Η ενεργοποίηση της διάταξης για την πραγματοποίηση απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή από την κυβέρνηση πρόκειται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ, ενώ παράλληλα αποτελεί κομβικό σταθμό στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας στη χώρα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων επί πληρωμή ιατρείων με στόχο τη μείωση της λίστας αναμονής και την αύξηση των εισοδημάτων του ιατρικού προσωπικού. Ωστόσο, αυτή η κίνηση της κυβέρνησης φαίνεται να συναντά αντιδράσεις από την πλειοψηφία των γιατρών που εργάζονται στο ΕΣΥ, δεδομένου ότι πέρα από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, ίσως αποδειχθεί και πρακτικά ανεφάρμοστη λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες κρατάνε αρκετές χειρουργικές αίθουσες κλειστές. Επομένως είναι απορίας άξιο πως ενώ το προσωπικό του ΕΣΥ δεν επαρκεί για να λειτουργήσει καν όλες τις υπάρχουσες χειρουργικές υποδομές, θα μπορέσει να καλύψει επιπλέον χειρουργεία το απόγευμα. Άλλωστε, ο μόνος λόγος που εξαρχής υπάρχουν λίστες αναμονής είναι η υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Πέρα όμως από τις αιτιάσεις για τη δημιουργία νοσοκομείων δύο ταχυτήτων, ανάμεσα σε αυτά που μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοια χειρουργεία και σε εκείνα που λόγω ελλείψεων δεν θα μπορούν, η ρύθμιση παγιώνει την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και των ελλείψεών του. Καταρχάς, η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι απολαβές των γιατρών μέσω της αύξησης του μισθού τους αλλά μέσα από την κερδοσκοπική χρήση των δημόσιων υποδομών από τους ίδιους. Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός παραδέχεται πως η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων αποτελεί και τη νομιμοποίηση στο «φακελάκι» που ορισμένοι γιατροί ζητούν παρανόμως, αλλά με κρατικό μερτικό! Την ίδια στιγμή ούτε κουβέντα δεν λέγεται για την κάλυψη πάγιων αναγκών και είναι θέμα χρόνου ίσως μέχρι οι απογευματινές «ανάγκες» να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα, πράμα καθόλα σύμφωνο και εναρμονισμένο με την κυβερνητική λογική για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ. Μάλιστα, δεδομένου ότι δίνεται δυνατότητα οι γιατροί να εντάσσουν στη λίστα αναμονής και ασθενείς που δεν έχουν καν εξεταστεί από δημόσιο νοσοκομείο, είναι εξαιρετικά πιθανό όχι απλά να μην μειωθεί η αναμονή όπως λέει ο υπουργός αλλά να αυξηθεί λόγω της καταχώρησης ασθενών από τον ιδιωτικό τομέα. Πράγμα που συνάδει απόλυτα με τον ήδη ισχύοντα νόμο που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν και τα δικά τους ιδιωτικά ιατρεία.

Επί της ουσίας η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να ανοίξει μια νέα αγορά στον τομέα της Υγείας και να ρυθμιστεί η υπάρχουσα. Δίνεται στους γιατρούς η δυνατότητα να κάνουν ιδιωτική χρήση των δημόσιων υποδομών και έτσι πέρα από την κλασικές ιδιωτικές κλινικές και τον δημόσιο τομέα, δημιουργείται και μια ενδιάμεση περιοχή θα ικανοποιήσει τους γιατρούς και θα εναρμονιστεί με τα ειδικά χαρακτηριστικά του ιδιωτικού τομέα υγείας στην χώρα. Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί και κατάργηση της αναγκαιότητας και της αξίας της κοινωνικής ασφάλισης. Από την στιγμή που οι ασθενείς παρότι πληρών –υπέρογκες– εισφορές θα καλούνται είτε για απλές εξετάσεις και επισκέψεις είτε ακόμη και για χειρουργεία να πληρώσουν ώστε να εξυπηρετηθούν εγκαίρως, τίθεται υπό αμφισβήτηση ο ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης. Δημιουργείται δηλαδή ένα πλαίσιο όπου η απαγκίστρωση των πολιτών από ένα επιθετικό και φοροληστρικό κράτος που επί της ουσίας δεν παρέχει τίποτα, θα μοιάζει συμφέρουσα και ευκταία από τη στιγμή που η αντικατάσταση των εισφορών από ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας και συνταξιοδότησης θα είναι οικονομικότερη (αρχικά μόνο) και στην πράξη εξίσου αποτελεσματική.

