Οργή για την απάθεια της κυβέρνησης μπροστά στον κίνδυνο για όλη τη Μεσόγειο. Του Μάριου Διονέλλη
Σε συναγερμό βρίσκεται η Κρήτη ενόψει της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Την Πέμπτη στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο από τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα του νησιού ενώ για ακόμα μία φορά ζητήθηκε από την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το καθεστώς και τον τρόπο καταστροφής των χημικών αλλά και να αποτρέψει την όλη επιχείρηση ασκώντας πιέσεις σε διεθνές επίπεδο.
Όπως καταγγέλλουν τα Εργατικά Κέντρα αλλά και επιστημονικοί φορείς του νησιού η αντίδραση της κυβέρνησης ώς τώρα είναι ιδιαίτερα «χαλαρή» για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Την ίδια στιγμή, στην ανακοίνωση των Εργατικών Κέντρων τονίζεται η σθεναρή στάση που κράτησαν άλλες χώρες, οι οποίες αρνήθηκαν την καταστροφή των χημικών στο έδαφός τους.
Βόμβα για το περιβάλλον και την οικονομία
Σε δήλωσή του στον Δρόμο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζει πως η διαδικασία καταστροφής των χημικών θα επηρεάσει την υγεία των πολιτών και αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Είναι μια πραγματική βόμβα όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την τοπική οικονομία. Θα είναι ανυπολόγιστες οι συνέπειες στους εργαζόμενους ειδικά στον τομέα του τουρισμού από ένα πιθανό ατύχημα και μόλυνση της περιοχής» τονίζει ο ίδιος.
Στο ίδιο πλαίσιο και ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Ευάγγελος Γιδαράκος τονίζει πως ήταν εξαιρετικά νωθρές οι αντιδράσεις και των τοπικών φορέων της Κρήτης. «Η πρώτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για το θέμα διοργανώθηκε ένα μήνα μετά την αποκάλυψη των σχεδίων», αναφέρει και τονίζει πως «ακόμα και σήμερα δεν έχουν δοθεί σαφείς εγγυήσεις για την ασφάλεια της διαδικασίας υδρόλυσης των επικίνδυνων χημικών αερίων και κυρίως για τον τρόπο που οι πρόδρομες ουσίες των όπλων αυτών θα επηρεάσουν τη θαλάσσια ζωή σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος».
Αναρμόδιοι υπουργοί
Με μισόλογα απαντούν στις εκκλήσεις βουλευτών και επιστημόνων και οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης. Ο κ. Γιδαράκος αναφέρει πως από το γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος τον παρέπεμψαν στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η υφυπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά απάντησε σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη βουλή πως το υπουργείο της απλώς δεν είναι αρμόδιο.
Λίγες ώρες πριν από το συλλαλητήριο στην Κρήτη, από το Στρασβούργο ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτηση στο site του υπουργείου δήλωνε πως «ασκούνται από την Ελλάδα έντονες διπλωματικές πιέσεις για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου». Ωστόσο, για ακόμα μία φορά δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαδικασία υδρόλυσης που θα ακολουθηθεί ούτε και για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί και πολύ περισσότερο για τον ακριβή όγκο των χημικών που πρόκειται να καταστραφούν. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής κ. Γιδαράκος, ο ίδιος ο ΟΗΕ μέχρι πριν από λίγες ημέρες δήλωνε άγνοια για την όλη επιχείρηση που θα πραγματοποιηθεί πάνω σε αμερικανικό πλοίο. «Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμα χρόνος αντίδρασης και η επιτυχία της εξαρτάται από τη συμμετοχή των πολιτών και την πίεση που θα ασκηθεί. «Ακόμα και αν δεν μπορέσει να αποτραπεί η διαδικασία καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει την ύπαρξη κλιμακίου παρατηρητών για την επίβλεψη όλης της διαδικασίας» αναφέρει ο κ. Γιδαράκος.