Σημαντική συμμετοχή Θεσσαλονικιών γιατρών στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο. Της Αθηνάς Τέσκου

Η υγεία κινδυνεύει δραματικά από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ταυτόχρονη, συγκροτημένη και συντονισμένη πολιτική ιδιωτικοποίησης των συστημάτων υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας, φορολόγησης των ασθενών και των ασφαλισμένων, κλεισίματος νοσοκομείων και απάλειψης τοπικών υπηρεσιών υγείας χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την κρίση και το χρέος και διαλύει τα εθνικά συστήματα υγείας. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα της συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Δικτύου στην Υγεία που συστήθηκε στις 12 και 13 Μαΐου στην Ναντέρ στο Παρίσι από μέλη συνδικάτων και συλλογικοτήτων απ’ όλη την Ευρώπη.
Ως ιδιαίτερη εκτιμήθηκε η συμμετοχή στη σύσκεψη των Ελλήνων γιατρών, που επιμένουν να δίνουν τη μάχη για τη δημόσια υγεία, υπό το βρόγχο του Μνημονίου και τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομειακών δομών. Μάλιστα οι Θεσσαλονικείς γιατροί που έλαβαν μέρος στην Πανευρωπαϊκή αυτή συνάντηση συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των ξένων συναδέλφων τους, παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου και δίνοντας κατ’ επέκταση απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο «διαχείρισης» της οξείας κρίσης του κοινωνικού κράτους.
Την περασμένη Τρίτη τρεις αντιπρόσωποι ελληνικών φορέων που παραβρέθηκαν στην συνδιάσκεψη αυτή, ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και η Νίκη Γιάνναρη, στέλεχος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης προκειμένου να μεταφέρουν τα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης αυτής αλλά και τους λόγους που σε όλη την Ευρώπη τα δημόσια συστήματα υγείας τελούν υπό κατάρρευση.
Όπως ανέφερε ο κ.Μπένος, κοινός τόπος της συνδιάσκεψης ήταν ότι τα δημόσια συστήματα υγείας αποδιαρθρώνονται στο σύνολο της Ευρώπης καθώς έχουν μπει ισχυροί φραγμοί στην φροντίδα των πληθυσμών και ιδιαίτερα των πιο ευπαθών, των ανασφάλιστων, των μεταναστών, αυτών που δεν έχουν καν τη δυνατότητα πρόσβασης στο νοσοκομείο.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι ο σκοπός σύστασης του ευρωπαϊκού αυτού Δικτύου είναι «η αλληλοενημέρωση και ο προβληματισμός πάνω στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης, ο συντονισμός των κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των συστημάτων υγείας αλλά και η διαμόρφωση πολιτικών για την ανάπτυξη ενός καθολικού δημόσιου συστήματος υπηρεσιών υγείας. Ενός δημόσιου συστήματος υγείας, υψηλής επιστημονικής εγκυρότητας όπου ο κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση βάσει των αναγκών του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του». Συγχρόνως πρόσθεσε, συζητήθηκε και η κινηματική απάντηση των λαών της Ευρώπης στην βαρβαρότητα αυτή και ιδιαίτερα ο ρόλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, που αποτελεί παράδειγμα αυτοοργάνωσης και λειτουργεί επιτυχημένα στη Θεσσαλονίκη.
Στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου ο κ. Βαρνάβας τόνισε ότι στη χώρα μας δεν έχουμε ένα σύστημα υγείας που πρόκειται να καταρρεύσει, αλλά που ήδη έχει καταρρεύσει εξαιτίας της χαμηλής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού και κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι «είναι ντίλερ των ιδιωτικών συμφερόντων» καθώς, όπως είπε, «εφήρμοσε την πολιτική των μνημονίων με θρησκευτική ευλάβεια διαλύοντας ολοσχερώς το σύστημα υγείας».
«Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα έχει μείνει πέντε χρόνια πίσω λόγω της επιβολής των μνημονίων. Αυτή είναι η μία οπτική, η άλλη είναι ότι η Ελλάδα είναι πέντε χρόνια μπροστά και δείχνει το δρόμο των μνημονίων και στις υπόλοιπες χώρες» δήλωσε ο Δ. Βαρνάβας μιλώντας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.
«Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης είναι ένα εγχείρημα που απαντά στις ανάγκες των πολιτών για πρωτοβάθμια φροντίδα και ταυτόχρονα δοκιμάζει την έμπρακτη δυνατότητα να γίνουμε πολιτικά υποκείμενα, να αλλάξουμε με άμεσα επιχειρήματα την πραγματικότητα που μας αφορά. Γι’ αυτό είναι ένας χώρος αλληλεγγύης και ανατροπής. Δεν παρεμβαίνουμε μόνο στα νοσοκομεία ζητώντας να αλλάξει η επικρατούσα κατάσταση αλλά αναλαμβάνουμε να πράξουμε για αυτό» δήλωσε από την πλευρά της η Νίκη Γιάνναρη εκ μέρους του ΚΙΑ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!