Άντρες της Ασφάλειας προσήγαγαν πολίτη στη Θεσσαλονίκη τον οποίο υποχρέωσαν σε, παρά τη θέλησή του, λήψη γενετικού υλικού για υπόθεση σχετική με τις Σκουριές Χαλκιδικής.

«Παρά το δικαίωμα του προσαχθέντος στη μη συμμόρφωση προς το αίτημα της ΕΛΑΣ, η λήψη γενετικού υλικού έγινε με χρήση βίας και κατά παράβαση των δικαιωμάτων του» καταγγέλλει το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
«Το γεγονός αυτό έρχεται να συμπληρώσει το μακρύ κατάλογο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που υφίσταται το κοινωνικό κίνημα ενάντια στις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική. Στο πλαίσιο της γενικότερης κρατικής πρακτικής της καταστολής, ανομίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτιμούμε ότι η επίθεση στα κοινωνικά κινήματα και στις εστίες αντίστασης θα κλιμακωθεί», προσθέτει η σχετική ανακοίνωση.
Η ενέργεια αυτή συμπίπτει με την αλλαγή στάσης των αστυνομικών υπαλλήλων της Χαλκιδικής. Τουλάχιστον 10 διμοιρίες ΜΑΤ στις Σκουριές ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χαλκιδικής.
«Ζητάμε την παρέμβασή σας ώστε να χαρακτηριστούν άμεσα τα μέτρα τάξης στις Σκουριές Χαλκιδικής από τον κ. Αρχηγό ως ευρείας κλίμακας και να εγκατασταθούν μόνιμες δυνάμεις (τουλάχιστον 10 διμοιρίες ΜΑΤ) στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση των αστυνομικών.
Η κίνηση αυτή των συνδικαλιστών της Αστυνομίας προκαλεί σειρά ερωτηματικών, καθώς έρχεται σε μια περίοδο που οι τόνοι γύρω από το θέμα της εξόρυξης έχουν πέσει, ενώ οι εργασίες φαίνεται ότι έχουν μπλοκάρει με απόφαση της τοπικής πολεοδομίας. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα δεν έχουν σημειωθεί συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων, ενώ δεν προβλέπεται και κάποια κινητοποίηση που να εγκυμονεί κινδύνους το προσεχές διάστημα.
Μάλιστα, η ανακοίνωση των αστυνομικών έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη γραμμή που κρατούσαν τους τελευταίους μήνες, όταν και δήλωναν πως δεν ήταν δυνατό να αποτελούν στρατό προστασίας ιδιωτικών συμφερόντων και να έρχονται απέναντι στους κατοίκους.
Τώρα ζητούν μόνιμη παρουσία στην περιοχή και μάλιστα την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!