Βέβαια αυτά θα ισχύουν μόνο για εκείνους που μπορούν να τα πληρώσουν, διότι οι υπόλοιποι θα εξυπηρετούνται από ένα ΕΣΥ σχεδόν διαλυμένο όπου ακόμη και το προσωπικό του θα αντιμετωπίζει την πρωινή βάρδια ως πάρεργο. Η παράλληλη λειτουργία ενός ημι-ιδιωτικού και όχι δωρεάν ΕΣΥ, ακόμη και φθηνού σε πρώτη φάση, θα επηρεάσει όχι μόνο τα χειρουργεία αλλά και όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες των νοσοκομείων και αυτό έχει αποδειχθεί πως όπου εφαρμόστηκε έχει γίνει σε βάρος του δημοσίου και δωρεάν. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη όσα προωθούνται σήμερα και στην παιδεία γίνεται εμφανές ότι η κυβέρνηση προχωρά στη συνολική ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους. Στο νέο τοπίο όσοι διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, θα σπουδάζουν και θα γιατρεύονται ενώ όσοι δεν την έχουν θα περιμένουν σε λίστες για να εξυπηρετηθούν από τους ελάχιστους πόρους που θα είναι διαθέσιμοι στο Δημόσιο.

CVC: Οι σωστές μπίζνες θέλουν πρόγραμμα

Η CVC είναι ένα αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά επικεντρώνεται στον χώρο της Υγείας όπου έχει εξαγοράσει ήδη τις περισσότερες ιδιωτικές κλινικές αλλά έχει επεκταθεί επίσης με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, της εταιρείας τροφίμων Vivartia, της Δωδώνη ενώ έχει αποκτήσει και μερίδιο σε διάφορες μαρίνες της χώρας και στην εταιρεία skroutz.gr. Με λίγα λόγια η CVC διαθέτει κεφάλαια και εξαγοράζει ότι πουλιέται στην Ελλάδα –και όχι μόνο– ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα οι κινήσεις της στην εγχώρια αγορά θα έχουν και συνέχεια. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι και η νέα επένδυση της εταιρείας στην δημιουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου ιατρικής στην Ελλάδα, που θα στεγάζεται στο χώρο του Ελληνικού.

Πρόκειται για παράρτημα του Πανεπιστήμιου της Λευκωσίας το οποίο διαθέτει πάνω από 15 χιλιάδες φοιτητές από 70 διαφορετικές χώρες. Ίσως τώρα να βγάζουν περισσότερο νόημα οι δηλώσεις του Σ. Πιερρακάκη για τα «ελεύθερα» πανεπιστήμια σύμφωνα με το κυπριακό παράδειγμα! Μάλιστα η εν λόγω συμφωνία έχει δημοσιευθεί από το καλοκαίρι, δηλαδή πολύ πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση για τα ιδιωτικά ξένα πανεπιστήμια, με το νομοσχέδιο και τις δηλώσεις των υπουργών να μοιάζουν πλέον φωτογραφικές. Δηλαδή, η CVC θα θέλει να παράγει μόνη της το ιατρικό προσωπικό που στη συνέχεια θα στελεχώνει τα νοσοκομεία της. Τόσο υψηλής ποιότητας και ανεξάρτητη θα είναι η επιστημονική δουλειά που θα γίνεται στα «ελεύθερα» πανεπιστήμια, πραγματικά ζηλεύει και το Χάρβαρντ! Βέβαια, το ίδιο το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας είναι εξαιρετικό, όχι μόνο θα παράγει τους εργαζόμενους που θέλει, αλλά θα τους βάζει να πληρώνουν και αδρά για αυτό μέσα από τας δίδακτρα φοίτησης τους. Παράλληλα, έχοντας και την Εθνική Ασφαλιστική, θα μπορεί να δραστηριοποιείται και στο ημι-ιδιωτικό ΕΣΥ που αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε η λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.

Το ενδιαφέρον του εν λόγω fund για την ελληνική αγορά, πέρα από την υπάρχουσα διάθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, μπορεί να εξηγηθεί περαιτέρω αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στέλεχος της εταιρείας είναι η κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη. Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή η εκποίηση της χώρας γίνεται με το αζημίωτο για το πολιτικό προσωπικό που την προωθεί, είναι αναγκαίο να δούμε και τον συνολικό σχεδιασμό που αναδεικνύεται. Στην Ελλάδα όπου έπειτα από 15 χρόνια διάλυσης και εκποίησης, οτιδήποτε δημόσιο έχει μπει σε πωλητήριο, ένα αμερικανικό επενδυτικό fund που σχετίζεται με τον πρωθυπουργό, εξαγοράζει την υγειά και έρχεται να ανοίξει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε μια έκταση της οποία το σκανδαλώδες ξεπούλημα είχε προωθήσει επί των ημερών της η αντιπολίτευση. Σενάριο αξιοζήλευτο ακόμη και για αμερικανικής – τι άλλο– έμπνευσης ταινία. Πρώτα διάλυση και ξεπούλημα με τα μνημόνια, έπειτα άνοιγμα της Υγείας, της Παιδείας και ποιος ξέρεις ίσως και της ασφάλισης στο εγγύς μέλλον σε κερδοσκοπικά κεφάλαια. Όλα με πρόγραμμα, όλα σε τάξη, άλλοι πληρωμένοι, άλλοι στεφανωμένοι και άλλοι σε διευθυντικές θέσεις κάνουν καριέρα με το ξεπούλημα της χώρας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!