Αλάτι και υδροβιότοπος, πακέτο για ιδιωτικοποίηση
του Νικόλαου Παντελιάδη
Ανάμεσα στις πλούσιες φυσικές ομορφιές του Νομού Πιερίας, στο Aκρωτήριο Αθερίδα, ξεχωρίζει ένας ιδιαίτερος τύπος υγροβιότοπου, η Λιμνοθάλασσα της Αλυκής Κίτρους, συνολικής έκτασης περίπου 15.000 στρεμμάτων. Η λιμνοθάλασσα έχει δημιουργηθεί από τα φερτά υλικά μικρών ρεμάτων και του ποταμού Αλιάκμονα. Η περιοχή της λιμνοθάλασσας απέχει 50χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 20χλμ. από την Κατερίνη. Η μεγαλύτερη επιφάνεια καλύπτεται από θαλάσσια νερά (0+/- υψόμετρο που κυμαίνεται ανάλογα την εποχή), χαρακτηρίζεται σαν λίμνη-λιμνοθάλασσα, είναι εκτεταμένη και ρηχή, ενώ δημιουργούνται συμπλέγματα από βάλτους και νησίδες με χαμηλή βλάστηση. Δυτικά υπάρχει ανοικτή στραγγιστική τάφρος, συλλέκτης απορροών. Η αλυκή αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα των παράκτιων υγροτόπων της Πιερίας, λόγω του πληθυσμού αλλά κυρίως λόγω των ειδών της ορνιθοπανίδας που συγκεντρώνει.
Η Αλυκή Κίτρους είναι η δεύτερη σε παραγωγή άλατος στην Ελλάδα
Στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών στην αλυκή και την υγροτοπική ζώνη που την περιβάλλει έχουν παρατηρηθεί 163 είδη πουλιών από τα οποία τα 51 φωλιάζουν. Από τα σπάνια και απειλούμενα είδη συναντώνται σε μεγάλους πληθυσμούς το φοινικόπτερο, η βαρβάρα, η αβοκέτα, ο καλαμοκανάς, το νεροχελίδονο, ο λεπτόραμφος γλάρος, το γελογλάρονο, το νανογλάρονο και η χουλιαρομύτα.
Η Αλυκή Κίτρους προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και την ελληνική νομοθεσία, KYA 14874/3291-6.7.98, Καταφύγιο Άγριας ζωής (ΚΑΖ). Η περιοχή εκτός από ΚΑΖ αποτελεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου NATURA 2000 (GR1220010), ενώ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) με κωδικό GR1250004 και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, και έχει αναγνωριστεί ως περιοχή ειδικής προστασίας, SPA sites.
Το αλάτι στο σφυρί
Η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει την παραγωγική μονάδα της Πιερίας, τις Αλυκές Κίτρους.
Μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ πέντε ακίνητα συνολικής έκτασης 240 στρεμμάτων δημόσιας γης στον υδροβιότοπο, είναι στα σκαριά το ξεπούλημα της μονάδας παραγωγής αλατιού, σχεδιάζει την εκχώρηση του 55,19% των μετοχών της εταιρίας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. που κατέχει το Δημόσιο, σε ιδιώτες.
Η εκποίηση της εταιρίας στην οποία ανήκουν οι Αλυκές Κίτρους, ως γεγονός, αποτελεί σκάνδαλο! Παράλληλα, η Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. απεργάζεται σχέδιο να συμπεριλάβει στην ιδιοκτησία της εταιρίας τα στρέμματα του υδροβιότοπου των Αλυκών Κίτρους με την αλλαγή των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, όπως έπραξε στο Κορινό η συγκυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος χρηματοοικονομικού τεχνικού συμβούλου προς το Ελληνικό δημόσιο, που θα εκπονήσει έκθεση αποτίμησης της αξίας της εταιρίας, με στόχο να αποκρατικοποιήσει τις αλυκές.
Το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 55,19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, το 24,81% ελέγχεται από την εταιρία ΚΑΛΑΣ Α.Ε., ενώ το 20% ελέγχουν οι δήμοι στους οποίους βρίσκονται αλυκές (ο Δήμος Μεσολογγίου ελέγχει το 10,19% και το υπόλοιπο 9,81% οι Δήμοι Κομοτηνής, Ξάνθης, Λέσβου, Θερμαϊκού και ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού). Οι εφτά αλυκές παράγουν, συνολικά, 200.000 τόνους αλατιού τον χρόνο (η χώρα καταναλώνει 350.000 τόνους ετησίως), απασχολώντας μόλις μερικές δεκάδες εργαζομένους που το καλοκαίρι μπορεί να φτάσουν και τους 100 και λειτουργούσαν με άξονα την αειφορική αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.
Ισραηλινός μνηστήρας
Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, από τον Απρίλιο του 2013, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην «αξιοποίηση» των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου, καθώς έντονο ενδιαφέρον είχε επιδείξει η ισραηλινή εταιρία Salt of the Earth (Αλάτι της Γης) που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αλατιού στο Ισραήλ και είναι μέλος του Ομίλου Arison, που δραστηριοποιείται και στις πέντε ηπείρους στον χρηματοοικονομικό τομέα, στους τομείς των υποδομών, του νερού και των ακινήτων.
Σε ποιον θα περάσει, τελικά, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Δημοσίου, είναι άγνωστο για την ώρα. Η πραγματικότητα είναι ότι η φυσική περιοχή των Αλυκών Κίτρους Πιερίας είναι ήδη υποβαθμισμένη από μπαζώματα, σκουπίδια, λαθροθηρία, διέλευση οχημάτων κ.λπ. Για κάποιους, αυτό αποτελεί επιχείρημα υπέρ της ιδιωτικοποίησης, «για να μπει μια τάξη». Ακόμη όμως και στη χειρότερή τους κατάσταση, αυτή παραμένει φυσική περιοχή «εν λειτουργία», η οποία, μάλιστα, μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί. Η αξιοποίηση που προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει οριστική αλλαγή χρήσης και ταφόπλακα στις βασικές φυσικές λειτουργίες όπως η φιλοξενία άγριας πανίδας κ.λπ.
Οι βουλευτές του Νόμου Πιερίας, ο περιφερειάρχης της Κ. Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο αποχωρών δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος με τη σιγή ιχθύος που τηρούν είναι συνυπεύθυνοι για το έγκλημα που ετοιμάζεται. Αιδώς αχρείοι!