Περίπου 150 ακαδημαϊκοί και συγγραφείς, υπογράφοντας δημόσια δήλωση, στηρίζουν το μποϊκοτάζ που έχουν κηρύξει ηθοποιοί και θεατρικοί συγγραφείς στους ισραηλινούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Μεταξύ αυτών ο νομπελίστας οικονομολόγος Άριελ Ρουμπινστάιν, ο οποίος δήλωσε ότι «η συμπεριφορά του Ισραήλ στα Κατεχόμενα αποτελεί ιστορικών διαστάσεων καταστροφή για τον εβραϊκό λαό».

Ο Ρουμπιστάιν υποστήριξε ότι δεν αποκλείει ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του τύπου που επιβλήθηκε στο νοτιοαφρικάνικο απαρτχάιντ. Με τους θεατρικούς καλλιτέχνες και τους ακαδημαϊκούς συμπαρατάχθηκαν συγγραφείς όπως οι Άμος Οζ, Ντ. Γκρόσμαν και Α. Β. Γιεχοσούα.
Ένας ακόμη από τους υπογράφοντες είναι χημικός Άμιραμ Γκόλντμπλουμ, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. «Με την υπογραφή μας, διακηρύσσουμε ότι θα αρνηθούμε προσκλήσεις ή σεμινάρια στα Κατεχόμενα. Δεν θα εμφανιστούμε στο Κολέγιο του Άριελ ή στα παραρτήματά του, επειδή πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε εμφάνισή μας ή ακαδημαϊκή συζήτηση εκεί παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες θα όφειλε να εφαρμόζει το Ισραήλ, όπως όλες οι άλλες χώρες».
Στην έκκλησή τους, που δημοσιεύτηκε στις 24/8, οι ακαδημαϊκοί και οι συγγραφείς τονίζουν ότι «πρέπει να υπενθυμίσουμε στο κοινό πως το Άριελ, όπως όλοι οι άλλοι οικισμοί, βρίσκεται σε κατεχόμενο έδαφος και όχι μέσα στην επικράτεια του κράτους του Ισραήλ. Θεωρούμε πως η άρνησή μας να εκτελέσουμε έργο στα Κατεχόμενα αποτελεί μια βάση ευρείας υποστήριξης για την εγκατάλειψη της πολιτικής του εποικισμού και την απόσυρση από τα Κατεχόμενα. Κατά την άποψή μας, αυτό είναι ζωτικό για την ύπαρξη και την ευημερία του Ισραήλ».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!