Περάσαν 8 μήνες από τότε που συμπλήρωσα την αίτηση εγγραφής μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς να έχω την παραμικρή προηγούμενη εμπειρία από οργανώσεις και κινήματα από τα μέσα, αλλά με τον ενθουσιασμό του νέου που «θέλει να αλλάξει τον κόσμο». Ενθουσιασμός, γνωριμίες με συνανθρώπους που τους κινεί το ίδιο πάθος, άνθρωποι που έχουν «λειώσει» στο «πεζοδρόμιο» αγωνιζόμενοι για τις ιδέες τους και άλλοι «άβγαλτοι», αλλά με πάθος και ορμή.Με τον καιρό, όμως, διαπιστώνει κανείς πως τα ελαττώματα των ανθρώπων «μολύνουν» όλους τους χώρους. Τα κινήματα και τα κόμματα, διέπονται από τους όρους της πολιτικής. Οι προσωπικές φιλοδοξίες και κατ’ επέκταση διάφορες στρατηγικές και μηχανισμοί μπαίνουν σε λειτουργία, δίνοντας την εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ για κάποιους είναι η μεγάλη ευκαιρία. Όχι για την ρήξη και την ανατροπή, αλλά για την ικανοποίηση προσωπικών στόχων.
Η δομή του ΣΥΡΙΖΑ κινείται με χαρακτηριστική βραδυκινησία. Λογικό, αν συνειδητοποιήσουμε ότι το εγχείρημα γιγαντώθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτό που προκαλεί απογοήτευση όμως είναι η εσωστρέφεια μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Συνδιάσκεψη είχαμε την ουσιαστική έλλειψη κάποιας μορφής διαλόγου, το φαινόμενο της διπλής λίστας το οποίο έβλαψε την εικόνα του ενωμένου ΣΥΡΙΖΑ. Αποφάσεις στην ηγεσία λαμβάνονται χωρίς καν τα στοιχειώδη διαδικαστικά και σε τοπικό επίπεδο αντίστοιχα, οι προσπάθειες για το άνοιγμα στο «νέο αίμα» είναι διστακτικές. Δίνεται συνολικά η εντύπωση πως επιθυμία της υπάρχουσας δομής είναι να παραμείνει παγιωμένη και εξασφαλισμένη μπροστά στην (κακώς θεωρούμενη ως σίγουρη) ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εν ευθέτω χρόνο.
Οι διαδικασίες πρέπει σαφώς να είναι απλές, ώστε να μη χάνεται χρόνος ζωτικής σημασίας (έχει χαθεί είδη αρκετός). Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει, χάριν αυτής της συντομίας, να οδηγηθούμε στη λογική του fast track και των απευθείας αναθέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εσύ, εγώ, όλοι μας! «Παλιοί» με την ανεκτίμητη προσφορά και την εμπειρία τους και «νέοι» με την ορμή και ιδέες που πηγάζουν από τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Παναγιώτης Βαΐτσης,
μέλος συντονιστικού ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!