Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς που πέρασε είχαμε νέα δεδομένα και εξελίξεις σχετικά με το συστημικό έγκλημα των Τεμπών. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση αυτή καθ΄αυτήν το πόρισμα της έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έγινε κατ’ εντολή των δικαστικών αρχών σχετικά με την αιτία της έκρηξης, επιβεβαίωσε και αυτό με τη σειρά του ότι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί σχετικά με την καύση ελαίου σιλικόνης είναι εντελώς ανυπόστατοι. Επομένως αποδεικνύεται και με τον πλέον επίσημο τρόπο πως τα όσα ισχυρίζονται οι οικογένειες των θυμάτων και οι ειδικοί πραγματογνώμονες για την ύπαρξη παράνομου εκρηκτικού φορτίου είναι η μόνη εξήγηση σχετικά με την αιτία της έκρηξης που στοίχισε τη ζωή σε πολλά από τα θύματα.

Οργή για τη βεβήλωση

Παράλληλα, οργή προκάλεσε το ξήλωμα του μνημείου «58 καρφιά στα Τέμπη», το οποίο ήταν δημιουργία του εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Κόφτη. Η καταγγελία έγινε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη όταν αυτός πήγε στον χώρο, ο οποίος βρίσκεται μόλις 500 μέτρα μακριά από το σημείο του δυστυχήματος και βρήκε τον χώρο άδειο. Στη συνέχεια ο ίδιος προχώρησε σε καταγγελία και μήνυση στο αρμόδιο ΑΤ. Από μεριάς της η αστυνομία ζήτησε τον έλεγχο όλου του βιντεοσκοπικού υλικού από τις κάμερες της περιοχής ώστε να εντοπιστούν οι ένοχοι.

Το άκουσμα της είδησης για τη βεβήλωση του μνημείου προκάλεσε την οργή όλων. Ο Γ. Κόφτης δήλωσε πως η πράξη αποτελεί ύβριν προς τη μνήμη των θυμάτων, ενώ την ίδια φρασεολογία χρησιμοποίησε και η Μ. Καρυστιανού σε ανάρτηση της στα σόσιαλ μίντια όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Προσπαθείτε μάταια. Αυτό δεν μπορείτε να το εξαφανίσετε. Ρίζωσε εκεί. Όπως ακριβώς το έγκλημα που τελέσατε. Δεν μπορεί να ξεχαστεί. Ρίζωσε στην ψυχή όλων μας. Εσείς συνεχίζετε να επιδεικνύετε ύβρη απέναντι στους νεκρούς. Μέχρι εκεί και τόσο χαμηλά “μπορείτε”. Τυφλωμένοι δε από την αλαζονεία σας, ξεχνάτε ότι μετά την Ύβριν, έρχεται η Άτη, ακολουθεί η Νέμεσις και επισφραγίζει η Τίσις, η Τιμωρία και η Συντριβή σας.

Διότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη συστηματική συγκάλυψη. Καταλαβαίνει όλον τον μηχανισμό και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από κάθε κίνησή σας. Κάνετε τα πάντα για να μένετε έκθετοι μπροστά τα μάτια όλων μας. Διότι είμαστε νοήμονες πολίτες και δεν παρασυρόμαστε από τη προσπάθεια τη δική σας και των πρόθυμων συνεργών σας να θολώσετε τα νερά και να “μπαζώσετε” την αλήθεια. Διότι τίποτα από όσα πράττετε δεν είναι ικανό να μας οδηγήσει στη ΛΗΘΗ.»

Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμη τους ενόχους για την απομάκρυνση του μνημείου ωστόσο και μόνο η είδηση είναι ενδεικτική για τη στάση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στο ζήτημα. Μόλις 500 μέτρα μακριά από το σημείο της σύγκρουσης, κάποιοι αφαίρεσαν ένα μεγάλο έργο τέχνης και η πράξη τους αυτή έγινε γνωστή από την παρέμβαση του ίδιου του καλλιτέχνη. Μέχρι τότε κανείς δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα, ενώ τη λύση θα δώσει το βιντεοσκοπικό υλικό που ίσως υπάρχει.

Βαθύ ρήγμα

Αναπόφευκτα, η ιστορία αυτή ξυπνά μνήμες από την πορεία της έρευνας των συγγενών για τη δικαίωση των θυμάτων. Ένα κράτος που απουσιάζει σκόπιμα, που κατόπιν εορτής ψάχνει να βρει κάμερες και βίντεο ενώ παράλληλα διαδίδει φήμες μέσω των μεγάλων συστημικών ΜΜΕ. Οι φήμες όμως δεν καλύπτουν την ανικανότητα, δεν εξηγούν την απουσία και δεν εξευμενίζουν την οργή που νιώθει η κοινωνία για την εχθρότητα του συστήματος απέναντι σε οτιδήποτε θυμίζει το συστημικό έγκλημα των Τεμπών. Η κοινωνία θυμάται, αυτό αποδεικνύεται με κάθε ευκαιρία και τα Τέμπη συνεχίζουν να αποτελούν ένα βαθύ υπόγειο ρήγμα ανάμεσα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Αυτό δεν μπορεί γεφυρωθεί χωρίς την τιμωρία των ενόχων και τη δικαίωση των θυμάτων, ενώ βαθαίνει με κάθε νέο στοιχείο που αποκαλύπτει το μέγεθος και τη μεθοδικότητα της συγκάλυψης. Όλα δείχνουν πως το έγκλημα των Τεμπών θα μας απασχολήσει και τη φετινή χρονιά και ελπίζουμε οι ευχές της Μ. Καρυστιανού για το 2025 να πραγματοποιηθούν: «Είθε η φετινή χρονιά να δικαιώσει τον κάθε αδικημένο είτε στέκεται δίπλα μας είτε μας κοιτάζει από ψηλά. Είθε να φέρει φως και ελπίδα, αλήθεια και αγάπη, γνώση και επίγνωση της αξίας και της δύναμης που υπάρχει μέσα μας. Είθε η Ελλάδα μας να λάμψει ‒ειλικρινά και πραγματικά αυτή την φορά‒ και να αναδείξει τη σοφία, την αρετή και την ψυχή που φωτίζει το μέσα μας.

Γιατί εμείς είμαστε η Ελλάδα. Είθε το 2025, να είναι το έτος που η ζωή μας θα μπει σε νέα τροχιά. Τροχιά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, κάθαρσης, ανάπτυξης, δημιουργίας, αισιοδοξίας, ομορφιάς και συγχώρεσης».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!