Στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων οι οπαδοί είναι έτοιμοι να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στη φασιστική απειλή

Ακούγεται συχνά η άποψη ότι τα γήπεδα αποτελούν, ακόμα κι εν δυνάμει, φασιστικούς πυρήνες, καθώς οπαδοί και δη οργανωμένοι αποτελούν από τις κατεξοχήν «δεξαμενές» των φασιστικών οργανώσεων.
Υπάρχουν φορές που η συγκεκριμένη άποψη αποδεικνύεται σωστή. Είναι κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν, αλλά βλέπουμε πως συμβαίνει και στο παρόν. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, οι οπαδοί έχουν δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε όσους τους θεωρούν άβουλους κι έτοιμους να δεχτούν ακροδεξιές ιδεολογίες. Κι αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται.
Στην περίπτωση του Γιώργου Κατίδη το οπαδικό κίνημα έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις αμέσως, από το ίδιο κιόλας βράδυ. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ απασχόλησε έντονα την αθλητική -και όχι μόνο- επικαιρότητα (σε Ελλάδα κι εξωτερικό), μετά τον απαράδεκτο, από κάθε άποψη, ναζιστικό χαιρετισμό που απηύθυνε, όταν σημείωσε γκολ κι έκανε το 2-1 στο παιχνίδι της ομάδας του με τη Βέροια.
Ακολούθησε μπάχαλο, με τον παίκτη να ζητάει άκομψα συγγνώμη για την πράξη του. Η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία των οπαδών που βρίσκονταν στο γήπεδο δεν κατάλαβαν από την αρχή τον τρόπο που πανηγύρισε το γκολ ο Κατίδης. Ήταν, άλλωστε, μακριά από το πέταλο των οργανωμένων.
Η ανακοίνωση, όμως, της Original, του μεγαλύτερου συνδέσμου της ΑΕΚ ήταν πεντακάθαρη και άμεση.
Η Original χαρακτήρισε τον παίκτη «ανεπιθύμητο και καταζητούμενο», ξεκαθαρίζοντας ότι το «να χαιρετάς φασιστικά δεν συγχωρείται με τίποτα», ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τρίζουν τα κόκαλα των προγόνων μας, της ίδιας μας της Ιστορίας, της προσφυγιάς και των αντιφασιστικών μας αξιών! Εμείς, η μεγάλη οικογένεια της ΑΕΚ, της προσφυγιάς και των ανθρώπινων αξιών, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. “Διοικούντες”, από αυτή τη στιγμή ο Κατίδης δεν ανήκει στην ΑΕΚ!».
Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλες τοποθετήσεις οργανωμένων οπαδών για το ίδιο θέμα.
Η αντίδραση ήταν άμεση και όταν ο βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, είχε δεχθεί επίθεση στο ΟΑΚΑ από ακροδεξιά στοιχεία, η Original είχε τοποθετηθεί, ξεκαθαρίζοντας «στα θρασύδειλα σκουλήκια που επιτέθηκαν στον ΑΕΚτζή Στρατούλη ότι είναι ανεπιθύμητοι και πλέον επικηρυγμένοι».
Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με έντονο το αντιφασιστικό στοιχείο. Ωστόσο, ανάλογες αντιδράσεις αναπτύσσονται και από οπαδούς άλλων ομάδων.
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν αναρτήσει πανό κατά της χούντας και παίρνουν συχνά θέση σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, ενώ διοργανώνουν και δράσεις αλληλεγγύης.
Αντιφασιστικές τάσεις υπάρχουν και στις ομάδες της Θεσσαλονίκης όπως και της επαρχίας, ενώ στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ακόμα και από εκεί, όμως, υπήρχαν φωνές που καλούσαν σε συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που είχε πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου, το οποίο στήριξαν οπαδοί από αρκετές ομάδες.
Όπως μας είπε και ο καθηγητής Γιώργος Ρούσης «το γήπεδο είναι κατεξοχήν χώρος, πέραν των εργασιακών ή των πανεπιστημίων, που μπορεί να αξιοποιηθεί και για μορφές αλληλεγγύης».
Στις φασιστικές προκλήσεις, λοιπόν, υπάρχουν οι οπαδοί που «βγάζουν» αντίδραση, που δείχνουν ότι τα πέταλα δεν αποτελούνται από παθητικά όντα χωρίς πολιτική σκέψη και είναι έτοιμοι να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στη φασιστική απειλή. Αυτό είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ πλέον.

Θάνος Σαρρής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!