Η απλή αναλογική, οι μπανανόφλουδες και οι φάρσες που κάνει η Ιστορία όταν δεν τη διαβάζουμε σωστά. Του Αλέξανδρου Λιακόπουλου

Oι επικυρίαρχοι, δηλαδή οι Αμερικανοί -εν κρυπτώ μέσω ΔΝΤ- και οι Γερμανοί, τελείως απροκάλυπτα πλέον, σκοτώνονται εν Ελλάδι για λόγους γεωπολιτικούς, γεωοικονομικούς, πολιτικούς και οικονομικούς. Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί ένα αδύναμο πολιτικό σύστημα, όχι ισχυρές πολιτικές πλειοψηφίες με μεγάλη εκπροσώπηση στη Βουλή: έτσι βολεύει τη γενικότερη ατζέντα επί του Νότου της Ευρώπης, που τέμνει τη Νέα Ευρωπαϊκή του Οριοθέτηση με τη Νέα (και πρώτη φορά ενιαία) Μεσογειακή του Πολιτική. Στην «ανάγκη» σαλαμοποίησης του πολιτικού συστήματος και της δημιουργίας κομμάτων-ανδρείκελων στην Ελλάδα φαίνεται να συμφωνούν και οι Γερμανοί, οι οποίοι υποδέχτηκαν τον «γοητευτικό» Αντώνη Σαμαρά σε βαθμό πρωθυπουργού γερμανικού lander, υποβαθμίζοντας τη διπλωματική θέση της χώρας διά της de facto συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον «ομόλογό του» της Βαυαρίας, όπως ανέφεραν τα δελτία ειδήσεων.
Η αποδοχή από τον Έλληνα πρωθυπουργό της θέσης προτεκτοράτου για τη χώρα ήρθε με αρκετές επευφημίες από τα ΜΜΕ της προπαγάνδας, τα οποία πλέον έχουν «ομογενοποιήσει» το προϊόν της ενημέρωσης σε βαθμό κακουργήματος: Η μεγάλη πλειοψηφία των δελτίων πλέον ακολουθεί την ίδια ροή ειδήσεων και έχει τα ίδια σημεία-κλειδιά ή/και λέξεις-κλειδιά στην ανάλυσή της. Έτσι, κανείς δεν ανέφερε την de facto υποβάθμιση της διπλωματικής θέσης της χώρας, μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη με μακροχρόνια αποτελέσματα.
Παρ’ όλους τους μηχανισμούς της προπαγάνδας, οι Έλληνες ακόμα αντέχουν και όλα δείχνουν πως είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν τον ιστορικό δρόμο της ανατροπής, με δημοκρατικά μέσα και προθέσεις ειρηνικές. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς αυτό δείχνει και γι’ αυτό ανησύχησε τον Λευκό Οίκο, ο οποίος έβαλε σε εφαρμογή μία στρατηγική ακριβώς για να δεσμεύσει τον «επικίνδυνο κ. Τσίπρα». Ο Λευκός Οίκος και οι Γερμανοί, το μόνο που δεν θέλουν είναι έναν «όχι σε όλα» ηγέτη στον Νότο, με ολόκληρο το δημοκρατικό λαό να τον στηρίζει, το Δίκαιο στο πλευρό του, την ηθική πλευρά των πραγμάτων μαζί του και μια ατζέντα παραπλήσια με εκείνη των ΗΠΑ, από τη στιγμή που -προσφάτως- ο Λευκός Οίκος ασπάστηκε τον νεοκεϊνσιανισμό του Κρούγκμαν και του Στίγκλιτζ, στη θέση του νεοφιλελευθερισμού του Φρίντμαν. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θέτουν έναν πραγματικό κίνδυνο για τις διακριτές ατζέντες των επικυρίαρχων, στον Νότο της Ευρώπης.

