Αυξανόμενη είναι η ένταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας το τελευταίο διάστημα. Μπορεί οι εκλογές να τελείωσαν αλλά η καθημερινή παρουσία οργανωμένων ομάδων που εμφανίζονται ως οπαδοί της ΑΕΚ και τρομοκρατούν την πόλη έχει πάρει απειλητικές διαστάσεις. Η υπόθεση της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ έχει μπλοκάρει κάθε συζήτηση και λειτουργία της πόλης. Η νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή επιχειρείται να βρεθεί απομονωμένη και υπό περιορισμό.
Ποιο είναι το ζήτημα. Η ΑΕΚ, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει στερηθεί το γήπεδό της εξαιτίας των μεθοδεύσεων παραγόντων που βρέθηκαν να την διοικούν, βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή στην ιστορία της. Υποβαθμισμένη, χωρίς οικονομικά μέσα να λειτουργήσει στοιχειωδώς τα αθλητικά της τμήματα, αναζητά τρόπο να επιστρέψει στο χώρο της με ένα γήπεδο αντάξιο της ιστορίας της. Οι οπαδοί της κατεχόμενοι από ένα αίσθημα «αδικίας» εύκολα υιοθετούν κάθε (επιχειρηματική) πρόταση, αναζητώντας «εχθρούς». Ως εχθρός στοχοποιήθηκε αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υποψήφιοι που υποστήριξε στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, οι πολίτες και οι συλλογικότητες που επιθυμούν να έχουν γνώμη και άποψη για την περιοχή τους.
Τρεις απόπειρες δημόσιων εκδηλώσεων συζήτησης για το επίκαιρο νομοσχέδιο σχετικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο αφορά το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και το γήπεδο της ΑΕΚ, ακυρώθηκαν υπό την απειλή επεισοδίων. Στη μια περίπτωση η παρουσία των φερόμενων ως οπαδών της ΑΕΚ κατέληξε σε βίαια επεισόδια με σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών και καταστροφές σε χώρο πολιτικής και κοινωνικής δράσης της περιοχής. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με απειλητικά μηνύματα. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δεν έχει συζητήσει καν το Ρυθμιστικό και τις επιπτώσεις που έχει για τη Ν. Φιλαδέλφεια.
Ο τρόμος απλώνεται πάνω από την πόλη και αποτελεί ένα δείγμα των πραγματικών προθέσεων όσων υποδαυλίζουν αυτή τη δήθεν αντιπαράθεση. Με αφορμή την οικοδόμηση του γηπέδου, μια πόλη αρχίζει να κινείται στους ρυθμούς της «ομάδας», στην πραγματικότητα μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία δεν απειλεί μόνο λίγα στρέμματα δάσους (όπως ατυχώς επιχειρείται να υποβαθμιστεί το ζήτημα), αλλά την ίδια την κοινωνική ζωή της πόλης, τη δημοκρατική λειτουργία των κατοίκων και των συλλογικοτήτων. Αν σήμερα ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης δεν μπορεί καν να προσεγγίσει ένα χώρο συζήτησης, μπορούμε να αντιληφθούμε τι θα επακολουθήσει από την 1η Σεπτεμβρίου που θα εγκατασταθεί το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Αν το πρόβλημα ήταν το γήπεδο, θα μπορούσαν προφανώς να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν και το δίκαιο αίτημα των φίλων της ΑΕΚ, αλλά και τα οικολογικά αισθήματα των κατοίκων της πόλης. Άλλωστε, οι δυο αυτές ομάδες τέμνονται, αφού οι κάτοικοι θεωρούν την ΑΕΚ κομμάτι της πόλης. Το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό. Αφορά την ανάμειξη των επιχειρηματικών συμφερόντων στα τοπικά ζητήματα, την προσπάθεια άλωσης μιας πόλης, της λειτουργίας της, της οικονομίας της, των θεσμών της.
Η Αριστερά οφείλει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταματήσει να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα και να στοιχηθεί στην πρώτη γραμμή καλώντας τους κατοίκους να υπερασπιστούν την πόλη τους και τους θεσμούς της. Ο πολιτικός εκβιασμός που επιχειρείται δεν αφορά ένα πρόσωπο ή μια δημοτική παράταξη, αλλά την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η Νέα Φιλαδέλφεια αποτελεί για κάποιους πείραμα και οι δημοκρατικοί πολίτες περιμένουν από το κόμμα στο οποίο χάρισαν το 32% των ψήφων στις πρόσφατες Ευρωεκλογές και του εμπιστεύθηκαν τη διοίκηση του δήμου, να δώσει ανάλογα δείγματα γραφής.
Γ.Κ.