► Εάν είσαι πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να έχεις προκαλέσει ανείπωτη δυστυχία στον μισό πλανήτη, να έχεις επιχειρήσει πραξικοπήματα, να έχεις ρίξει πυραύλους όπου σου καπνίσει, να έχεις τσαλαπατήσει το διεθνές δίκαιο καμπόσες φορές… αλλά κανείς δεν θα σου ζητήσει λογαριασμό για τέτοια μικροπταίσματα. Αν όμως δωροδόκησες μια πόρνη για να μην αποκαλύψει ότι είχες σχέσεις μαζί της, ώστε να μην σοκαριστεί η αγνή αμερικανική κοινωνία και χάσεις ψήφους, τότε ουαί κι αλίμονο! Θα κατηγορηθείς και θα συλληφθείς, μπας και μειωθούν οι πιθανότητες ήττας των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Ναι, περί Τραμπ ο λόγος. Και περί της σαπίλας και απίστευτης υποκρισίας του «πολίτικαλι κορέκτ» και «προοδευτικού» τμήματος των ελίτ των ΗΠΑ.

► Εν τω μεταξύ, μια σειρά σημαντικοί πρώην στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να βαδίζουν πορεία αυτονόμησης από το Δυτικό στρατόπεδο – το οποίο αδυνατεί να τους πειθαρχήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σαουδική Αραβία που, λίγο μετά την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν υπό την αιγίδα του Πεκίνου, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να γίνει δεκτή στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Σε αυτόν συμμετέχουν η Κίνα και η Ρωσία, που είχαν πάρει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του, καθώς και η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, ενώ και το Ιράν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για την ένταξή του σε αυτόν. Πιο καλά δεν θα τα κατάφερνε ούτε ο… Τραμπ.

► Ανεβαίνει εκ νέου το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας αφού η πρόεδρος της Ταϊβάν, μεταβαίνοντας στη Γουατεμάλα και την Μπελίζ, που ακόμη διατηρούν διπλωματικές σχέσεις μαζί της (η Ονδούρα πρόσφατα επέλεξε οριστικά το Πεκίνο), κάνει «σκάλα» στις ΗΠΑ. Η πιθανότητα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της βορειοαμερικανικής Βουλής έχει προκαλέσει την ισχυρή αντίδραση της Κίνας: «Όποιος παίζει με τη φωτιά, θα καεί» προειδοποίησε –όχι πολύ διπλωματικά– η εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

► Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο έστρωσε κόκκινο χαλί στον πρώην πρόεδρο της Ταϊβάν Μα Γινγκτζιόου, τον πρώτο ανώτατο Ταϊβανέζο αξιωματούχο που επισκέπτεται την Κίνα μετά τη νίκη της Κινεζικής Επανάστασης το 1949. «Είμαστε όλοι Κινέζοι», δήλωσε με νόημα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ταϊβάν – την οποία το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του, και πλέον αναγνωρίζεται από μόλις 13 κράτη και κρατίδια στον κόσμο (Αγία Λουκία, Αϊτή, Βατικανό, Γουατεμάλα, Εσουατίνι, Μπελίζ, Ναούρου, Νήσοι Κιτς και Νέβις, Νήσοι Μάρσαλ, Παλάου, Παραγουάη, Σεντ Βίνσεντ και Τουβαλού…).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!