Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο άνθρωπος που κρατάει τα ηνία της Βενεζουέλας από τη θέση του αντιπροέδρου της χώρας, μετά την περιπέτεια της υγείας του Ούγκο Τσάβες. Η συνέντευξη δόθηκε πριν από λίγες μέρες στο διαδικτυακό τόπο Correo de los Trabajadores της Βενεζουέλας.

Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του προέδρου Τσάβες;
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε παρατεταμένη μετεγχειρητική περίοδο. Η εγχείρηση ήταν δύσκολη και επικίνδυνη, εξαιτίας αιμορραγίας που, ευτυχώς, τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά δημιούργησε μια κατάσταση που δεν είχε αρχικά εκτιμηθεί. Τον επισκεφθήκαμε και τον ενημερώσαμε πάνω σε διάφορα θέματα της χώρας.

Υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι οφείλετε περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του προέδρου.
Ο πρόεδρος είναι ένας διεθνής ηγέτης της επανάστασης και ο χειρισμός της κατάστασης της υγείας του έγινε με το κριτήριο αυτό, κι ενώ είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν επικοινωνιακό πόλεμο σε σχέση με τη ζωή και την υγεία του. Μιλάμε για μια δημοσιογραφία μακάβρια, τη χειρότερη που υπάρχει, δεν μπορεί να την πει κανείς ούτε καν κίτρινη, και η οποία προέρχεται ιδιαίτερα από την Ισπανία.
Επιλέξαμε μια ενημέρωση που συνδυάζει την πάλη των ιδεών, την πολιτική και ανθρώπινη υπεράσπιση του προέδρου Τσάβες και της οικογένειάς του και την ιατρική δεοντολογία. Είναι μια απαραίτητη επιλογή για να ξεπεράσουμε την κακία ενάντια σε ένα διεθνή ηγέτη. Ο πρόεδρος σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες εμψυχώνεται όλο και περισσότερο και έχει ατσαλωθεί από την εκτίμηση, τη συμπάθεια και την αγάπη πάρα πολλών ανθρώπων, και πέρα από το χώρο της Αριστεράς και των προοδευτικών κινημάτων του κόσμου.   

Πόσο καιρό θα παραμείνει κλινήρης ο πρόεδρος; Μιλάμε για εβδομάδες, μήνες;
Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις, εμείς ελπίζουμε να είναι εβδομάδες και επειδή πιστεύουμε βαθιά στον Θεό ίσως έτσι γίνει.

Αν, για οποιοδήποτε λόγο, ο πρόεδρος δεν αναλάβει ξανά την διοίκηση του κράτους;
Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο. Στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε κάποια στιγμή, δεν μπορεί να συνεχίσει, το Σύνταγμα κατοχυρώνει τους μηχανισμούς και τη μεταβατική περίοδο, ώστε η πολιτική και θεσμική ζωή της χώρας να παραμείνει σταθερή και να προκηρυχθούν εκλογές σε 30 μέρες.  

