Με την επιπλέον επιφύλαξη που απαιτείται όταν πρόκειται για ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών, παραθέτουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρώην επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, στο Russia-1 TV.

Πολλά απ’ όσα ισχυρίζεται ταιριάζουν στις πληροφορίες και άλλων πηγών, όχι μόνο φιλορωσικών. Ο υποστράτηγος Γιακιμένκο βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα «επικηρυγμένων», από τον καιρό που εκτελούσε ακόμη τα καθήκοντά του στο Κίεβο.

Πώς καταφέρατε να αποδράσετε;
Είμαι αξιωματούχους της Κρατικής Ασφάλειας…

Ποιος πυροβόλησε;
Οι πρώτες βολές ρίχθηκαν από το Κτίριο της Φιλαρμονικής. Τον έλεγχο του κτιρίου είχε ο… διοικητής της Μαϊντάν, ο Παρούμπγι (1). Στις 20 Φλεβάρη το συγκεκριμένο κτίριο χρησιμοποιήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές. Βασική τους αποστολή ήταν να προσφέρουν κάλυψη σε εκείνους που επιτίθεντο στους αστυνομικούς που υποχωρούσαν πανικόβλητοι, κυνηγημένοι σαν ζώα. Τους καταδίωκαν ένοπλοι με διάφορους τύπους όπλων. Εκείνη τη στιγμή κάποιος άνοιξε πυρ σε εκείνους που έβαλλαν κατά των δυνάμεων της αστυνομίας και κάποιοι σκοτώθηκαν. Τα πυρά αυτά προήλθαν από το Κτίριο της Φιλαρμονικής. Κατόπιν, περί τα 20 άτομα εξήλθαν από το κτίριο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πολλούς. Φορούσαν ρουχισμό ειδικών δυνάμεων και έφεραν καλάσνικοφ με διόπτρες και θήκες για όπλα ελεύθερων σκοπευτών. Υπάρχουν πολλοί μάρτυρες που τους είδαν, όχι μόνο δικοί μας πράκτορες, αλλά και διάφοροι ακτιβιστές της Μαϊντάν από το Σβόμποντα, το Δεξιό Τομέα, την «Πατρίδα» της Τιμοσένκο, τη «Γροθιά» του Κλιτσκό.
Οι ελεύθεροι σκοπευτές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα πήρε μετά θέσεις στο Ξενοδοχείο «Ουκρανία». Οι δολοφονίες συνεχίστηκαν. Στην αρχή, όταν οι πυροβολισμοί ήταν ακόμα σποραδικοί, ο Δεξιός Τομέας και το Σβόμποντα μου ζήτησαν μία μονάδα Ειδικών Δυνάμεων για να απομακρύνει τους ελεύθερους σκοπευτές από τα κτίρια…

…σας το ζήτησαν;
Ναι, ο Δεξιός Τομέας και το Σβόμποντα. Ήμουν έτοιμος να το κάνω, αλλά χρειαζόμουν την άδεια του Παρούμπγι για να εισέλθουμε στην Μαϊντάν. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δυνάμεις μας θα δέχονταν επίθεση από πίσω. Ο Παρούμπγι όμως δεν έδωσε την άδεια. Κανένα όπλο δεν ήταν δυνατόν να εισέλθει στην Μαϊντάν χωρίς την έγκριση του Παρούμπγι. Περίστροφα, αυτόματα, διόπτρες – χρειαζόταν να δοθεί το πράσινο φως για όλα αυτά. Είχαμε πληροφορίες για συμμετοχή στα γεγονότα απόστρατων των ειδικών δυνάμεων του στρατού. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, υπήρξαν και μαχητές από την πρώην Γιουγκοσλαβία και ξένοι μισθοφόροι.

