Οι διαδηλωτές κρατούν πολύχρωμες σημαίες και φωνάζουν συνθήματα: «Freedom -ελευθερία» και «We want peace –θέλουμε ειρήνη». Έχουν απέναντί τους πάνοπλους στρατιώτες που προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία τους. Το σκηνικό συμπληρώνουν οδοφράγματα με δύο καμένα αυτοκίνητα, ελαφρά τεθωρακισμένα και ένα άρμα εκτόξευσης νερού. Μετά από ολιγόλεπτη μάχη σώμα με σώμα, οι διαδηλωτές υποχωρούν, και η «τάξη» αποκαθίσταται…

Δεν πρόκειται για περιγραφή διαδήλωσης στην Τυνησία, την Αίγυπτο ή αλλού, αλλά για την «άσκηση καταστολής πλήθους» με την επωνυμία «Καλλίμαχος»(!) του ελληνικού στρατού στη Βόρεια Ελλάδα (το video της άσκησης βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kilkistoday.gr και έχει μεταδοθεί ήδη και από την εκπομπή Ελληνοφρένεια του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ).
Η άσκηση έγινε στο πλαίσιο της νέας νατοϊκής πολιτικής, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία «δυνάμεων άμεσης αντίδρασης» («NATO Response Forces») για την καταστολή εξεγέρσεων («αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις») και την «επιβολή ειρήνης» (δηλαδή, των συμφερόντων της διεθνούς ελίτ, όπως στο Αφγανιστάν ή το Κόσοβο). Συνδέεται, ακόμη, με την παρουσία σωμάτων Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό (και ιδιαίτερα στο Κόσοβο) και καθιστά άμεσο και επιτακτικό το ζήτημα της ανάκλησης όλων των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Αναδεικνύει, με τον πιο έντονο τρόπο, την εγκατάλειψη του αμυντικού ρόλου των ενόπλων δυνάμεων και τον προσανατολισμό τους στην καταστολή του εσωτερικού εχθρού (δηλαδή, των κοινωνικών κινημάτων).
Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγες μέρες μετά την άσκηση, η τουρκική κορβέτα Μποντρούμ εισέρχεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα, μεταξύ Τήνου και Μυκόνου, χωρίς να προκαλεί καμία αντίδραση των υπεύθυνων για τη φύλαξη των συνόρων (ίσως θεώρησαν ότι οι Τούρκοι επέλεγαν τον τόπο των καλοκαιρινών διακοπών τους).
Η πραγματοποίηση της άσκησης σχετίζεται άμεσα με τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης σε πολλές χώρες, που οδηγεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση και δεν τους αφήνει άλλη διέξοδο από αυτήν της εξέγερσης. Το ίδιο το ΔΝΤ φοβάται ότι τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται σε πολλές χώρες θα οδηγήσουν σε εξεγέρσεις. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η επιλογή των συνθημάτων-αιτημάτων των διαδηλωτών («Freedom» και «We want peace»), ενώ είναι πρόσφατη η «συζήτηση» στη χώρα μας για την πιθανότητα επέμβασης του στρατού κατά τη διάρκεια της εξέγερσης το Δεκέμβρη του 2008.
Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της άσκησης «Καλλίμαχος» θέτει ουσιαστικά ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της ηγεσίας του υπουργείου «Εθνικής Άμυνας», ενώ επαναφέρει με τον πιο έντονο τρόπο στην επικαιρότητα το ζήτημα των «αμυντικών» δαπανών και του τρόπου χρήσης τους. Ένα ιδιαίτερα βεβαρημένο θέμα καθώς, από τη μια, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για την καταβολή προμηθειών που συνδέονται με τους εξοπλισμούς και, από την άλλη, «προχωρούν» με ρυθμούς συγκάλυψης οι σχετικές δικαστικές έρευνες.
Η αντιπαράθεσή μας με την τρόικα και την κυβέρνησή της πρέπει να συμπεριλάβει και το ζήτημα της παλλαϊκής άμυνας, που μόνο η Αριστερά, όπως έχει αποδείξει ιστορικά, μπορεί να εμπνεύσει αξιόπιστα και αποτελεσματικά!

Γιώργος Τοζίδης

Υ.Γ. Προκαλούμε το υπουργείο «Εθνικής Άμυνας» να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ιατρικών ελέγχων όσων υπηρέτησαν ή υπηρετούν στο Κόσοβο.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!