Ο Elias Jaua ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών με απόφαση του προέδρου Τσάβες. Θέλω να ρωτήσω για την περίφημη υπογραφή της απόφασης, αν είναι πραγματικά του προέδρου…
Για να καταλάβετε πόσο αδέξια είναι η Δεξιά της Βενεζουέλας, αυτή τη στιγμή είναι χωρισμένη σε 4 ή 5 ομάδες και μαλώνουν η μια με την άλλη. Τώρα βρίσκονται ξανά σε αδιέξοδο, όπως πάντα, και λένε ότι τον νέο ΥΠΕΞ, Elias Jaua, δεν τον όρισε ο πρόεδρος. Στην πρόσφατη Ιστορία της Βενεζουέλας οι μόνοι που, αποδεδειγμένα, έχουν πλαστογραφήσει υπογραφή είναι αυτή ακριβώς η αντιπολίτευση, η οποία πλαστογράφησε την υπογραφή του προέδρου Τσάβες, λέγοντας ότι εκείνος είχε παραιτηθεί τον Απρίλιο του 2002.  Ο Elias Jaua έχει μεγάλες πολιτικές ικανότητες, είναι από τους πιο αγαπητούς στο λαό συντρόφους του προέδρου Τσάβες και γι’ αυτό η αντιπολίτευση λέει όσα λέει. Βρίσκεται σε αδιέξοδο και θα σπάσει τα μούτρα της. Και τη μέρα που θα γίνει αυτό δεν θα κάνει αυτοκριτική, αλλά θα αλλάξει πάλι θέμα και θα πέφτει από ήττα σε ήττα. Αυτή είναι η Δεξιά που έχουμε στη Βενεζουέλα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε σχετικά με την αδυναμία του προέδρου να παρευρίσκεται στην ορκωμοσία…
Στη Βενεζουέλα όλα τα θέματα συζητούνται ελεύθερα και δημοκρατικά. Έτσι έγινε και μ’ αυτό το θέμα, το οποίο όμως ξέφυγε από τα σύνορά μας. Εμφανίστηκαν, λοιπόν, συνταγματολόγοι από άλλα μέρη του κόσμου για να πουν τι λέει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας… Το Σύνταγμά μας είναι ξεκάθαρο και απλό. Συντάχθηκε το 1999 σε μια διαδικασία που συμμετείχαν χιλιάδες Βενεζουελάνοι και συντάχθηκε με τρόπο όχι νομικίστικο, όπως έχουν συνηθίσει οι διάφορες ελίτ. Γράφτηκε σε γλώσσα κατανοητή. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος είχε συνταγματική άδεια από την Εθνική Βουλή, που του είχε δοθεί ομοφώνως, δηλαδή από το επαναστατικό μπλοκ όσο και την αντιπολίτευση. Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι στην περίπτωση που ένα ξαφνικό γεγονός δεν επιτρέψει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ορκιστεί, τότε η ορκωμοσία θα οριστεί για άλλη ημερομηνία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.   
Ο πρόεδρος είναι εν ενεργεία πρόεδρος, επανεκλεγμένος. Υπάρχει διοικητική συνέχεια. Η μόνη περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος της Βουλής θα μπορούσε να αναλάβει την Προεδρία, θα ήταν αν ανακηρυσσόταν η απόλυτη έλλειψη, σύμφωνα με το Άρθρο 233. Αν αυτό γινόταν πριν από την ορκωμοσία, τότε ο σύντροφος πρόεδρος της Βουλής θα αναλάμβανε τη Διοίκηση του κράτους και θα προκήρυσσε εκλογές μέσα σε 30 μέρες. Αυτή είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και όπως γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου, οι αποφάσεις του είναι σεβαστές.
Υπάρχει μια κυβέρνηση σε λειτουργία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε άδεια και εμείς δουλεύουμε από τη θέση της Αντιπροεδρίας και των υπουργών για να κρατηθεί η χώρα σε πορεία οικοδόμησης.    

Σας κατηγορούν ότι είστε κοντά στην Κούβα.
Δικιά τους η καμπάνια, δικά τους και τα ψέματα. Σε μας αντιστοιχεί η δουλειά και η αλήθεια, έτσι απλά. Είμαστε ο λαός που κληρονόμησε τη δόξα του απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί. Η Κούβα πάλεψε σκληρά για την ανεξαρτησία της και αν κάποιος βρίσκει κάτι στον Φιντέλ Κάστρο είναι η αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία. Έτσι, είμαστε δύο λαοί που έχουμε την ίδια παράδοση κατά του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας, έχουμε την ίδια περηφάνια και βρισκόμαστε σαν αδέλφια.
Ένα πράγμα που η Δεξιά δεν θα μπορέσει ποτέ να καταλάβει είναι γιατί εμείς λέμε «γόνατο στο έδαφος» για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία. Αντίθετα η Δεξιά λέει «στα γόνατα» όταν βλέπει έναν Βορειοαμερικανό απέναντί της. Είναι δύο κόσμοι, δύο σκέψεις, δύο αξίες διαφορετικές.
Είναι προσβλητικά τα σχόλια της Δεξιάς, αλλά αυτοί με τις προσβολές τους και εμείς με τη δουλειά μας, την αξιοπρέπεια και την αδελφοσύνη που επιβεβαιώνεται κάθε μέρα ανάμεσα στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, μέσα στην ALBA, ανάμεσα στα αδέλφια μας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ηλίας Σταθάτος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!