Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πολιτικοί ενωμένοι κατά των απεργιών» κυκλοφόρησε την προηγουμένη της μεγάλης απεργίας των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα η εφημερίδα Independent, αναφερόμενη στη δήλωση του Εντ Μίλιμπαντ ότι η απεργία είναι «λάθος».

Η προσχώρηση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος  στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν φαίνεται να εξέπληξε κανέναν. Μόνο την περιφρόνηση προκάλεσε. «Η στάση του Εντ Μίλιμπαντ είναι αισχρή», δήλωσε η πρόεδρος του Συνδικάτου των Εκπαιδευτικών. Πιο αισχρή ήταν  η ανεπιτυχής  προσπάθειά του να φανεί ότι τηρεί αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, κυβέρνησης και εργαζομένων. «Η απεργία», δήλωσε, «δείχνει ότι υπάρχει αποτυχία και στις δυο πλευρές».
Μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση από τη δεκαετία του 1980 θεωρεί η  καθόλου ριζοσπαστική  εφημερίδα Guardian την απεργία της 30ής Ιουνίου. Ενώ υπήρχαν αρκετές και πολύ μαζικές κινητοποιήσεις κατά των περικοπών των κρατικών δαπανών το προηγούμενο διάστημα, αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων που προεικάζει το μέλλον. Συμμετείχαν 750.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα –καθηγητές, αστυνομικοί, δικαστικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ—, με πορείες και διαδηλώσεις σε όλη τη Βρετανία και ολονύκτια παραμονή μπροστά στο αγγλικό Κοινοβούλιο. Έκλεισαν δέκα χιλιάδες σχολεία, πολλοί γονείς πήραν άδεια από τις εργασίες τους, αεροπλάνα και πλοία δεν ταξίδεψαν.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των συντάξεων. Μόνο από τους καθηγητές ζητείται να πληρώνουν 112 στερλίνες παραπάνω το μήνα, ενώ η πρόβλεψη για τις συνταξιοδοτικές τους δαπάνες είναι ότι θα μειωθούν κατά 6 δισ. στερλίνες τα επόμενα χρόνια.
(Πηγές: Guardian, Independent, The World Today)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!