Αρχική κοινωνία Δράμα χωρίς τέλος για τους πρόσφυγες στα Χανιά

Δράμα χωρίς τέλος για τους πρόσφυγες στα Χανιά

Χωρίς φαγητό και στέγη, ενώ όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι

του Μάριου Διονέλλη

 

Χωρίς στέγη και χωρίς φαγητό έμειναν οι 140 πρόσφυγες από τη Συρία που παραμένουν επί τέσσερις μήνες εγκλωβισμένοι στα Χανιά. Μέσα από μια ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των φορέων της Αυτοδιοίκησης, των υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών στην Κρήτη, η κατάσταση των προσφύγων, μεταξύ των οποίων και 47 παιδιά, έλαβε δραματικές διαστάσεις.

Ο ξενοδόχος που φιλοξενούσε μέχρι σήμερα τους μετανάστες αρνήθηκε να συνεχίσει τη στέγαση και τη σίτισή τους (που γινόταν με δικά του έξοδα) και ζήτησε άμεσες λύσεις από την Aντιπεριφέρεια Χανίων. Μετά από ένα διήμερο δραματικών αντιπαραθέσεων στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, με την παρουσία των προσφύγων αλλά και κοινωνικών οργανώσεων, τελικά αποφασίστηκε η διοργάνωση ανοιχτής σύσκεψης ώστε να βρεθεί κατάλληλος δημόσιος χώρος στα Χανιά που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μόνιμη ανοιχτή δομή φιλοξενίας και περίθαλψης προσφύγων.

Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων που απαίτησαν να δοθούν μόνιμες λύσεις στη βάση του σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων και να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια που κατευθύνονται ειδικά για την περίθαλψη προσφύγων από τη Συρία. Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, το ποσό που έχει διατεθεί από την Ε.Ε. για το σκοπό αυτό φτάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να ξέρει κανένας ποιο υπουργείο είναι αρμόδιο για την κατάρτιση των σχετικών προγραμμάτων.

Πλήρως αναρμόδιοι, πάντως, δηλώνουν όλοι οι υπηρεσιακοί και αυτοδιοικητικοί φορείς της Κρήτης. Από τον αντιπεριφερειάρχη και το δήμαρχο Χανίων μέχρι τον ίδιο τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στο νησί, τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γρ. Ροκαδάκη, κανένας δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να αναλάβει την αντίστοιχη ευθύνη.

 

 

Σχόλια

Exit mobile version