Αρχική διεθνή Βραζιλία: «Δώστε τη γη των διεφθαρμένων στους ακτήμονες!»

Βραζιλία: «Δώστε τη γη των διεφθαρμένων στους ακτήμονες!»

Προχθές 350 οικογένειες Βραζιλιάνων ακτημόνων που ανήκουν στο μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα της Λατινικής Αμερικής, το MST (Κίνημα Ακτημόνων Εργατών Γης), κατέλαβαν ένα αγρόκτημα ονόματι «Εσμεράλδα» κοντά στο Σάο Πάουλο. Θα ήταν μια ακόμη συνηθισμένη κινητοποίηση που δεν θα χωρούσε ούτε στα «ψιλά» των εφημερίδων αν δεν συνέτρεχαν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι ότι η Βραζιλία, μία από τις σπουδαιότερες λατινοαμερικάνικες χώρες, βρίσκεται στην επικαιρότητα καθώς έχει ουσιαστικά μπει σε μια ταραχώδη και με απρόβλεπτη κατάληξη προεκλογική περίοδο. Μετά το θεσμικό πραξικόπημα που οδήγησε στην ανατροπή της κεντροαριστερής προέδρου Ρούσεφ, ο νυν δεξιός και φιλοαμερικανός πρόεδρος Μισέου Τεμέρ και δεκάδες υπουργοί και βουλευτές του έχουν εμπλακεί σε τεράστια οικονομικά σκάνδαλα, και ο «κίνδυνος» επιστροφής του Λούλα είναι ορατός – γι’ αυτό και προσπαθούν να εμποδίσουν την υποψηφιότητά του.

Ο δεύτερος λόγος που έκανε γνωστή την κινητοποίηση είναι η ομολογία δύο στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία ανακρίνονται για συμμετοχή τους σε υπόθεση διαφθοράς, ότι στην πραγματικότητα το αγρόκτημα ανήκει στον νυν πρόεδρο. Τυπικά, η «Εσμεράλδα» φαίνεται να είναι ιδιοκτησία μιας ανώνυμης εταιρείας που ελέγχεται από έναν απόστρατο ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Τεμέρ. Παρόλο που είχε ενταχθεί στις γαίες που προορίζονται για αναδιανομή, καθώς αμφισβητείται η αυθεντικότητα των τίτλων ιδιοκτησίας, μέχρι στιγμής «προστατεύεται» από τον κρατικό μηχανισμό. Η αποκάλυψη ότι στην πραγματικότητα ανήκει στον Τεμέρ και αποτελεί «δωράκι» για την ιδιωτικοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων, την έθεσε στο στόχαστρο του MST.

Η κατάληψη ξεκίνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, και εντάσσεται στα πλαίσια μιας καμπάνιας που έχουν ξεκινήσει σε πανεθνικό επίπεδο τα κοινωνικά κινήματα της Βραζιλίας για την εκδίωξη του διεφθαρμένου Τεμέρ και την προκήρυξη εκλογών για Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Η Τζοάνα Κόστα, ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Ακτημόνων, δήλωσε μέσα από την κατάληψη: «Καταγγέλουμε την έκνομη κυβέρνηση του πραξικοπηματία Τεμέρ και τις επιθέσεις της ενάντια στα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού μας. Συνειδητοποιούμε ότι ταυτόχρονα με αυτήν την αντιδραστική επίθεση πολλαπλασιάζεται στην κοινωνία μας και η βία εναντίον των γυναικών. Μια βία που υποδαυλίζεται από τη ρατσιστική πολιτική του Τεμέρ και θεσμών του κράτους, με τη βοήθεια των ολιγαρχικών ΜΜΕ. Απαιτούμε την κατάσχεση της περιουσίας των διεφθαρμένων και την απόδοσή της στους ακτήμονες!».

Σχόλια

Exit mobile version