Ως πότε δεν θα μιλάμε ανοικτά;

Αριστερή εφημερίδα και δεν βρήκε τίποτα να πει για το θάνατο του Ορλάντο Σαπάτα στην Κούβα. Ήταν μέλος μιας παράνομης οργάνωσης για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών και, ύστερα από 85 ημέρες απεργίας πείνας, πέθανε σε νοσοκομείο της Αβάνας. Ήταν 42 ετών. Ως πότε δεν θα μιλάμε ανοικτά, ως αριστεροί, για την καταπάτηση στοιχειώδους ελευθερίας ανθρώπων που διαφωνούν με το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα. Ο Οσβάλντο Πάγια, ένας από τους γνωστότερους «αντιφρονούντες» Κουβανούς («Βραβείο Ζαχάρoφ 2002» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) είχε το θάρρος να κατηγορήσει το κουβανικό καθεστώς ότι «δολοφόνησε» αργά τον Ορλάντο Σαπάτα. Μίλησε, επίσης, και για τους «εντός και εκτός της Κούβας», οι οποίοι δεν μιλούν γι’ αυτούς που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Την πληροφορία την πήρα από «αστική» εφημερίδα («Ελευθεροτυπία», 5/3/2010, «Η Κούβα σκοτώνει τα παιδιά της», επιμέλεια Τέτα Παπαδοπούλου). Δεν θα έπρεπε αυτή την πληροφορία να την πάρω από «αριστερή» εφημερίδα σαν μια είδηση που καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιστρατεύεται μια σοσιαλιστική δημοκρατική κοινωνία;

Όλα καλά και άγια. Και η επανάσταση στην Κούβα και ο Κάστρο, στον οποίο έχω μια ιδιαίτερη εκτίμηση για την ευφυΐα του και τον ηρωισμό του, αλλά δεν νομίζετε ότι είχε πάρα πολύ χρόνο να επεξεργαστεί το πώς αντιμετωπίζει τις διαφορετικές απόψεις, χωρίς να τις εγκλωβίζει στα θανατηφόρα κελιά, αλλά να τις βάζει και να τις παλεύει ανοικτά μέσα στην κοινωνία; Είναι ώριμες πια οι συνθήκες η Αριστερά διεθνώς να ανοίξει διάλογο για τέτοιου είδους ζητήματα.

Χρ. Παναγιωτοπούλου, Αθήνα

 

Απάντηση – επισήμανση από το Δρόμο:

Σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν πολλά και (δυστυχώς) πολύ χειρότερα, στα οποία δεν αναφερόμαστε – για μάλλον πεζούς λόγους, κι όχι επειδή είναι θέματα ταμπού. Η εφημερίδα μας κάθε άλλο παρά «δεν βρίσκει τίποτα να πει» για «τέτοιου είδους ζητήματα». Όμως, η αναπαραγωγή της μισής αλήθειας, στην οποία διαπρέπουν και εγχώρια ΜΜΕ, που δεν κάνουν τον κόπο να ερευνήσουν, δεν συνιστά ούτε διάλογο ούτε πληροφόρηση. Βλέπε και σελίδα 15, αλλά θα επανέλθουμε!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!