Η Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου είναι η μετονομασία και ταυτόχρονα η διεύρυνση της Κίνησης Πολιτών Αστακού. Ο αρχικός πυρήνας, η Κίνηση Πολιτών Αστακού, δημιουργήθηκε πριν πέντε χρόνια μέσα σ’ ένα αυτοδιοικητικό πλαίσιο γι’ αυτό χώρεσε πολλούς και με διαφορετική προέλευση και αφετηρία πολίτες, στη λογική πως Αυτοδιοίκηση είναι η αυτοοργάνωση των πολιτών κόντρα στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, τις πελατειακές σχέσεις των (κομματικά) αυτονομημένων τοπικών παραγόντων και απέναντι στη λογική της Κρατικής Αποκέντρωσης (η οποία στην ουσία αναιρεί την ίδια την έννοια της Αυτοδιοίκησης).

Απ’ αυτό προκύπτει ότι η ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Συλλογικότητας προκύπτει απ’ την ποιότητα και την κατεύθυνση των παρεμβάσεων. Κι επειδή πίσω απ’ τα καθημερινά και τοπικά (εγκατάλειψη, ανεργία, περιβαλλοντική υποβάθμιση, πολιτιστική ένδεια κ.λπ.) «κρύβονται» το Μοντέλο Ανάπτυξης και το Πολιτιστικό Υπόδειγμα, συνεπάγεται πως η κατεύθυνση των παρεμβάσεων θα πρέπει να σκοπεύει στη συγκρότηση μιας συνολικής εναλλακτικής πρότασης, δηλαδή μιας συνολικής ανατροπής.

Αυτή η αναγωγή των μικρών τοπικών προβλημάτων στα μεγάλα οικουμενικά διασώζει τις Κινήσεις Πολιτών από τον επαρχιωτισμό και δημιουργεί την αναγκαιότητα (που είναι και στοίχημα) συγκρότησης ενός Πανελλήνιου Δικτύου. Αυτό το δίκτυο μπορεί να αποτελέσει τη «μαγιά» ενός νέου πολιτικού υποκειμένου.
Είναι κατανοητό, λοιπόν, ότι η Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου δεν είναι μια εκλογική συμμαχία, αλλά μια συλλογικότητα καθημερινής παρέμβασης και ένας εν δυνάμει πόλος, απ’ τους πολλούς στην Ελλάδα, πολιτικής (ανα)συγκρότησης. Αυτό το στοίχημα κερδίζεται μόνο με ρήξεις με τις κατεστημένες νοοτροπίες και συνθέσεις των διάσπαρτων «νησίδων» αντίστασης.
Στα πέντε χρόνια δράσης μας, ξεκαθαρίσαμε πολλά πράγματα σε σχέση με την ταυτότητα της Κίνησης και πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες: αποτροπή της εγκατάστασης εργοστασίου λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι, αποτροπή μεταφοράς αμερικανικών όπλων στη μαχόμενη Γάζα, αποτροπή πώλησης δημοτικών εκτάσεων (στην κατεύθυνση της δημιουργίας μεγάλων «τουριστικών» επενδύσεων, όπως το Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό προβλέπει, προσπάθεια δημιουργίας δικτύου αγροτών-παραγωγών βιολογικών προϊόντων με απευθείας σύνδεση με ομάδες καταναλωτών κ.λπ.
Το τελευταίο στοίχημα είναι προσπάθεια αποτροπής της εγκατάστασης της περίφημης «πράσινης» επένδυσης από το Κατάρ, που μεταξύ των άλλων προβλέπει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από LPG (μείγμα προπανίου-βουτανίου) 1100 MW και εξαγωγή του ρεύματος στην Ιταλία! Με την παρέμβασή μας αλλάξαμε, κυριολεκτικά, τους τοπικούς συσχετισμούς με αποτέλεσμα να οδηγείται η υπόθεση σε ακύρωση.
Η εξαρχής τοποθέτησή μας ενάντια στον «Καλλικράτη» μας οδήγησε στην απόφαση καθόδου στις Δημοτικές Εκλογές του Νοέμβρη με σκοπό τη δημιουργία εκείνων των τοπικών συλλογικοτήτων (απ’ το επίπεδο της τοπικής κοινότητας) που θα αναιρούν στην πράξη τον καταστροφικό για την Αυτοδιοίκηση νόμο. Στοχεύουμε να πετύχουμε το μέτωπο συγκρότησης μιας γνήσιας αυτοδιοικητικής πρότασης για άμεση τοπική δημοκρατία και έλεγχο των πολιτών. Το μέγιστο δυνατό μέτωπο αποτροπής της περιβαλλοντοκτόνας επένδυσης. Το μέτωπο μιας εναλλακτικής τοπικής πρότασης.

Ηλίας Γεωργαλής, επικεφαλής της Κίνηση Πολιτών Ξηρόμερου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!