Ακούγεται όλο και περισσότερο πλέον ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας, με το βλέμμα στο μέλλον για μια Αριστερά του 21ου αιώνα. Του Κώστα Τσατσαρώνη*

Οι Συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάντα στο τέλος ένα πολιτικό αποτέλεσμα, απόρροια πάντα των συσχετισμών που υπάρχουν στο κίνημα. Εγώ, ένα απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4 χρόνια και μετά το τελευταίο αποτέλεσμα των εκλογών που εκτίναξε τα ποσοστά στο 27% παρατήρησα μια πολιτική αδράνεια, μια «οργανωτική ανεπάρκεια» που πιθανόν να οφείλεται στο ότι «εμείς θα είμαστε η αυριανή κυβέρνηση» μετά την πτώση σαν ώριμο φρούτο της τρικομματικής κυβέρνησης. Αυτή η λογική αποξένωσε τον κόσμο που πίστεψε στην πραγματική αλλαγή με την Αριστερά των ριζοσπαστικών δομών, την Αριστερά των ανατροπών, την Αριστερά της πραγματικής δημοκρατίας.
Δεν ξέρω αν υπάρχει πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε μέσα από τις τοπικές οργανώσεις να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ρεύματος πραγματικής αλλαγής. Θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει βήμα σε νέα μέλη τα οποία θέλουν χώρο να προσφέρουν και όχι οι προηγούμενοι συσχετισμοί οχυρωμένοι πίσω από την παλαιότητα να απομακρύνουν νέα μέλη που θέλουν να βοηθήσουν και να δημιουργήσουν, που θα σταθούν εν τέλει δίπλα στο κίνημα και τον λαό. Και αν αυτοί οι συσχετισμοί οφείλονται στην πολυσυλλεκτικότητα των συνιστωσών, τότε το συνέδριο για τη διαμόρφωση ενιαίου πολιτικού φορέα πρέπει να συντομεύσει, γιατί ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας και τα κοράκια περιμένουν στη γωνία.
Τέλος, θα ήθελα να σταθώ στις θέσεις κάποιων συντρόφων που αδυνατούν να καταλάβουν πως μέσα από τις κλειστές πόρτες των συσχετισμών δεν μπορούμε να πείσουμε τον απλό άνθρωπο, αυτόν που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές ότι θέλουμε να είμαστε ένα κίνημα πλατύ, μαζικό, ανοικτό και προπάντων δημοκρατικό χωρίς τοπικούς διαχωρισμούς ισορροπιών.
Το συνέδριο πρέπει να είναι ανοιχτό και κυρίως σε αυτούς που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, να ακούσουν σαφείς θέσεις για τη μελλοντική πορεία της χώρας. Να ακούσουμε τι βλέπουν ή τι θέλουν και να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους.
Αγαπητοί σύντροφοι, η δημοκρατία πρέπει να επανέλθει μέσα από το πρόγραμμα και τις ανοικτές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Κώστας Τσατσαρώνης είναι μέλος
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκαιας, πρώην υποψήφιος
δημοτικός σύμβουλος στον δήμ
ο Νίκαιας-Ρέντη με το δημοτικό
σχήμα «Κόντρα στο Ρεύμα»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!