Προσοχή, παγίδα
Έτσι, έπεσε στο «πολιτικό πεζοδρόμιο» η μπανανόφλουδα της απλής αναλογικής. Την μπανανόφλουδα την πέταξε η τρόικα εσωτερικού, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η διάλυση της κυβερνητικής συνοχής μέσω εκλογικού νόμου ίσως είναι το μόνο (θεσμικό) μέσο που μπορεί να ανακόψει την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τη δική τους κακουργηματική δίωξη, όταν επανέλθει το Κράτος Δικαίου. Ό,τι προσπάθησε να κάνει η CIA στον Ανδρέα Παπανδρέου, προσπαθώντας να τον οδηγήσει στην απλή αναλογική ποικιλοτρόπως, το ίδιο κάνουν και τώρα οι επικυρίαρχοι και οι τοπικοί τους εντολοδόχοι. Επιθυμούν την ιταλοποίηση του πολιτικού συστήματος, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώσει την (κρίσιμη μάζα της) Ελληνική(ς) Κοινωνία(ς). Αφού ο ελληνικός λαός κατευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ σαν «καταφύγιο ύστατης ελπίδας», οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν μία «στρατηγική δέσμευσης» αποκλειστικά για τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του, αποδεικνύοντας πόσο «ευέλικτοι» και «αποδοτικοί» είναι σε ανάλογα ζητήματα «υψηλού πολιτικού βάρους» (και ρίσκου), στην υψηλή τέχνη της διπλωματίας και της στρατηγικής, στην τέχνη της υψηλής πολιτικής. Ενώ η κυρία Μέρκελ εμμένει στην πολιτική της «επικινδυνότητας του Τσίπρα», ο κ. Ομπάμα σύντομα θα τον καλέσει στον Λευκό Οίκο, για να μοιραστούν απόψεις περί της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, όπως όλα δείχνουν. Δεν θα είναι χείρα βοηθείας: χείρα ομηρείας θα είναι. Ας το ξέρουμε από τώρα, για να το ξέρουμε και τότε.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εμμείνει στην «ορθοδοξία» της απλής αναλογικής και πατήσει την μπανανόφλουδα που του πετάνε, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή όπου προκάλεσε την κυβέρνηση να «φέρει αύριο την απλή αναλογική», αν –δηλαδή- δεν εξεταστούν διεξοδικά οι σημερινές συνθήκες και ο αντίκτυπος που θα έχει η απλή αναλογική για το στρατηγικό στόχο της ανατροπής που θέτει, η οποία περνά από την ανατροπή των συνθηκών του διεθνούς συστήματος της περιοχής, δεν θα αποφύγει να συμβάλει και ο ίδιος στους σχεδιασμούς των επικυρίαρχων, οδηγώντας στη μελλοντική κυβερνητική ασυνεννοησία, η οποία στόχο έχει τη δημιουργία κυβερνήσεων τεχνοκρατών, ανάλογες με εκείνη του Λουκά Παπαδήμου ή αυτή του Γιάννη Στουρνάρα και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Το πολυδιασπασμένο πολιτικό σύστημα μιας καταρρέουσας κοινωνίας που δέχεται ολομέτωπη πολεμική επιδρομή νέου τύπου, εάν μεταφραστεί σε θεσμικά δεδομένα, θα οδηγήσει σε μία πλήρη ασυνεννοησία και στη συνέχεια είτε στο χάος, είτε στη στρατοκρατία, ελέω ξένων δυνάμεων. Η πορεία θα ξεκινήσει από τα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και θα επεκταθεί. Εάν η απλή αναλογική υιοθετηθεί, το Αριστερό Ρεύμα δεν θα έχει λόγο να μένει εντός, όπως -ενδεχομένως- και άλλες πρώην συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ή ομάδες που κατευθύνθηκαν σε αυτόν προσφάτως. Η πρόσφατη Συνδιάσκεψη απέδειξε τα όρια ανάμεσα στο ευκταίο και το πρακτέο, το ιδεώδες και το πραγματικό. Όσοι ήταν εντός το γνωρίζουν καλύτερα από όσους ήταν εκτός, αλλά κοινή εκτίμηση είναι ότι ήταν μία Συνδιάσκεψη «βγαλμένη από το παρελθόν» και δεν κατάφερε να απευθυνθεί στο μέλλον και να παρακινήσει με νέα μέσα και νέους τρόπους, τη διεκδίκηση διαχρονικών ζητουμένων σε πολύ κρίσιμες περιστάσεις. Η μάχη των ισορροπιών που, τελικά, επικράτησε και απεικονίστηκε στους συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής, δείχνει και τι θα συμβεί στην περίπτωση της απλής αναλογικής.
