Της Γεωργίας Νικολοπούλου.
Κανένας δεν μπορεί να διαψεύσει την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για τον άνθρωπο. Και αυτό επειδή απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από το ανθρώπινο σώμα. Ο βαθμός της επικινδυνότητας δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, καθώς οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων 900-2.100 Mz. Υπάρχουν τουλάχιστον 5 επιδημιολογικές έρευνες σε διαφορετικές χώρες που συνδέουν την παρουσία κεραιών με την επιδείνωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας του γειτονικού πληθυσμού. Μεταξύ άλλων, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλούν αύξηση διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, βλάβες στα νευρικά κύτταρα και αύξηση του οξειδωτικού στρες.
Το ανθρώπινο είδος δεν είναι το μοναδικό που επηρεάζεται από την παρουσία τους. Τα άγρια είδη εγκαταλείπουν τις περιοχές που είναι τοποθετημένες. Πρόκειται για μια μορφή ενεργειακής μόλυνσης του αέρα.
Συνήθως είναι εγκατεστημένες σε οροφές κτιρίων και καμουφλαρισμένες σαν καμινάδες, θερμοσίφωνες, μέσα σε καμπαναριά, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις στη γειτονιά.
Ελληνική νομοθεσία και νόμιμες διαδικασίες
Στην Ελλάδα οι μοναδικοί περιορισμοί για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι να μη βρίσκονται στις οροφές σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, νοσοκομείων και γηροκομείων. Οι αποστάσεις από τα συγκεκριμένα κτίρια πρέπει να είναι μέχρι και 300 μέτρα και να είναι μειωμένη η ακτινοβολία περίπου στο μισό. Βέβαια τα όρια ακτινοβολίας είναι τόσο υψηλά, που πρέπει να γίνεται μέτρηση δίπλα από την κεραία για να φανεί υπέρβαση.
Οι περισσότερες κεραίες είναι παράνομες. Για την εγκατάστασή τους απαιτούνται τα εξής: έγκριση μελέτης ακτινοβολίας από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την περιφέρεια και την αρμόδια διεύθυνση, έγκριση εγκατάστασης από την αρμόδια πολεοδομία και, μόλις προσκομιστούν τα παραπάνω δικαιολογητικά, εγκρίνεται η τελική άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Συνήθως, μόλις δοθεί η έγκριση από την ΕΕΑΕ, η κεραία ανεβαίνει παράνομα. Για τη συγκεκριμένη έγκριση κατατίθεται μια τρισέλιδη μελέτη από την εταιρία, βασισμένη σε δικούς της υπολογισμούς, και η έγκριση δίνεται σχεδόν αυτόματα καθώς δεν γίνεται αυτοψία από τον αρμόδιο φορέα. Με βάση πάλι τη νομοθεσία, η ΕΕΑΕ υποχρεούται να ελέγξει μόνο το 20% των κεραιών και αφού προηγουμένως έχει ενημερώσει την εταιρία κινητής τηλεφωνίας.
Οι νόμιμες διαδικασίες για την απομάκρυνση μιας κεραίας είναι οι έγγραφες ερωτήσεις σε όλους τους παραπάνω φορείς για την έκδοση άδειας. Σε περίπτωση που κάποιο από τα δικαιολογητικά δεν υπάρχει, ακολουθεί άμεση διενέργεια αυτοψίας καθώς και η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια, συλλογή υπογραφών για την απομάκρυνση της κεραίας και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Ερώτηση στη ΔΕΗ, γιατί συνήθως οι κεραίες ηλεκτροδοτούνται παράνομα, και συνεχής πίεση για να σταματήσει την παροχή ρεύματος. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται δεκτή μέτρηση ακτινοβολίας από την ίδια την εταιρία.
Η εναλλακτική πρόταση στο επόμενο φύλλο…
Δείτε και
kifisia-sos.blogspot.com,
www.dsi.gr/antennas/panattikh.htm,
keraies.wordpress.com,
www.eett.gr, www.eeae.gr,
www.synigoros.gr.