Λοιπόν, ήταν μισθοφόροι;
Δεν αμφιβάλλω καθόλου. Ο Παρούμπγι στη συνέχεια έβγαλε τον εαυτό του από το «κάδρο». Συντάχθηκε με τους Ποροσένκο, Γκβοζντ, Μαλαμούζ και Γκριτσένκο που ακολουθούσαν πιστά τις εντολές του αφεντικού τους, των ΗΠΑ. Βρίσκονταν καθημερινά στην αμερικανική πρεσβεία. Μόνο που δεν είχαν μετακομίσει.

Είναι αλήθεια ότι ο Ναλιβαϊτσένκο (2) επέτρεψε στους πράκτορες της CIA να εργαστούν στο κτίριο της Κρατικής Ασφάλειας;
Αλήθεια είναι. Επιπλέον, έδωσε προσωπικούς φακέλους υπαλλήλων του στους πράκτορες της CIA. Δεν διόρισε η Μαϊντάν τους ανθρώπους που έκαναν κουμάντο στη Μαϊντάν, οι ΗΠΑ τους διόρισαν. Αρκεί να δει κανείς τους νέους αξιωματούχους στην Ουκρανία: Παρούμπγι, Γκβοζντ, Ναλιβαϊτσένκο, όλοι αυτοί ακολουθούσαν τις διαταγές των ΗΠΑ. Ούτε καν της Ευρώπης. Έχουν άμεση σχέση με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στόχος τους ήταν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις και να εμποδίσουν τον Γιανουκόβιτς από μία συμφωνία με τη Ρωσία και τη Ρωσία από τη στήριξη της οικονομικής σταθερότητας στην Ουκρανία. Στη συνέχεια σχεδίαζαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο και να εντάξουν την Ουκρανία στην Ευρώπη, με ρωσικά χρήματα. Ποιος θα ενοχλούνταν από μια επικράτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυνάμεων της ένταξης; Οι ΗΠΑ. Ήταν η μόνη χώρα που προβληματιζόταν για το ενδεχόμενο μίας πιθανής συμμαχίας Ευρώπης, Ρωσίας και Ουκρανίας. Τα σχέδιά τους δεν βόλευε ούτε η Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας και Ουκρανίας.
Όλες οι εντολές δόθηκαν είτε από την αμερικανική πρεσβεία ή από τον Γιαν Τομπίνσκι, έναν Πολωνό στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στο Κίεβο. Η Πολωνία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πραξικόπημα.
Επίσης, από το ξεκίνημα ακόμα των γεγονότων στην Μαϊντάν, οι υπηρεσίες μας είχαν καταγράψει ραγδαία αύξηση της διπλωματικής αλληλογραφίας που κατέφθανε στις δυτικές πρεσβείες του Κιέβου. Υπάρχει κι άλλο ένα μυστήριο. Αμέσως μετά παρατηρήσαμε στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος του Κιέβου και στη Μαϊντάν να κυκλοφορούν τα νέα χαρτονομίσματα δολαρίων.

Θέλετε να πείτε ότι έφερναν χρήματα στην Ουκρανία;
Ναι. Ποροσένσκο, Φιρτάς, Πίντσουκ (3), όλοι έριξαν πολύ χρήμα στην Μαϊντάν. Έχοντας όλες τις καταθέσεις τους σε ξένες τράπεζες, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, άρα αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές της Δύσης. Έπρεπε να υποστηρίξουν τη Μαϊντάν αλλιώς θα έχαναν τις καταθέσεις τους.
Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε τις ανθρώπινες απώλειες, ιδίως μεταξύ αυτών που τους είχαν φέρει από τα δυτικά και τους τοποθέτησαν στην πρώτη γραμμή. Ο χρόνος θα αποκαταστήσει την αλήθεια.

 

Μετάφραση: Ελεάννα Ροζάκη

1. Γραμματέας του Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας μετά το πραξικόπημα, ο Αντρέι Παρούμπγι ήταν συνιδρυτής του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, μετέπειτα Σβόμποντα, και στις εκλογές του 2012 εκλέχτηκε με την «Πατρίδα»  της Τιμοσένκο.
2. Αξιωματούχος της Κρατικής ασφάλειας
3. Μεγαλοεπιχειρηματίες

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!