Αρχική πολιτική Υπογράφηκε το ξεπούλημα του ΟΛΘ

Υπογράφηκε το ξεπούλημα του ΟΛΘ

Ανακοινώθηκε τελικά την Πέμπτη (21/12) η υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 67% του ΟΛΘ στην κοινοπραξία της γερμανικής εταιρείας «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», της γαλλικής «Belterra Investments Ltd.» και της κυπριακής «Terminal Link SAS», συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, έναντι του εξευτελιστικού τιμήματος των 231,926 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόβλημα που προέκυψε την περασμένη βδομάδα με τη χρεοκοπία της ρωσικής τράπεζας που εξέδωσε την εγγυητική επιστολή ξεπεράστηκε μετά την απόφαση κρατικοποίησής της από τη ρωσική κυβέρνηση και την έκδοση νέας εγγυητικής επιστολής από την ίδια τράπεζα.

Η τελική σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση της διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ εκκρεμεί η έγκρισή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η επικύρωσή της από τη Βουλή που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Μέχρι τότε θα φανεί αν θα έχουν, και ποιες, συνέπειες οι πιέσεις και οι «επισημάνσεις» του Αμερικάνου πρέσβη ότι παραμένουν άγνωστα η προέλευση των κεφαλαίων της αγοροπωλησίας και τα πραγματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτήν.

Ανεξάρτητα από την τελική κατάληξη της διαδικασίας και την εθνικότητα του νέου ιδιώτη η πραγματικότητα είναι ότι το, τεράστιας οικονομικής και γεωγραφικής σημασίας, λιμάνι της Θεσσαλονίκης προστέθηκε στην μακριά λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, υποσκάπτοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Σ.Π.

Σχόλια

Exit mobile version