Αύξηση κατά 66% των δαπανών για το στρατό και 22% για το ΝΑΤΟ. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Με βασικό επιχείρημα την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.–ΛΑΟΣ έχει πλέον διαμορφώσει το πεδίο -με αιχμή τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό– για την 3μηνη αύξηση στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, την πρώτη, μετά την μεταπολίτευση!
Όπως αναφέραμε από τον Αύγουστο, το έδαφος για την αύξηση της θητείας είχε προετοιμαστεί από τον πρώην, πλέον, Υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος τότε διέψευδε τα δημοσιεύματα που οι επιτελείς του διέρρεαν στον τύπο.
Κι αν πριν 4 μήνες υπήρχαν ζητήματα και φόβοι να μην περάσει η αύξηση της θητείας από την κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, σήμερα το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί καθώς και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης όχι μόνο συμφωνούν, αλλά μέλη τους απαρτίζουν και το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Άμυνας!
Ήδη οι επισκέψεις στα ακριτικά νησιά από την πολιτική ηγεσία με επίκεντρο το Καστελόριζο και το Αγαθονήσι έχουν πραγματοποιηθεί, όπως και οι προπαγανδιστικές και εμπρηστικές δηλώσεις για το ρόλο του στρατού και την ανάγκη να βρίσκετε «ετοιμοπόλεμος».
Στο ίδιο σχέδιο κατατάσσεται και η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε Καστελόριζο, Στρογγύλη και Ρω κατά τη διάρκεια των Θεοφανείων.
Κάπου εκεί θα ανακοινωθεί η ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών στρατοπέδων με ταυτόχρονη ανακοίνωση της αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Βασικό επιχείρημα της αύξησης είναι ο οικονομικός παράγοντας καθώς θα αναφερθεί πως χρήματα δεν υπάρχουν για την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών.
Πίσω από την προπαγάνδα, η κοινωνία, η νεολαία και η ελληνική οικογένεια θα υποστεί ακόμη μία επίθεση καθώς θα είναι αυτή που θα πληρώσει το οικονομικό συμφέρον των κατά τόπους βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Περισσότερα λεφτά στο στρατό και κομματικά συμφέροντα
Ας μην ξεχνάμε πως καμία από τις εξαγγελίες για κλείσιμο δεκάδων στρατοπέδων και εξοικονόμησης πόρων για τις ένοπλες δυνάμεις δεν πραγματοποιήθηκε. Ούτε καν κάποια υποτυπώδης αναδιάρθρωση των στρατιωτικών δυνάμεων που ήδη υπηρετούν στον ελληνικό στρατό.
«Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν για να βολέψουν την εκλογική τους πελατεία είναι τόσο άθλια και γελοία με το σύνολο των αντεργατικών τους και αντικοινωνικών επιλογών», απαντάει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, εξηγώντας τους λόγους που κανένα στρατόπεδο δεν έχει κλείσει μέχρι σήμερα: «Οι εθνοπατέρες παρουσιάζονται απλοί υπάλληλοι τοπικών επιχειρηματιών και εθνικών προμηθευτών-εργολάβων, πονηροί μιζαδόροι των πολεμικών εξοπλισμών με κοσμοπολίτικες καταθέσεις στην Ελβετία και σε οικονομικούς παράδεισους, εφαρμόζοντας μαφιόζικες μεθόδους.
Οι επιλογές εγκατάστασης ή κλεισίματος ενός στρατοπέδου δεν βασίζονται σε κανένα σχέδιο. Ή, για να είμαστε πιο ειλικρινείς, βασίζονται σε στρατιωτικές προτάσεις που υπάκουα συνέταξαν οι επιτελικοί αξιωματικοί ακούγοντας προσεκτικά τις υπαγορεύσεις του εκάστοτε ΥΕΘΑ, που κινείται με γνώμονα τις ψήφους και τις κομματικές εξυπηρετήσεις».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σαθρής επιχειρηματολογίας κυβέρνησης και αρμόδιου υπουργείου Άμυνας αποτελεί ο οικονομικός σχεδιασμός του 2012 για τις ένοπλες δυνάμεις.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος του υπουργείου αποτελεί η μείωση του κόστους, όχι όμως για τις αγορές όπλων και το ΝΑΤΟ αλλά πετσοκόβοντας μισθούς και μειώνοντας τα χρήματα για τη συντήρηση των στρατοπέδων, δημιουργώντας επικίνδυνα κτίρια και γενικότερα συνθήκες διαβίωσης για τη νεολαία που θα υπηρετεί τη θητεία της.
Έτσι, την ώρα που όλοι οι τομείς του κράτους πλήττονται από την υποχρηματοδότηση, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν κατά 66,7% σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012!
Συνάμα προβλέπεται η αύξηση κατά 22,5% των κονδυλίων για το ΝΑΤΟ, ενώ για πρώτη φορά τα μυστικά κονδύλια του ΥΕΘΑ αγγίζουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό εξοργιστικό στην Ελλάδα της ανεργίας και της πείνας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!