Όσο απέχει η πραγματικότητα και η ζωή από τον καναπέ

Η Εβίνα δεν συνήθιζε να παρακολουθεί συχνά τηλεόραση. Προτιμούσε ακόμα να τηρεί τις συνήθειες που είχε αποκτήσει από μικρή. Αυτή τη φορά αποφάσισε να την ανοίξει. Ίσως, γιατί δεν υπάρχει καταλληλότερο μέσο για να περιγράψει σε πλήρη αρμονία τα σημεία των καιρών. Ίσως γιατί η απόσταση της ζωής από τη μικρή οθόνη πότε μηδενίζεται, γιατί η παθητική παρακολούθηση είναι ο διακαής πόθος όσων δεν θέλουν τους ανθρώπους στο δρόμο, πότε αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Όσο απέχει η πραγματικότητα και η ζωή από τον καναπέ.
Την άνοιξε, λοιπόν. Και δεν πρόλαβε να νιώσει κάτι, δεν κατάφερε να κάνει την παραμικρή επικριτική για τον εαυτό της σκέψη. Γιατί, σχεδόν αμέσως, αισθάνθηκε ένα κόμπο στο λαιμό της. Ποδοσφαιριστές έτρεχαν, γιατί τους κυνηγούσαν κουκουλοφόροι και μη. Άνθρωποι στις εξέδρες να κλαίνε, γιατί είχαν συνηθίσει αλλιώς για δεκαετίες. Ιδιοκτήτες και διοικούντες να απέχουν τις κρίσιμες ώρες που έμπαιναν οι οριστικές σφραγίδες των «τίτλων τέλους». Παιχνίδια με αποτελέσματα που και να θες να τα περιγράψεις με τη λογική, το μόνο πράγμα στο οποίο θα καταλήξεις είναι ένα μειδίαμα. Εύσωμοι «άγνωστοι» να δέρνουν με μεγάλη συχνότητα ανθρώπους του Τύπου. Πούλμαν να τίθενται στο στόχαστρο. Συνδρομητικά κανάλια να επιζητάνε μείωση των διαθέσιμων ποσών, χωρίς να μειώνουν την τιμή της συνδρομής. Πρωτοσέλιδα που αποπροσανατολίζουν και διαμορφώνουν συνειδήσεις και το ρημάδι το «κυρίαρχο κλίμα», έτσι ώστε να δρομολογηθούν τα προαποφασισμένα. Με τη δημόσια συζήτηση να εδράζεται λίγο πιο μακριά από την ουσία. Διαπρύσιοι κήρυκες του αυτονόητου και του τετριμμένου. Νόμοι ελαστικοί που αφήνουν το περιθώριο για διφορούμενες «ερμηνείες». Και πάνω από όλα, οι πολλοί, που βυθίζονται στον εθισμό της αφασίας.
Το αποτέλεσμα είναι στημένο. Το ζητούμενο αγνοείται και η Εβίνα για να μπορέσει να συνεχίσει τη μέρα της χωρίς έντονες ψυχοπνευματικές αναταράξεις αποφάσισε να κλείσει την τηλεόραση… Αλλά, δεν πρόλαβε. Έπεσε το ρεύμα. Και το χειρότερο είναι πως δεν θα βρεθούν γρήγορα αυτοί που θα ξανασηκώσουν τους διακόπτες. Οι περικοπές μισθών και οι απολύσεις άφησαν τις θέσεις κενές.
Όπως θα είναι σε λίγο και οι εξέδρες…

Κ. Μαρούντας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!