Αρχική κοινωνία εργασία Η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει

Η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει

Συμφέρει τον εργοδότη, ακόμη κι αν τον «τσιμπήσει» ο έλεγχος. Του Γιώργου Κατερίνη

Με 25 ελεγκτές στην ειδική υπηρεσία ελέγχου ασφάλισης του ΙΚΑ πανελλαδικά, η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει. Αυτό καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα με αποκαλυπτικά στοιχεία, τα οποία περιγράφουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που δίνει το Υπουργείο Εργασίας. Χρόνο με το χρόνο μειώνονται ακόμα και αυτοί οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των υπηρεσιών του ΙΚΑ. Από 107.115 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το 2009, το 2010 έπεσαν στις 92.144, το 2011 στις 81.370, για να φθάσουν τις 46.730 το 2012, δηλαδή μια μείωση των ελέγχων 56% στην τελευταία τετραετία. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων του ΙΚΑ αποδίδει τη μείωση των ελέγχων στην άρνηση του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης να χορηγήσουν τα έξοδα κίνησης, δηλαδή τα έξοδα για τη χρήση των ιδιωτικών μεταφορικών μέσων των ελεγκτών, προκειμένου να συνεχιστεί το καθεστώς των ελέγχων σε ημερήσια βάση.
Η έξαρση της ανασφάλιστης εργασίας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με πραγματικούς αριθμούς. Ακόμα και αυτοί οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται δείχνουν το χάος που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό. Ενώ το συνολικό ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας που καταγράφηκε φθάνει το 40,5%. Με αυτά τα τεράστια ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας εξηγείται η μείωση των εσόδων του ΙΚΑ, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και ανάγκη δανεισμού για να καλύπτονται έγκαιρα τα ποσά που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων. Σύμφωνα με τα υπηρεσιακά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 τα έσοδα του ΙΚΑ καταγράφονται μειωμένα κατά 11,13% από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και κατά 23% από το δίμηνο του 2011.

Πόσο κοστίζει η ανασφάλιστη εργασία;
Ένα στοιχείο που είναι εξοργιστικό, πέρα από τη δραστική μείωση των ελέγχων, είναι το κόστος της παρανομίας, δηλαδή οι κυρώσεις που καλείται να πληρώσει μια επιχείρηση, η οποία συλλαμβάνεται να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους. Έτσι, μια απλή διαίρεση του συνολικού ποσού των προστίμων που επιβλήθηκαν από την ΕΥΠΕ το μήνα Μάρτιο, διά του αριθμού των ανασφάλιστων εργαζομένων που κατέγραψαν οι έλεγχοι, μας δίνει λίγο περισσότερα από 600 ευρώ το «κεφάλι», χρήματα πολύ λιγότερα από τις ασφαλιστικές εισφορές που γλιτώνει ο παραβάτης εργοδότης.
Μάλλον… συμφέρει τους εργοδότες η μαύρη εργασία, ακόμα και στην περίπτωση που πιαστούν παραβάτες!

Σχόλια

Exit mobile version