Αρχική κοινωνία Δημιουργείται ηλεκτρονική «βιβλιοθήκη» μουσικής

Δημιουργείται ηλεκτρονική «βιβλιοθήκη» μουσικής

Ο Γιάννης Γλέζος απαντά στον Αντώνη Μπρούμα

Στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου και με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε μετά το κλείσιμο του gamato.info για τα πνευματικά δικαιώματα, δημοσιεύτηκαν οι απόψεις του Γιάννη Γλέζου και του Αντώνη Μπρούμα (μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.edromos.gr).

Ο Γιάννης Γλέζος, επανέρχεται με νέο άρθρο – απάντηση στον Αντώνη Μπρούμα, το οποίο έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Μπρούμα,

Καταρχήν σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε στις δράσεις μας και για την πρότασή σας. Σε απάντηση της προτάσεώς σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάτι που ήδη σχεδιάζουμε.

Η μέχρι τώρα δράση μας, όπως θα γνωρίζετε, αφορά σε μεγάλο βαθμό στην παγίωση μιας δίκαιης μεταχείρισης των δημιουργών (με την ενεργό συμμετοχή μας, συν τοις άλλοις, στη σημαντική συζήτηση μεταξύ οργανισμών και υπουργείου που γίνεται για τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας) και επιπρόσθετα στην ανάδειξη της ελληνικής μουσικής εντός και εκτός συνόρων (το 2008 ήμασταν οι μόνοι εκπρόσωποι της Ελλάδας στην παγκοσμίως κορυφαία έκθεση μουσικής MIDEM στις Κάννες – με τρανή την… απουσία οποιουδήποτε άλλου ελληνικού φορέα, ιδιωτικού ή δημοσίου). Είμαστε στη φάση του σχεδιασμού μιας πλατφόρμας όπου θα εντάσσονται τα μέλη της ΕΜΣΕ με ηχητικά δείγματα της δουλειάς τους για streaming on-demand, βίντεο, βιογραφικά στοιχεία, φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες. Η πλατφόρμα αυτή θα απευθύνεται πραγματικά στους πάντες, για αυτό και θα έχει εικόνα και λειτουργικότητα που θα ταιριάζει τόσο στον απλό ακροατή όσο και στον ενδιαφερόμενο για μια επαγγελματική σχέση με κάποιον δημιουργό. Με άλλα λόγια, θα πρόκειται για μια πολυεπίπεδη “βιβλιοθήκη” μουσικής για δωρεάν ακρόαση, η οποία θα μπορεί να παραπέμπει και σε online αγορές, μέσω του δικού μας δικτύου και σε πολύ οικονομικές τιμές.

Διαφαίνεται ότι οι καλλιτέχνες, σταδιακά, παίρνουμε στα χέρια μας την παραγωγή και τη διάθεση των έργων μας στο κοινό. Μια τέτοια συλλογική προσπάθεια, από τη μεριά μας, θα εξυπηρετήσει ένα πλήθος δημιουργών που για ποικίλους λόγους δεν έχουν ανοιχτεί στις νέες τεχνολογίες και πιστεύουμε ότι θα έχει ανταπόκριση και στους πιο εξοικειωμένους με το Διαδίκτυο καλλιτέχνες, καθώς θα γίνονται μέρος ενός χώρου αξιοπρεπούς και ανιδιοτελούς ανάδειξης των τεχνών και έτσι θα συμβάλλουν με την αξία του έργου τους στη διαμόρφωση ενός αντιπροσωπευτικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, αφιερωμένου στη συλλογική δράση των δημιουργών και όχι στον πλούτο κάποιου επιχειρηματία ή στη μεμονωμένη ανάδειξη κάποιων καλλιτεχνών.

Διαβάσαμε με πολύ ενδιαφέρον τις θέσεις σας και τη συγκεκριμένη πρότασή σας. Πιστεύουμε κι εμείς ότι η κοινωνία, αργά ή γρήγορα, θα εκτιμήσει τις προσπάθειές μας. Ήδη ο καλλιτεχνικός κόσμος μας δείχνει ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον και σεβασμό και αυτό οδηγεί σιγά-σιγά σε έναν πλούσιο τόπο ιδεών και αντιλήψεων, μακριά από πολιτικές και συνδικαλιστικές τριβές, δυστυχώς τόσο συνήθεις στη χώρα μας.

Θεωρούμε απαραίτητο να αναπτυχθεί και στο αγοραστικό κοινό και στους χρήστες των σύγχρονων μέσων ο σεβασμός στην πνευματική ιδιοκτησία και στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Γλέζος,

πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Μουσικοσυνθετών

& Στιχουργών Ελλάδας».

Σχόλια

Exit mobile version