Η ψευδαίσθηση της δημιουργίας ενός μετώπου αντιμνημονιακών δυνάμεων, όταν θα επιβεβαιωθεί μετά τις εκλογές, θα σημάνει και την ιστορική αδυναμία της Αριστεράς να κυβερνήσει: δεν θα είναι έτσι, αλλά έτσι θα γίνει η ανάγνωση. Επιπλέον, θα της φορτώσει την «ενοχή της αποτυχίας της Ελλάδας», σηκώνοντάς την από τους ώμους της τρικομματικής Δεξιάς, που ευελπιστεί να ξανα-παρουσιαστεί τότε ως «εθνοσωτήριος δύναμη», αφού πρώτα έχει επαναπροσδιοριστεί σε σχέση με τους επικυρίαρχους: κάποιοι θα είναι με το αμερικανικό Πεζικό, Ναυτικό και Αεροπορία και κάποιοι άλλοι με τα γερμανικά τανκς, ανάλογα με την περίπτωση. Η Ιστορία έχει όλες τις προϋποθέσεις να εκδικηθεί που δεν τη διαβάζουμε, με τις γνωστές της φάρσες! Ο ηγέτης δεν πρέπει να φοβάται την ευθύνη της ανατροπής, όταν κρίνει πως έτσι αρμόζει στις περιστάσεις για το καλό της χώρας. Ο ηγέτης πρέπει να είναι διορατικός και όταν πρέπει να πάρει ιστορικές αποφάσεις πρέπει να μπορεί να τις εξηγήσει, απλά και κατανοητά, σε όλους τους πολίτες, είτε τον ψήφισαν, είτε όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στη θέση της ηγεσίας και αν θέλει να αποδειχθεί άξιος στον ιστορικό του ρόλο, αντί διεκπεραιωτής ξένων σχεδίων ασχέτως δικών του προθέσεων ή/και εξαιτίας αυτών των γνωστών προθέσεών του σε όλους, εκτός του «να εκφράσει» πρέπει και «να καθοδηγήσει» τη δημοκρατική κοινωνία που έχει παλινδρομήσει και πλέον δεν έχει στίγμα και βάση να σταθεί. Η Ελλάδα χρειάζεται στίγμα, γενική κατεύθυνση, γενική στρατηγική και διεύθυνση! Όχι κάποιο στοιχείο εξ αυτών, αλλά όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, προκειμένου να επιτύχει τη διάσωση της ιδίας μαζί με τους Έλληνες, όχι χωρίς αυτούς! Αυτό το ιστορικό βάρος έπεσε στους ώμους του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και δεν έχει/ουν άλλο περιθώριο παρά να το σηκώσει/ουν ή να πλαντάξουν κάτω από αυτό! Κάνοντας αυτό, προσοχή στις μπανανόφλουδες γιατί μπορεί να αποδειχθούν όσο καταστροφικές είναι και το ίδιο το αρχικό βάρος της Ιστορίας, όχι λιγότερο.

* Ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος είναι Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας που παραβρέθηκε στη Συνδιάσκεψη. Είναι Διεθνολόγος, με εξειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και τις Στρατηγικές Επιστήμες

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!