχείρηση, ολοκληρώνουν την εικόνα μιας πρακτικής από την πλευρά μιας παγκόσμιας δύναμης που μόνο σε πρακτικές μαφίας σε εθνικό επίπεδο μπορεί και παραπέμπει. Οι ανά τον κόσμο γλύφτες της υπερδύναμης, μεταξύ αυτών και ορισμένοι εγχώριοι, έσπευσαν με την ευκαιρία να υποβάλλουν τα σέβη τους στον παγκόσμιο νονό, αποκαλώντας τη νέα αυτή τιμωρία που επέλεξε η «φαμίλια» της Ουάσιγκτον ως… θάνατο του Μπιν Λάντεν, εκτέλεση (αλλά όχι δολοφονία), απόδοση δικαιοσύνης κ.λπ.
Τι εξυπηρετεί το γεγονός; Από την άποψη του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία αλλά και τις ανακοινώσεις που κάθε τόσο εξέδιδε ο Μπιν Λάντεν και ήταν περίπου βούτυρο στο ψωμί της αμερικανικής πολιτικής, η εξουδετέρωσή του μάλλον αποδυναμώνει τις αιτιάσεις συνέχισης αυτού του πολέμου και αυτής της πολιτικής. Έτσι, η επιδίωξη εσωτερικής κατανάλωσης υπέρ του Ομπάμα που τροφοδοτεί η νέα αντιτρομοκρατική επιτυχία, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012 στις ΗΠΑ, έχει αναμφίβολα παίξει το ρόλο της. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι λόγοι, ορισμένοι πιο σημαντικοί, που ώθησαν στην απόφαση του νέου αντιτρομοκρατικού σόου.
Πρώτος και σημαντικότερος είναι οι μεγάλες δυσκολίες και, ουσιαστικά, η αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στο Αφγανιστάν. Η επιτυχία του εντοπισμού και της θανάτωσης του Μπιν Λάντεν με όρους Φαρ Ουέστ μπορεί πρόσκαιρα να «δικαιώνει» αναδρομικά τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Γνωρίζουν, βέβαια, στην Ουάσιγκτον ότι τα αδιέξοδα που συσσωρεύονται δεν πρόκειται να κρυφτούν στο μέλλον πίσω από τέτοιες «δικαιώσεις».
Δεύτερο, με τη λογική «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», οι Αμερικανοί δεν χτύπησαν μόνο τον Μπιν Λάντεν αλλά και το Καράτσι που, αντί να ζητά εξηγήσεις για το νέο, πολλοστό αυτό γκανγκστερισμό των ΗΠΑ κατά της εδαφικής του ακεραιότητας και κυριαρχίας, βρίσκεται ακόμη περισσότερο στριμωγμένο από την υπερδύναμη και υπόλογο για υπόθαλψη της τρομοκρατίας. Το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί αυτό το ζήτημα στο αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο μια οξυνόμενης κόντρας ΗΠΑ-Πακιστάν με το αμερικανικό Πεντάγωνο να διεξάγει ήδη μια άτυπη χαμηλής έντασης εισβολή στα δυτικά της χώρας, μένει να το δούμε.
Τέλος, οι Αμερικανοί καταγράφουν για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά τους, το πόσο αδίστακτοι και στυγνοί είναι. Όσο για το μήνυμα αυτό, σε εποχές μεγάλης ρευστότητας και αντιθέσεων, όπως στον αραβικό κόσμο, έχει πολλούς αποδέκτες…

 

Σχόλια

Exit mobile version