Μέχρι πρότινος οι γιατροί και κυρίως οι λοιμωξιολόγοι ήταν αυτοί που μονοπωλούσαν σε μεγάλο βαθμό τον δημόσιο διάλογο. Μετά την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και τις 8.500 απολύσεις, ξεκίνησαν να καλούνται και να τοποθετούνται πιο ενεργά και άμεσα και οι νομικοί –και κυρίως συνταγματολόγοι– πάνω στο θέμα της συνταγματικότητας της υποχρεωτικότητας αλλά και της διεύρυνσης των μέτρων απέναντι στους πολίτες που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Μετά την ανακοίνωση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών και την επιβολή διοικητικού προστίμου σε όσους δεν συμμορφωθούν, πολλοί έσπευσαν να τοποθετηθούν επί του θέματος. Υποτίθεται πως οι τοποθετήσεις τους θα πρέπει να διακατέχονται από το πνεύμα της υπεράσπισης του Συντάγματος και της Δημοκρατίας, της προστασίας των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και τους πολίτες. Υποτίθεται…
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνταγματολόγοι οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια συμφωνούν ανοιχτά με την επιλογή της υποχρεωτικότητας. Ο μόνος αστερίσκος που θέτουν αφορά στο κομμάτι του διοικητικού «100στάρικου». Μάλιστα το πρόβλημα το οποίο βρίσκουν δεν είναι στην επιλογή της οριζόντιας χρηματικής ποινής, αλλά στο γεγονός ότι επαναλαμβάνεται και έτσι εμπίπτει σε ό,τι αφορά την αναλογικότητα. Θα μπορούσε κάλλιστα να πει κάποιος πως δεν αντιτίθενται πραγματικά στο πρόστιμο ως τέτοιο, αλλά χτυπούν καμπανάκι στην κυβέρνηση πως το συγκεκριμένο μέτρο θα εκπέσει σε οποιοδήποτε θελήσει να το προσβάλλει νομικά. Με αυτό τον τρόπο έμμεσα προσπαθούν να προστατεύσουν την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Έχουμε ανάγκη από συνταγματολόγους και νομικούς που θα υπερασπίζονται το Σύνταγμα και όχι από άλλους τεχνοκράτες-δεκανίκια της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, οπαδούς του καθεστώτος κοινωνικού αποκλεισμού.
Συνομωσιολογία και κακεντρέχεια θα μπορούσε να πει κάποιος. Όχι! Και αυτό μπορεί να στοιχειοθετηθεί από το γεγονός ότι αντιπροτείνουν ακόμη χειρότερα μέτρα που έχουν να κάνουν με καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό ή πλήρη περιορισμό της κοινωνικής και οικονομικής ζωής όσων δεν έχουν εμβολιαστεί ή όσων το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει λήξει την 16η Ιανουαρίου.
Αντί λοιπόν, να σταθούν στο δικαίωμα του ανθρώπου να αποφασίζει την ιατρική πράξη στην οποία θα υποβληθεί, δικαίωμα το οποίο κατοχυρώθηκε μετά από τις χιτλερικές κτηνωδίες, σειρά συνταγματολόγων, στηρίζουν έμπρακτα την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα στην εδραίωση του νέου κοινωνικού καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Δε γίνεται κουβέντα για τη σαλαμοποίηση της κοινωνίας με βάση την ηλικία. Ούτε καν ότι η ΑΑΔΕ θα μπορεί να χρησιμοποιεί ευαίσθητα προσωπικά ιατρικά δεδομένα για να κόβει πρόστιμα κάθε μήνα. Για να μην αναφερθούμε στο ότι όλοι κοιτούν να περιορίσουν αυτούς που νοσούν βαριά και άρα επιβαρύνουν οικονομικά το ΕΣΥ αλλά όχι τους εμβολιασμένους νέους που μεταδίδουν τον ιό, γιατί συμβάλλουν στη συνέχιση της οικονομικής ζωής. Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσει σε βάθος και σε ουσία η συζήτηση για τη συνεχή περιστολή και καταπάτηση δικαιωμάτων και το νέο καθεστώς που είναι ήδη εδώ και θα βαθαίνει συνεχώς, πλήττοντας όλο και περισσότερους, ανεξάρτητα από το πόσο βοηθούν και μέχρι πιο βαθμό τα εμβόλια κατά του Covid-19.
Δυστυχώς, σε αυτή τη συζήτηση επιλέγουν να μη συμβάλλουν οι συνταγματολόγοι, όπως άλλωστε έκαναν και την περίοδο των μνημονίων και της Συμφωνίας των Πρεσπών, πέραν μεμονωμένων εξαιρέσεων, όπως του κ. Κασιμάτη. Έχουμε ανάγκη από υπερασπιστές του Συντάγματος και όχι από άλλους τεχνοκράτες-δεκανίκια της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, οπαδούς του καθεστώτος κοινωνικού αποκλεισμού.