Στη Bουλή το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των… ιδιωτικών συμφερόντων
του Μάριου Διονέλλη
Χάρισμα σε ιδιωτικά συμφέροντα δίνει τα δάση της χώρας η συγκυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο που ήδη εισήχθη προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών και επαγγελματικών φορέων που τοποθετήθηκαν κατήγγειλαν τις φωτογραφικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων εταιριών και προσώπων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι προτάσεις που εισάγονται βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας για τα δάση ως δημόσια αγαθά.
Τι περιλαμβάνει
Με τον συγκεκριμένο νόμο υποβαθμίζονται σε «δασικές εκτάσεις» τεράστιες περιοχές της χώρας, ακόμα και ενταγμένες στο Δίκτυο Νatura, που μέχρι σήμερα προστατεύονται από τους νόμους και το Σύνταγμα. Από τη μία μέρα στην άλλη στα δάση της χώρας επιτρέπεται η δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, οικοδομικών συνεταιρισμών (ή η νομιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων) αλλά και μια τρομακτική γκάμα επιχειρηματικών δράσεων που ξεκινούν από τη δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων, ξενοδοχείων, επιχειρηματικών πάρκων μέχρι εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου, δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών, μεταλλεία, λατομεία αλλά και εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε στη Βουλή, με το νομοσχέδιο φωτογραφίζονται συγκεκριμένοι καταπατητές αφού πολλά από τα άρθρα του μοιάζει να είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, η οποία ευνοείται εξόφθαλμα από τη διάταξη που προβλέπει τη «μη απαίτηση ύπαρξης προσώπου γηπέδου για την έγκριση δόμησης τυχόν κτιριακών εγκαταστάσεων, επιτρεπτών επεμβάσεων σε δάση». «Λύνετε με μια απλή γραμμή τα χέρια της Εταιρίας Ελληνικός Χρυσός που θέλει να φτιάξει νέο εργοστάσιο στις Σκουριές, παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ (και δασολόγος στο επάγγελμα) Κατερίνα Ιγγλέζη.
Νομιμοποίηση των καταπατήσεων
Το νομοσχέδιο αποτελεί, επίσης, μια κανονική «φάμπρικα» νομιμοποίησης των ήδη τελεσμένων καταπατήσεων και αυθαιρεσιών. Και πάλι φωτογραφίζοντας συγκεκριμένους οικοδομικούς συνεταιρισμούς κοινωνικών ή επαγγελματικών ομάδων, προβλέπει την εισφορά σε γη ώστε να νομιμοποιηθούν οι προβληματικές μέχρι σήμερα οριοθετήσεις τους ενώ επιβραβεύονται οι συνηθισμένες πρακτικές νομιμοφανών καταπατήσεων όπως η έγκριση ρυμοτομικών σχεδίων στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκτάσεις δασικού χαρακτήρα ή οι αυθαίρετες οριοθετήσεις οικισμών, σε πολλές περιοχές της χώρας.
Όλα τα παραπάνω περικλείονται στο νομοσχέδιο με τον ελκυστικό τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση-Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών-Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας». Το νομοσχέδιο έχει συναντήσει ήδη την κατακραυγή όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που ασχολούνται με τα δάση ενώ σε καμία του διάταξη δεν υπάρχει έστω η πρόβλεψη για την κατάρτιση των δασικών χαρτών της χώρας, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του δασικού πλούτου.
Οι θέσεις των κομμάτων
Από την πλευρά της συγκυβέρνησης το νομοσχέδιο-έκτρωμα κλήθηκαν να υπερασπιστούν ο Μάξιμος Σενετάκης από τη Ν.Δ. και ο Θωμάς Ψύρρας από το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας και οι δύο τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη μεγάλων επενδυτικών έργων. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Ιγγλέζη μίλησε για νομοσχέδιο που παραδίδει τα δάση στο real estate, ενώ εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Κώστας Δαμαβολίτης προέβλεψε τη δημιουργία ξενοδοχείων ακόμα και μέσα σε περιοχές Νatura. Αρνητική ήταν και η θέση της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ με τους εισηγητές Νίκο Τσούκαλη και Νίκο Μωραΐτη να μιλούν για «θυσία των ατομικών δικαιωμάτων στο βωμό της οικονομικής μεγέθυνσης» και για «αντιλαϊκές πολιτικές προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου» αντίστοιχα.
Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς μίλησε για «αφορισμούς» από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ζήτησε να κατατεθούν… «δημιουργικές προτάσεις». Άγνωστη παραμένει προς το παρόν η ημερομηνία εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, αν και θεωρείται βέβαιο πως θα γίνει κατά τη διάρκεια των Θερινών Τμημάτων.
Εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομάδων βλέπουν και οι δασολόγοι
«Πρόκειται για νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τα δάση», τονίζει με δήλωσή του στον Δρόμο ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων επισημαίνοντας πως δεν δόθηκε καν ο επαρκής χρόνος στους επιστημονικούς φορείς να εκφράσουν τη θέση τους. «Τόσο η Ένωση των Δασολόγων αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο κληθήκαμε, την Τρίτη το βράδυ, να παραστούμε στην Επιτροπή της Βουλής την αμέσως επόμενη μέρα. Παρ’ όλα αυτά ήμασταν εκεί και διατυπώσαμε τις βασικές μας -έστω- αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», λέει ο κ. Μπόκαρης.
«Η πρόβλεψη για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι, κατά τη γνώμη μας, το μεγαλύτερο αγκάθι καθώς στην ουσία ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τη δόμηση μέσα σε δασικές εκτάσεις και δείχνει να εξυπηρετεί συγκεκριμένη επιχειρηματική ομάδα.
Παράλληλα, με το τέχνασμα της παροχής μέρους της καταπατηθείσας γης στο κράτος νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες των οικοδομικών συνεταιρισμών, κάτι που επίσης δείχνει να έχει φτιαχτεί για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ομάδες κοινωνικές και επαγγελματικές», αναφέρει στον Δρόμο ο κ. Μπόκαρης.
«Εντέλει», τονίζει ο ίδιος, «όλο το νομοσχέδιο έχει φωτογραφικό χαρακτήρα και ευνοεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, ενώ όπως και το αντίστοιχο του αιγιαλού εισάγει τη φιλοσοφία της νομιμοποίησης όλων των αυθαιρεσιών, εφόσον το κράτος εισπράξει ένα μικρό αντίτιμο για να κάνει τα στραβά μάτια…».