Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποδέχθηκε το 2012 με την αναγγελία-απειλή νέων «επενδυτικών σχεδίων» που αποκαλύπτουν τον προσανατολισμό της ανασυγκρότησης της μεταμνημονιακής-μεταπολεμικής περιόδου.

Πάνω στα ερείπια της διαλυμένης χώρας θα συντελεστούν τεράστια περιβαλλοντικά εγκλήματα στο βωμό της αναπτυξιακής κόλασης με συνέπειες πιο βαριές και από εκείνες των μνημονιακών βομβαρδισμών. Η Κεντρική Μακεδονία σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μια αποικιοκρατούμενη ζώνη που θα επονομάζεται «Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη». Ασυδοσία για τους «επενδυτές», σκλαβιά για τους εργαζόμενους. Η βόρεια Χαλκιδική θα μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο όπου ξένοι και ντόπιοι χρυσοθήρες-ληστές θα ανατινάζουν ολόκληρα βουνά μολύνοντας νερά και θάλασσες και σκοτώνοντας αργά ανθρώπους για 350 ευρώ το μήνα. Η αξία ενός κόκκου χρυσού είναι πιο πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Στο διπλανό Νομό Κιλκίς 99.000 στρέμματα επίγειου παράδεισου στα Κρούσσια και στο Πάικο ετοιμάζονται να έχουν την ίδια τύχη με τη Χαλκιδική. Δώδεκα χωρία θα ανατιναχθούν στον αέρα για να αναδειχθεί το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό μέλλον μιας περιοχής που, κάποτε, με τη γεωργία και την κτηνοτροφία της τάιζε τη Θεσσαλονίκη. Λίγα χιλιόμετρα από το Κιλκίς μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο βιομηχανικών κτιρίων. Η ανεργία στον Νομό Κιλκίς πλησιάζει το 40% και το μακάβριο σχέδιο των μεταλλευτικών επιχειρήσεων προβάλλει ως η εναλλακτική εκβιαστική διέξοδος.
Ο δοτός αντιπρόεδρος Πάγκαλος, συντρώγοντας με σαουδάραβες επιχειρηματίες σε μεγαλοπρεπές εστιατόριο της πρωτεύουσας, συναποφάσισε(;) την κατασκευή δύο «μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης στερεών αποβλήτων» στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας που θα λειτουργούν για τα επόμενα 30 χρόνια. Τα καμίνια του Τιτάν στην Ευκαρπία προετοιμάζονται γι’ αυτό. Πρόκειται για μονάδες καύσης στις οποίες θα καίγονται 600 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών το χρόνο, σκορπώντας το θάνατο.
Αυτό είναι το αναπτυξιακό μέλλον που ετοιμάζουν.
Οι αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και της Ευκαρπίας είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι πρέπει και μπορούμε να τους σταματήσουμε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπογραφούν οι εγκληματικές συμβάσεις παράδοσης της χώρας στους ντόπιους και ξένους τροϊκανούς ληστές.
Αν είναι αναγκαίο άμεσα «να τους διώξουμε», ανάλογα επιτακτικό είναι να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο που άλλοι το λέμε «παραγωγική ανασυγκρότηση», άλλοι «βιώσιμη ανάπτυξη» που να ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού. Δεν είναι, όμως, αρκετή η εκπόνηση του σχεδίου. Το «ποιος» θα το υλοποιήσει είναι ο γόρδιος δεσμός για να βγούμε από το αδιέξοδο και να σωθούμε από την αναπτυξιακή κόλαση. Η Αριστερά πρέπει άμεσα, μαζί με το λαό να λύσει το γόρδιο δεσμό. Ο λαός δείχνει καθημερινά ότι είναι διαθέσιμος και διατεθειμένος. Η Αριστερά;

* Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!