Μπορεί από την πλευρά της η κυβέρνηση να έκανε λόγο για μια σχετική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στις ομοσπονδίες κατά 11 εκατ. ευρώ, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όμως, όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν, δεν πρόκειται να λυθούν.

Αφενός επειδή οι περικοπές τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιες κι αφετέρου επειδή η μνημονιακή πολιτική (και) στον αθλητισμό είναι αλλοπρόσαλλη, σκληρότερη από ποτέ και πολύ μακριά από τον κοινωνικό και μαζικό ρόλο που πρέπει να έχουν τα σπορ.
Είναι ενδεικτική και χαρακτηριστική η (όλο και εντονότερη) κραυγή αγωνίας των ερασιτεχνικών σωματείων σε όλη τη χώρα.
Πρόσφατα, μάλιστα, πήρε θέση και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:
• «Στις απαντήσεις που λάβαμε στην ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με θέμα “Σε απόγνωση τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων για την πληρωμή των λειτουργικών εξόδων των σταδίων από τους ΟΤΑ και της επιβολής αντιτίμου για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων”, δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση να στηριχθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του αθλητισμού».
• «Τα δυο αρμόδια υπουργεία, Παιδείας και Εσωτερικών, επικαλούνται είτε “το πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας” είτε την αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών για να εξηγήσουν τη δραματική κατάσταση του αθλητισμού στη χώρα μας. Είναι, όμως, πλέον γνωστό σε όλους ότι οι συρρικνωμένες δαπάνες για τον αθλητισμό με τη δραματική μείωση στον Προϋπολογισμό του 2013, η εξίσου δραστική περικοπή στη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η σχεδόν ολοκληρωτική απαλοιφή του από την τρέχουσα πολιτική ατζέντα έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις τόσο στους ΟΤΑ που έχουν επιφορτιστεί με τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, στους ερασιτεχνικούς συλλόγους, όσο και στους απλούς πολίτες».
• «Ειδικά για τις Κυκλάδες, διαπιστώνουμε τη διαρκή απαξίωση του αθλητισμού, την ραγδαία επιδείνωση των υποδομών αλλά και την υποχώρηση της πολιτείας από τον υποστηρικτικό της ρόλο. Δυστυχώς, είναι επίσης γνωστό ότι ο αθλητισμός στις Κυκλάδες αποτελεί ένα παραγνωρισμένο πεδίο της δημόσιας και κοινωνικής ζωής, με χρονίζοντα προβλήματα, όπως του Κολυμβητηρίου της Σύρου, αλλά και την έλλειψη λειτουργικών υποδομών δομών σε πολλά νησιά».

Σπόρος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!