Εν αναμονή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία βρίσκονται όλες οι πλευρές για να καθορίσουν τη θέση τους, ενόψει της πιθανολογούμενης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η κυπριακή πλευρά, δια στόματος Αναστασιάδη, φαίνεται να αναγνωρίζει τις δυσκολίες αλλά δείχνει αισιοδοξία, παρά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, πριν έναν χρόνο, και τη διαρκή αδιαλλαξία της τούρκικης πλευράς. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δέχεται και πιέσεις στο εσωτερικό. Απ’ τη μια πλευρά από το ΑΚΕΛ, που εμφανιζόμενο βασιλικότερο του βασιλέως, τον κατηγορεί ότι φέρει κι αυτός ευθύνες για την κατάρρευση των συνομιλιών και την μη πρόοδο απ’ το Κραν Μοντανα μέχρι και σήμερα. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι τοποθετήσεις των υπολοίπων κομμάτων, με χαρακτηριστικότερη την καταγγελία του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, για την εν κρυπτώ προετοιμασία, από επιτροπή ειδικών, των νομοσχεδίων που θα διέπουν την, μετά μιας κάποιας «λύσης», κυπριακή ομοσπονδία. Νομοσχέδια για τα οποία η ενημέρωση που έχει η Βουλή αφορά μόνο τα κονδύλια που θα απαιτήσει η προετοιμασία τους και όχι το περιεχόμενο τους, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο γεννά πολλές ανησυχίες.
Κι ενώ το πολιτικό σκηνικό στην Κυπριακή Δημοκρατία δείχνει ανίκανο να παράξει κάποια θετική διέξοδο, η Τουρκία όλο και περισσότερο δένει στο άρμα των γεωπολιτικών της επιδιώξεων τα ψευδοκράτος του Ακιντζί, παρά τις αντιδράσεις μιας σημαντικής μεν, μειοψηφίας δε, των τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του ψευδοκράτους με πάνω από 2 δισ. τουρκικές λίρες, με σκοπό να ενισχυθεί η εσωτερική οικονομία και να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές και στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Την ίδια στιγμή το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ήδη καταπλεύσει στην Αττάλεια για γεωτρήσεις στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, ενώ ο στρατός της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει την επόμενη βδομάδα άσκηση στην περιοχή της Αμμοχώστου. Όλα αυτά, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα και οι υποψήφιοι τους για τις προεδρικές εκλογές, δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα ζωτικά της συμφέροντα στην Κύπρο, απειλώντας με οριστική διχοτόμηση, με σκοπό να επιβάλλουν μια «λύση» συνομοσπονδίας που θα τους δίνει την ευκαιρία να ελέγχουν το νησί.
Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται άλλο ένα πισώπλατο χτύπημα απ’ τους, κατά τα άλλα, συμμάχους της στην ΕΕ, αφού παρά τις αντιδράσεις της κυπριακής πλευράς, η Κομισιόν επικύρωσε συμφωνία της Europol με την Τουρκία (μεταξύ των άλλων) για ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών για λόγους ασφάλειας.
Δ.Γ.