Η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης, αποτελούμενη και από μέλη της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα», παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και την τεταμένη κατάσταση στην Αίγυπτο, κατάφερε να περάσει στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα της ανακοίνωσης που έστειλαν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. (Ολόκληρη μπορείτε να τη διαβάσετε στο intifadagr.wordpress.com). Η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα την Κυριακή.

Λωρίδα της Γάζας
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

[Στόχος της αποστολής ήταν] να ενημερωθεί το ελληνικό κίνημα αλληλεγγύης για την παρούσα κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ισραηλινή επίθεση, να εκφράσει την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και να προετοιμάσει το έδαφος και για άλλες μελλοντικές αποστολές.
Η άφιξη της ελληνικής αποστολής συνέπεσε με τις ιστορικές στιγμές που ζει τις τελευταίες μέρες η Λωρίδα της Γάζας με την άφιξη του ηγέτη της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ […]. Επίσης, την προηγουμένη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρωτοφανή δημόσια εμφάνιση μεγάλων δυνάμεων της παλαιστινιακής ένοπλης αντίστασης, οι οποίες είχαν παραταχθεί κατά μήκος ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας για να υποδεχθούν τον εξόριστο ηγέτη.
Η ελληνική αποστολή συναντήθηκε, επίσης, με στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), μεταξύ των οποίων και με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Ραμπάχ Μουχάνα, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο παλαιστινιακό και γενικότερα στη Μέση Ανατολή.
Τα μέλη της αποστολής έχουν επισκεφθεί, επίσης, σημεία που χτυπήθηκαν από τους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τόσο τις προσφυγικές συνοικίες στο Μοάσκαρ του Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, όσο και στην Πόλη της Γάζας. Έχουν επισκεφθεί επίσης τα χωριά ανατολικά του Χαν Γιούνις, φτάνοντας ώς τις παρυφές της λεγόμενης «νεκρής ζώνης» όπου τις τελευταίες μέρες έχουν διαπραχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δεκάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας με νεκρούς και τραυματίες. Στο χωριό Φαραχίν επισκέφθηκαν επίσης μνημείο για τον αδικοχαμένο Ιταλό ακτιβιστή Βιτόριο Αριγκόνι.
Σε ό,τι αφορά την πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, τα παιδιά, που αποτελούν και την πλειονότητα στη Λωρίδα της Γάζας, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ντούρα. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής και ιδιαίτερα οι νοσηλευτές, διαπίστωσαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλονται για την καλυτέρευση των συνθηκών στο νοσοκομείο, παρά τις ελλείψεις λόγω του αποκλεισμού.

H ελληνική αποστολή αλληλεγγύης
(Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» – Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!