Στόχος των αριστερών παρατάξεων η πλειοψηφία

Την Τρίτη, 26 Ιούνη, πραγματοποιούνται οι εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, του συνδικαλιστικού φορέα των μηχανικών του Δημοσίου. Πρόκειται για ένα χώρο κρίσιμο, καθώς έχει σημαντική αγωνιστική διαδρομή εδώ και 25 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία. Η Αριστερά καταγράφει τα τελευταία χρόνια σημαντική άνοδο. Στις εκλογές που έγιναν πριν από δύο χρόνια οι τέσσερις παρατάξεις που πρόσκεινται στην Αριστερά (Αγωνιστική Συνεργασία, Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα-ΠΑΜΕ, Συσπείρωση και Αριστερή Παρέμβαση) πλησίασαν το 49% και υστέρησαν ελάχιστα από το μνημονιακό μπλοκ των ΠΑΣΚ και ΔΚΜ.
Στις επερχόμενες εκλογές γίνεται μάχη για να κατακτήσουν την πλειοψηφία και να ανοίξουν μια νέα φάση στους συνδικαλιστικούς αγώνες. Ο Δημ. Πετρόπουλος, υποψήφιος από τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, μας είπε ότι η Συσπείρωση είναι σταθερά προσανατολισμένη στη συγκρότηση ενωτικού προεδρείου από τις αριστερές παρατάξεις, χωρίς τη συμμετοχή των μνημονιακών δυνάμεων.
Η κατάσταση στο χώρο των μηχανικών του Δημοσίου έχει τραγικά χειροτερεύσει στη μνημονιακή περίοδο. Χαρακτηριστικά η «Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Δημοσίου», που πρόσκειται στην «Αυτόνομη Παρέμβαση», αναφέρει: «Πλήρης διάλυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιωτικοποίηση του έργου τους (με Α.Ε., Συμβούλους, ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης κ.λπ.). Διεύρυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, δραματική μείωση των αποδοχών σε ποσοστό 50%, μέσω του κατάπτυστου ν.4024/2011. Πλήρης αποδόμηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με μειώσεις στις συντάξεις, μεγάλες αυξήσεις εισφορών, αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις των ιατροφαρμακευτικών παροχών. Νέα κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσω του PSI, που σημαίνει για το Ταμείο απώλεια 1,5 δισ. ευρώ». Η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, μια συλλογικότητα που έχει προβάλει το σύνθημα «Όχι σε μισθούς της πείνας-όχι στη λύση της κομπίνας», θέτει, ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, το στόχο για ΕΜΔΥΔΑΣ χρήσιμη για τους πολίτες και τα κινήματα: «Θα πρέπει να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση για το τι Δημόσιο θέλουμε: όχι πάντως αυτό που θα απομείνει από τη διάλυσή του ούτε αυτό που ζήσαμε, του κομματισμού και της διαφθοράς. Για το ρόλο του δημοσίου υπαλλήλου μηχανικού. Για τις τεράστιες επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων στην κοινωνία και το περιβάλλον. Θα πρέπει κυρίως να ανακτήσουμε την πολιτική στο λόγο μας, στην πράξη μας και στην κατεύθυνσή μας… Τίθενται επιτακτικά μια σειρά ερωτήματα όπως: με το λαό και τα κινήματα ή με την τρόικα και τους υπηρέτες της; Οι γνώσεις μας σε όφελος των κινημάτων ή θα οσφυοκάπτουμε για κάποια ψίχουλα; Με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο (και όχι μόνο) ή μόνοι μας με το ναρκισσισμό μας;». Οι εκλογές θα γίνουν στο Πολυτεχνείο (Πατησίων) από τις 8π.μ. έως τις 7μ.μ. και για τη συμμετοχή απαιτείται ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας.

Κ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!