Το πιο δύσκολο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ των τελευταίων ετών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι οι ξεχασμένες δυτικές συνοικίες δίνουν το «παρών» στη μεγαλύτερη γιορτή αλληλεγγύης και αντίστασης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη.

Ένα φεστιβάλ στο οποίο συναντήθηκε η ελπίδα της αυτοοργάνωσης με τη δύναμη της αλληλεγγύης, ενάντια σε κάθε αποκλεισμό και μακριά από τη λογική της φιλανθρωπίας.
Οι δυτικές συνοικίες αγκάλιασαν την αντιρατσιστική διοργάνωση με την προσέλευση του κόσμου να ξεπερνά τα 15.000 άτομα, σε έναν χώρο 350 στρεμμάτων που τον διεκδικούν χρόνια τώρα οι κάτοικοι για να γίνει χώρος πρασίνου. Και τις τρεις μέρες της διοργάνωσης ήταν έντονες οι συζητήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του φασισμού, ιδιαίτερα σε μια περιοχή με ενισχυμένη την παρουσία της Χρυσής Αυγής. Κάτοικοι των δυτικών συνοικιών που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν επαφή με το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (μέχρι πέρυσι γινόταν στο Πάρκο των Σκύλων στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης) ήρθαν στο πρώην στρατόπεδο και πλαισίωσαν όλες τις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις.
Χαρακτηριστικό ήταν το θερμό χειροκρότημα που ακουγόταν κάθε φορά που οι διοργανωτές ευχαριστούσαν τον κόσμο των δυτικών συνοικιών για τη συμμετοχή, αλλά και η αγωνιώδης ερώτηση κατοίκων των γύρω περιοχών σχετικά με την επανάληψη του φεστιβάλ στον ίδιο χώρο.
Για πρώτη φορά όμως ήταν τόσο μεγάλη και η συμμετοχή νεολαίων στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, κάτι που πιστώνεται επίσης στις διψασμένες για τέτοιου τύπου γεγονότα δυτικές γειτονιές της πόλης. Οι μαθητές που διασκέδασαν στο χώρο του φεστιβάλ ήταν περισσότεροι από ποτέ, ενώ και η συμμετοχή τους στις συζητήσεις ήταν πράγματι εντυπωσιακή.
Παράλληλα, η μεταφορά του Αντιρατσιστικού στα δυτικά απέδειξε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με γειτονιές που «ανήκουν» στη Χρυσή Αυγή, αλλά για σκοτεινά πράγματι σημεία από τα οποία το κίνημα απείχε καθολικά.
Η χαρά της συμμετοχής, τελικά, ανήκε σε όλες και όλους, μετανάστες και ντόπιους, εργαζόμενους και ανέργους, νέους και νέες, που ενώνοντας τις δυνάμεις τους έστησαν τη μεγαλύτερη γιορτή της «Άλλης Θεσσαλονίκης». Το πείραμα αναμφισβήτητα πέτυχε, η αλληλεγγύη και η αντίσταση κέρδισαν και οι δυτικές συνοικίες από γειτονιές φαντασμάτων για κίνημα, μπήκαν στο επίκεντρο.
Καλή συνέχεια…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!