Σε μια ιδιαίτερα οικεία ατμόσφαιρα, που παραπέμπει στη μεταπολεμική Ελλάδα, θα βρεθεί όποιος επισκεφθεί την έκθεση του 82χρονου Τούρκου φωτογράφου, Αρά Γκιουλέρ, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Μολονότι, ο ίδιος ο Γκιουλέρ διατείνεται ότι η φωτογραφία είναι τεκμήριο κι όχι τέχνη, εντούτοις οι εικόνες του αντιβαίνουν στη ρήση του.

Το αποτύπωμα του βλέμματος του Γκιουλέρ στα πρόσωπα και τα τοπία της Κωνσταντινούπολης, της γενέθλιας πόλης του, προδίδει ένα δημιουργό που αγωνιά, για τη μοίρα, τα βάσανα και τις χαρές των απλών ανθρώπων της βιοπάλης και του μόχθου. Τα έργα του απαλλαγμένα από φολκλορικά στοιχεία, δεν προσποιούνται, απεικονίζουν πραγματικά πρόσωπα, όχι προσωπεία. Ένα τέτοιο αποτύπωμα ανθρωπιάς μόνο μια βιωματική συμμετοχή του ίδιου του φωτογράφου μπορεί να αποδώσει. Η έκθεση του Γκιουλέρ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 25 Ιουλίου και αξίζει να την επισκεφθείτε.

Παπαρούνες

Με το έργο «παπαρούνες», ένα παραδοσιακό, Τηνιακό παραμύθι σκηνοθετημένο από την Μαρίνα Βήλλου αποχαιρετά την άνοιξη η Ομάδα Μαρμελάδα.

Η παράσταση, που ξεκινά αύριο Κυριακή, θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική και διαδραστικό παιχνίδι με την καθοδήγηση των ερμηνευτών.

Χώρος ο Κρυψώνας (Αθηνάς 30, Μοναστηράκι), στις 12 το μεσημέρι.

Φεστιβάλ Τζαζ

Με τη συναυλία του κουιντέτου του Μάκη Αμπλιανίτη και των Biri-Biri ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή (21/5) το βράδυ η 10η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τζαζ, στο οποίο θα εμφανιστούν καλλιτέχνες και συγκροτήματα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Διάρκεια του Φεστιβάλ μέχρι τις 30 Μαΐου, χώρος το προαύλιο της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), στις 10.00 μ.μ.

Thea Halo

Η διάσημη συγγραφέας και ζωγράφος Thea Halo, θα παρευρεθεί την Τρίτη (18/5) το απόγευμα (7.00) στην παρουσίαση του πολύκροτου βιβλίου της Ούτε το όνομά μου (εκδόσεις Γκοβόστη), που αναφέρεται στη γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων του Πόντου. Βιβλιοπωλείο Public του Πειραιά (Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!