Του Πάνου Τότσικα *.
Με τις δημόσιες συγκοινωνίες έχω μια σχέση «βιωματική»: Όλη μου τη ζωή μετακινούμαι με λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό. Κάθε μήνα έβγαζα κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα συγκοινωνίας, μέχρι το τέλος του περασμένου Γενάρη. Από την 1η Φεβρουαρίου σταμάτησα να αγοράζω κάρτα.

Τι νόημα είχε, όταν πολλές μέρες τον μήνα αναγκαζόμουν να παίρνω ταξί πληρώνοντας επιπλέον από την κάρτα που είχα ήδη πληρώσει, αλλά δεν μπορούσα να την χρησιμοποιήσω; Η λύση αντί της κάρτας να πληρώνω εισιτήριο, όποτε λειτουργούσαν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, είναι μια λύση επίσης ασύμφορη. Αφενός θα έπρεπε να πληρώνω ακριβότερα εισιτήρια, αφετέρου θα έπρεπε να χρησιμοποιώ ταξί.

«Λαθρεπιβάτες» και «τζαμπατζήδες»
Σε συνέντευξή του ο υπουργός κ. Ρέππας είπε ότι η Ελλάδα «δεν θα αποκτήσει ταυτότητα ανομίας» και ότι «προέχει η απαξίωση του τζαμπατζή» (Καθημερινή 6.2.2011).
Το θράσος της εξουσίας είναι απύθμενο. Το κυβερνών κόμμα, του οποίου δεκάδες στελέχη εμπλέκονται σε σκάνδαλα κατασπατάλησης και υφαρπαγής του δημόσιου χρήματος χωρίς να καθίσει κανένα στο σκαμνί, έχει το θράσος να μας λέει ότι η Ελλάδα «δεν θα αποκτήσει ταυτότητα ανομίας». Ένα κόμμα που εμπλέκεται στα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, της Siemens, των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου, των Δομημένων Ομόλογων, των γερμανικών υποβρυχίων και τόσων άλλων, έχει το θράσος να μιλά για «απαξίωση των τζαμπατζήδων».
Ας σταματήσετε την υποκρισία! Δηλώνω ότι από την 1η Φεβρουαρίου, δεν πληρώνω εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες. Αρκετά πλήρωσα τόσα χρόνια. Μου χρωστάνε, δεν τους χρωστάω τίποτα. Ας υπολογίσει κάποιος πόσες φορές δεν μπόρεσα να χρησιμοποιήσω την κάρτα μου όλα αυτά τα χρόνια. Πόσα λεφτά πλήρωσα σε ταξί για να πάω στη δουλειά μου. Και ας μη μου πουν πως φταίνε οι εργαζόμενοι για την κατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών. Φταίνε αυτοί που κυβερνήσανε και κυβερνάνε.
Ας καλύψουν τα ελλείμματα από το «μαύρο χρήμα» που εισέπραξαν από τη Siemens και από τόσες άλλες εταιρίες που αλωνίζουν στη χώρα μας, από τις προμήθειες που εισέπραξαν πρώην υπουργοί, οι οποίοι αν και ευθύνονται, δεν διώχθηκαν , δεν δικάστηκαν, δεν φυλακίστηκαν ποτέ για τίποτα, λόγω παραγραφής των αδικημάτων τους, δηλαδή λόγω της νομοθεσίας που ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων εξουσίας.

Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;
Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Όχι κύριοι, ό,τι είναι νόμιμο δεν συνεπάγεται ότι είναι και ηθικό. Εσείς που φτιάχνετε τους νόμους, πρώτοι τους παραβιάζετε. Ας θυμηθούμε το περίφημο «αναψυκτήριο» του Μαγγίνα στην Β’ Ζώνη του Υμηττού. Εκεί παραμένει, όπως τόσες αυθαίρετες βίλες. Αυτή τη «νομιμότητα» επικαλείστε;
Χρειάζεται θράσος να λέει το κυβερνών κόμμα ότι «προέχει η απαξίωση του τζαμπατζή» των αστικών συγκοινωνιών, ενώ δεν απαξιώνει τούς φοροφυγάδες με τις οφ-σορ εταιρίες, με τις μαύρες καταθέσεις στις τράπεζες τις Ελβετίας.
Επαναλαμβάνω. Δεν πληρώνω από την 1η Φεβρουαρίου εισιτήριο, μέχρι να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν οι παρανομήσαντες διαχειριστές της εξουσίας. Το «δεν πληρώνω» δεν σημαίνει «πλήρωσε εσύ για μένα», όπως ισχυρίζεται ο κ. Ρέππας, αλλά να πληρώσουν οι ουσιαστικοί «λαθρεπιβάτες» και «τζαμπατζήδες» της εξουσίας κι όχι ξανά ο απλός κόσμος.
Δεν πληρώνω: Ας με κλείσουν φυλακή, όπως η χούντα στα 21 μου χρόνια…

* Ο Πάνος Τότσικας είναι μέλος της συλλογικότητας Αντίλογος- Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Ηλιούπολης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!