Υπεραπόδοση

του Μάριου Διονέλλη

 

Ωραία λέξη, σου γεμίζει το στόμα. Σα να μιλάμε για μηχανές που αποδίδουν περισσότερο απ’ όσο γράφει ο κατασκευαστής. Σα να έβγαλε ξαφνικά παραπάνω λεφτά το μηχάνημα ενώ εσύ πάτησες να σου δώσει μόνο ένα εικοσάρικο. Σα να πιάνεις το Λόττο και με τρία ευρώ να κερδίζεις τρία εκατομμύρια.

Καραμέλα έγινε η… υπεραπόδοση των εσόδων. Είναι η νέα σημαία μας στη μάχη με τον Σόιμπλε. Και είναι το νέο αφήγημα για τον κατευνασμό των λαϊκών τάξεων. Είναι μαζί μας ο συνταξιούχος για να πάρει το φιλοδώρημα των Χριστουγέννων την ώρα που ο Σόιμπλε και ο Μητσοτάκης μαζί θέλουν να του το κόψουν.

Και πάλι στην ίδια αγωνία των συνόδων κορυφής και των γιούρογκρουπ. Και πάλι από εβδομάδα σε εβδομάδα για την αντίδραση των θεσμών στον μποναμά. Μαζί μας ο λαός για να πάρει το δώρο, στημένος στις τηλεοράσεις μήπως θυμώσει ο Σόιμπλε.

Ωραία, ξανά το παραμύθι της μάχης με τις δυνάμεις του κακού. Κι ας έχεις από καιρό παραδοθεί με μόνο κόστος έναν έρπη στο κάτω χείλος.

Την ίδια ώρα η «υπεραπόδοση» συνεχίζεται. Και σε αυτήν έχεις συμφωνήσει, σε ματωμένα πλεονάσματα για δέκα χρόνια και βάλε, σε περικοπές και κόφτες που δε θα χρειάζονται ούτε καν τη βουλή να αποφασίζει.

Ακόμα και αυτοί που θα πάρουν τον μποναμά όμως έχουν αρχίσει να ψυλλιάζονται το κακό. Μπορεί να απολαμβάνουν την παράσταση, μα δεν τους βγάζεις από το μυαλό πως είναι αυτοί οι ίδιοι καύσιμη ύλη για την υπεραπόδοση της μηχανής των μνημονίων.

Σχόλια

Exit mobile version