Διαβάζοντας την έκθεση πεπραγμένων του 2010 που έχει εκδώσει ο ΣΕΕΔΔ, στο κεφάλαιο Ασφάλιση διαβάζουμε:
«Από τον έλεγχο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαπιστώθηκε αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και απουσία αμφίδρομης πληροφόρησης μεταξύ των Υποκαταστημάτων, της ΕΥΠΕΑ και των αρμόδιων Διευθύνσεων της Διοίκησης του ΙΚΑ». Εξειδικεύοντας τα ευρήματα, οι επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ αναφέρονται σε πράξεις καταβολής προστίμων για ακαταχώριστους εργαζόμενους που «ακυρώνονται ή καταστρέφονται από τους συντάκτες τους χωρίς να προκύπτει η αιτιολογία της ακύρωσης ή καταστροφής τους και χωρίς να αρχειοθετούνται τα στελέχη αυτών». Με λίγα λόγια, τα αποτελέσματα των ελέγχων που κάνει η υπηρεσία στις επιχειρήσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλει όταν βρίσκει ανασφάλιστους εργαζόμενους πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων! Δεν ξέρουμε πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση στο ΙΚΑ από τότε που πραγματοποιήθηκε αυτή η επιθεώρηση, αλλά το γεγονός εξηγεί γιατί δεν… ιδρώνει το αφτί των παρανομούντων επιχειρηματιών.
ΙΚΑ Καλλιθέας, η χαρά του εργοδότη
Η έκθεση των επιθεωρητών έχει κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Καλλιθέα, ένα υποκατάστημα που καλύπτει χιλιάδες επιχειρήσεις με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Τα ευρήματα της επιθεώρησης, που φυσικά δεν νομίζουμε ότι διαφέρουν και πολύ από αυτά που καταγράφονται σε όλα τα καταστήματα του ΙΚΑ, είναι αποκαλυπτικότατα. Το μήνα Απρίλιο του 2010 βρέθηκαν να εκκρεμούν μόνο σε αυτό το υποκατάστημα:
• 635 καταγγελίες εργαζομένων που αφορούσαν μη ασφάλιση και από την εξέτασή τους εξαρτώνται θέματα συνταξιοδοτικά, εισφορών και παροχών των εργαζομένων.
• 1.469 έλεγχοι επιχειρήσεων με κίνδυνο παραγραφής των απαιτήσεων του ΙΚΑ
• 2.325 εκκρεμότητες διεκπεραίωσης εκθέσεων της ΕΥΠΕΑ.
Και ακόμα οι λεγόμενες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις μένουν εντελώς ανέλεγκτες «ως προς την πιστότητα των δηλωθέντων στοιχείων». Κοινώς, ό,τι θέλει ο κάθε εργοδότης δηλώνει!
Φυσικά, πέρα από την απώλεια τεράστιων ποσών από μη καταβεβλημένες εισφορές, πέρα από την μη είσπραξη προστίμων, χιλιάδες εργαζόμενοι που από την διασταύρωση στοιχείων εξαρτάται η απεικόνιση της ασφάλισής τους ταλαιπωρούνται και ενδεχόμενα στερούνται παροχών του ΙΚΑ, αλλά και άλλων κοινωνικών φορέων.
Για να επιστήσουν την προσοχή των αρμοδίων στην επίπτωση που έχει αυτή η κατάσταση στα έσοδα του Ιδρύματος, οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι μόνο το ΙΚΑ Καλλιθέας θεώρησε, χωρίς να ελέγξει τα δηλωθέντα στοιχεία, 6.080 βεβαιώσεις εργοδοτών το 2009 και 3.360 μέχρι τις 8/6/2010.
Τι συμπέρασμα βγάζουν οι επιθεωρητές; Ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ πρέπει «να μεριμνούν για την έγκαιρη υπογραφή των συμβάσεων για την ανάθεση του έργου της καταχώρησης των ΑΠΔ», δηλαδή να υπάρχει προσωπικό (συμβασιούχοι) που θα κάνουν αυτή τη δουλειά. Μήπως γι’ αυτό δεν προβλήθηκε αυτή η έκθεση;
Ποια είναι η μεγαλύτερη κομπίνα;
Η μηχανή που είχαν στήσει μερικοί επίορκοι υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, εκδίδοντας πλαστές παροχές σε ασφαλισμένους και αποκομίζοντας τεράστια ποσά «έπαιξε» αυτές τις μέρες σε όλα τα ΜΜΕ. Η εικόνα των διεφθαρμένων υπαλλήλων, που ευθύνονται για την κατασπατάληση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος ταιριάζει απόλυτα με τη γραμμή της κυβέρνησης. Η έλλειψη πόρων δεν οφείλεται στην τεράστια έκταση ανασφάλιστης εργασίας και στην εκτεταμένη εισφοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή. Ούτε στην καταλήστευση των ασφαλιστικών οργανισμών από το κράτος, όπως τώρα με το «κούρεμα» των αποθεματικών. Κι επιπλέον να γιατί πρέπει να περικοπούν κι άλλο οι δαπάνες για παροχές, αφού οι ασφαλισμένοι μαζί με τους υπάλληλους του ιδρύματος κλέβουν το ΙΚΑ. Το πόσα εκατομμύρια έχασε το ΙΚΑ από τις χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχων, για παράδειγμα, ή από τις ανέλεγκτες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του ίδιου καταστήματος και έχουν διαπιστωθεί από την ίδια την επιθεώρηση του κρατικού μηχανισμού δεν φαίνεται να βρει ποτέ το δρόμο προς τη δημοσιότητα.